Välipäivä ja kuinka tehdä ruokaa jämien jämistä

DSC_4489

Pyhäpäivä ja kaupat kiinni. Tai ainakin se lähin, kulman takana oleva. Kauemmaksi ei pyhänä jaksaisi kotoa poistua. Onneksi kaapissa on jotain ruokaa, jopa tuorettakin. Sitä samaa pataa ei vaan enää jaksaisi syödä, onhan sitä popsittu menemään jo viimeiset viisi päivää.

DSC_4505DSC_4500

Ruokaa ei luonnollisesti sovi heittää roskiin. Oikeastaan mitään elintarviketta ei tarvitse heittää pois välittömästi päiväyksen jälkeen. Helpoiten pilaantuvia tuotteita ovat ne, joita ei ole kypsennetty, eli mm. kasvikset(ei tarvitse ”parasta ennen” merkintää), monet maitotuottet, lihat ja lihajalosteet. Koska elintarvikkeet ovat mikrobiologisesti pilaantuvia, tulee niihin merkitä viimeinen käyttöpäivä. Tämän päivän jälkeen tuotetta ei saa enää myydä(poikkeuksena heikosti pilaantuvat tuotteet). Viimeinen myyntipäivä ei kuitenkaan tarkoita että tuote olisi pilalla. Erityisesti säilykkeissä oleva pitkä myyntiaika mahdollistaa turvallisen käytön myös melko pitkään ”päivän jälkeenkin”. Toisin sanottuna voit hyvillä mielin käyttää maapähkinävoita useammankin viikon/kuukauden päiväyksen jälkeen. Luonnollisesti omien aistien käyttö on sallittu; tuoksu ja ulkonäkö kertovat jo paljon.

Luomutuotteilla on lyhyempi myyntiaika, sillä niillä on tarkemmat säädökset säilöntäaineiden suhteen. ”Tavallisissa” tuotteissa sallittuja säilöntäaineita on noin 20, kun taas luomutuotteissa kaksi; natriumnitraatti ja –nitriitti. Lähde. Luomun kohdalla on siis syytä olla tarkkana, että kerkeää käyttää tuotteen ennen pilaantumista.

DSC_4491DSC_4489

Suomessa ruokaa menee roskiin miljoona kiloa päivässä. Huolimatta siitä että tuo luku sisältää varmasti myös muutkin kuin kotitalouksien hävikit, on se aivan hirvittävän paljon. Tilastollisesti korkea piikki näkyy varmasti näin joulun aikaan. Ruuan poisheittäminen on paitsi ravinnon tuhlausta, myös kova rasite ympäristölle. Aina ei tietenkään pysty kaikkea optimaalisesti kuluttamaan, mutta aina voi parantaa.

Syömäkelpoista ruokaa ei siis tarvitse heittää roskiin grammaakaan, jos vain on hieman järjestelmällinen. Kaikki lähtee tietenkin ruokakaupasta. Ruoka ei kaupasta kesken lopu, joten sitä ei tarvitse ostaa ylettömän paljon. Kannattaa laatia jo ennen ostoksille lähtöä mielessä lista tulevien päivien tarpeista tai kirjoittaa ne tarpeen mukaan ylös. Näin ei synny yhtä helposti heräteostoksia. Kuiva-aine kaapissa on hyvä olla hätävaraa, kuten tomaattimurskaa, mausteita, pähkinöitä,… mutta niitäkään ei tarvitse olla jokaista sorttia. Mielestäni hyvä vinkki on; kun teet ruokaa, käytä tuore raaka-aineet kokonaan. Esimerkiksi  kookosmaitopurkin pohjalle ei kannata jättää pientä tilkkaa ellet varmasti tiedä käyttäväsi sitä seuraavan aamun tuorepuuroon. Tai jättää kasvismuhennoksesta jäänyttä puolikasta kesäkurpitsaa nuhjaantumaan jääkaapin vihanneslaatikon takanurkkaan, jonne se varmasti pääsee homehtumaan. Lähes kaikki ruoka soveltuu pakastamiseen, niin tuoreet yrtit ja juustot, kuin keitot ja kastikkeet.

Jos ruokaa kuitenkin jää yli, eikä sitä enää sellaisenaan halua syödä, kannattaa se jatkojalostaa jotenkin. Netti on vinkkejä pullollaan, mutta omaa mielikuvitustakin kannattaa käyttää. Esimerkiksi meillä joulupöydästä ylijääneestä kalkkunasta valmistin runsaasti kasviksia ja papuja sisältävän chilli con turkey’n, jota tulikin melkoinen padallinen.

DSC_4515DSC_4523

Sain siis tänään haasteeksi kehitellä jotain ruokaa kaapista löytyvistä aineista, kun kauppaankaan ei tähän hätään pääse. Bongasin heti jääkaapista ylijääneen chillin, hieman nuhjaantuneita herkkusieniä, kasviksia ja maidottoman kookosöljystä valmistetun juuston(vaikka yleensä vältän runsaasti käsiteltyjä tuotteita, piti tämä ottaa kokeiluun. Tässä ”juustossa” on muuten myös todella pitkä myyntiaika.). Entä mitä sitten näistä? Pizza! Kuivakaapistamme löytyy aina erilaisia luontaisesti gluteenittomia jauhoja, mutta tällä kertaa oli kuivahiiva päässyt loppumaan. Se ei kuitenkaan ole välttämätön pizzapohjaan, vaan kohotukseen voi käyttää myös leivinjauhetta. Vegaanisen juuston sijasta voi käyttää raakamaidosta valmistettua juustoa tai vaikkapa vuohenjuustoa. Kalkkunan voi luonnollisesti jättää pois, jolloin pizzasta saisi vegaanisen, säilyttäen silti ruokaisuutensa papujen vuoksi. Suosittelen lisäämään valmiin pizzan päälle vaikkapa pestoa ja tuoreita lehtiä, kuten pinaattia tai rukolaa. Meiltä näitä ei tällä kertaa löytynyt.

DSC_4508DSC_4519

Hiivaton jämäpizza  G

Pohja

 • 0,5 dl pellavansiemenrouhe
 • 3 dl tattarijauhoja
 • 1 tl leivinjauhetta
 • 0,5 tl suolaa
 • 2 rkl kookosöljyä
 • 1,5-2 dl vettä
Tomaattikastike
 • 3-4 dl tomaattipohjaista kastiketta // 2,5 dl tomaattimurskaa+1,5dl valkoisia papuja
 • puolikkaan sitruunan mehu
 • 1 rkl omenaviinietikkaa
 • 1 rkl kookossokeria
 • pippuria
 • halutessasi tuoretta chiliä ja valkosipulia
Lisäksi
 • herkkusieniä
 • kesäkurpitsaa // paprikaa // tomaattia // tms
 • 200 g maidotonta juustoa // raakamaidosta tehtyä juustoa // vuohenjuustoa
Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
Aloita tomaattikastikkeesta. Mitä pidempään maltat sitä keittää, sitä intensiivisemmän maun siihen saat. Riittää että se saa porista sen aikaa kun valmistelet pizzan muut osaset. Lisää kastikkeen ainekset kattilaan ja keitä miedolla lämmöllä ilman kantta. Muista sekoitella välillä.
Tällä välin voit valmistaa pohjan. Sekoita kulhossa jauhot, pellavarouhe, suola ja leivinjauhe. Sekoita sekaan vesi ja sula kokosöljy. Lisää vettä sen verran että taikina on työstettävää. Kauli pohja kahden leivinpaperin välissä ohueksi ja siirrä pellille leivinpaperin päällä. Esipaista pohjaa 5-10 min, kunnes pohja alkaa saada hieman väriä.
Raasta juusto, pilko kasvikset ja soseuta tomaattikastike sauvasekoittimella.
Laita täytteet pohjan päälle(myös revitty kalkkuna, mikäli sitä sattuu löytymään) ja siirrä takaisin uuniin n 15 min tai kunnes juusto ja pohjan reunat alkavat saada väriä.

 

DSC_4527

Anne

Tekijä: annekatariina

Kirjoittajana toimii kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista kiinnostunut elintarviketekniikan opiskelija. Rakastan kaiken uuden kokeilemista. Ruokaa laitan rennolla otteella, eikä epäonnistuminen ole maailmanloppu. Ruuanlaiton ohella harjoittelen valokuvaamisen saloja. Kotonani tepasteleekin kaksi oivaa kohdetta, Norwichin terrieri rouva sekä Australian paimenkoira poika. Molemmat ovatkin sellaisia linssiludeja, että tulee olemaan oma haasteensa saada pidettyä tyypit kaukana ruokakuvista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s