Haukipurilaiset

DSC_4639

Hauki on hyvä kotimainen peruskala. Parasta on, että sitä saa tuoreena myös talvella. Liian usein haukea ei ole hyvä syödä sen korkeahkon elohopea pitoisuuden takia, mutta satunnaisesti nautittuna se tuo monipuolisuutta ja vaihtelua ruokavalioon. Hauki on herkullista ihan fileenäkin, mutta vähärasvaisena se on helppo paistaa kuivaksi ja ylikypsäksi. Jauhepihvit säilyvät mehevänä sisältä ja ne pysyvät paremmin kasassa purilaisen välissä.

Hauki on mieto kala, joten lisukkeet eivät saa olla liian voimakkaan makuisia. Ainakin näissä purilaisissa pätee sanonta vähemmän on enemmän. Lisukkeita ei siis tarvitse olla mielettömästi, jotta pääraaka-aineet saavat loistaa. Samalla työtaakka kevenee kun ei tarvitse valmistaa 175 eri kastiketta. Näihin purilaisiin hauen kaveriksi on päässyt juustoinen cashew kastike, rucola ja avokado.

DSC_4632

Kylkeen purilaiset vaativat tietysti ranskalaiset. Tällä kertaa ne tehtiin perinteisesti kotimaisesta perunasta. Muutoin olisin varmasti käyttänyt bataattia, mutta toiselta taholta tuli toive että bataatti jätettäisiin tällä kertaa sivuun. Kannattaa silti ehdottomasti kokeilla myös bataattia raneja.

Kokonaan alusta asti itsetehdyt hampparit vievät hieman aikaa, mutta se on sen arvoista. Työn voi hyvin jakaa useammalle päivälle ettei kerralla tarvitse tehdä kaikkea. Tee edellisenä päivänä kastike ja sämpylät, joten seuraavalle päivälle jää enää pihvit ja ranskalaiset. Jos kuitenkin teet kaiken kerralla, ovat reseptit siinä järjestyksessä että tekeminen olisi mahdollisimman sujuvaa ja komponentit valmistuisivat samaan tahtiin.

DSC_4651DSC_4672DSC_4684

Juustoton juustokastike
 • 2 dl cashew pähkinöitä liota väh 3h
 • 1 dl kookos-//mantelimaitoa
 • 0,5 tl suolaa
 • 1 valkosipulinkynsi tai 0,5 tl -jauhetta
 • 0,5 tl savupaprikajauhetta
 • 0,5 tl paprikajauhetta
 • 2 tl sitruunamehua
 • 2 rkl hiivahiutaleita ei välttämätön, mutta tuo juustoisen maun
Huuhtele liotetut pähkinät. Blendaa kaikki ainekset sileäksi. Siirrä jääkaappiin.

DSC_4669DSC_4680

Purilaissämpylät 6 kpl
 • 6 dl tattari- ja//tai kaurajauhoja + 1 dl noston jälkeen työstämiseen
 • 1,5 dl riisijauhoja
 • 3 rkl perunajauhoja
 • 1 rkl psylliumia
 • 2 rkl hunajaa/kookossokeria
 • 1 tl suolaa
 • 1 pss kuivahiivaa
 • 4 dl lämmintä vettä
 • 1 tl omenaviinietikkaa
 • 1 luomu muna // 1rkl pellavarouhetta+3rkl vettä
 • 2 rkl oliiviöljyä
Vaihtoehtoinen:
 • siemeniä sämpylöiden pinnalle
Sekoita kuivat aineet huolella keskenään. Lisää loput aineet ja sekoita huolella, huom. taikinaa ei tarvitse vaivata, huolellinen sekoitus riittää. Peitä liinalla ja aseta vedottomaan jä lämpimään paikkaan noin puoleksi tunniksi. 
Lämmitä uuni 175 asteiseksi.
Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja lisää jauhoja sen aikaa, kunnes taikina on käsiteltävää. Pyöritä sämpylöiksi (itse tein 6 kappaletta). Siirrä pellille laivinpaperille, peitä liinalla ja anna nousta 20-30 min. 
Sivele kevyesti vettä, jotta seesaminsiemenet tarttuvat pintaan. Paista 15-20 min kunnes sämpylät alkavat saada väriä.

 

Ranet
 • 1 kg perunaa//bataattia
 • 1-2 rkl öljyä
 • 1,5 tl suolaa
 • 1rkl kookossokeria
 • 1 tl paprikajauhetta
 • 0,5 tl savupaprikaa
 • 1 tl sipulijauhetta
 • 1 tl kuivattua oreganoa
Laita uuni lämpenemään 225 asteiseksi.
Leikkaa bataatti(tai perunat) pitkiksi raneiksi. Siirrä kulhoon tai isoon pakastuspussiin ja lorauta sekaan öljyä, sekoita/ravista. Sekoita mausteet keskenään ja kaada ranejen joukkoon ja sekoita hyvin. Kaada pellille ja paista 10-20 min, kunnes kypsiä. Nauti luomu- tai sokerittoman ketsupin kanssa.
Haukipihvit 4 pihviä
 • 500 g haukea
 • 1 luomu muna
 • 1 tl suolaa
 • 0,5 dl kookosjauhoja
Sekoita kaikki keskenään tehosekoittimessa ja anna tasaantua hetki jääkaapissa. Kuumenna öljyä pannulla, muotoile haukimassasta pihvejä ja paista pannulla 1-2 min/puoli.
Hamburger buns
 • 6 dl buckwheat and // or oat flour + 1/2 dl for working with dough
 • 1.5 dl rice flour
 • 3 tbsp potato flour
 • 1 tbsp psyllium husk
 • 2 tbsp honey / syrup
 • 1 tsp salt
 • 1 package dry yeast (11g)
 • 4 dl warm water (42 C)
 • 1 tsp of apple cider vinegar
 • 1 organic egg or 1 ”flax egg”: 1 tbsp crushed flax + 2 tbsp water
 • 2 tbls olive oil

Optional:
sesame seeds on top

Mix the dry ingredients carefully to each other. Add the remaining ingredients and mix thoroughly. There’s no need to knead the dough, a careful mix is enough. Cover with a cloth and place in a warm draft free place for about half an hour.
Preheat the oven to 175 degrees.
Pour the dough on a floured table and add flour to time, until the dough is elastic. Rolls the bread into rolls (I did 6 pieces). Move to a baking sheet, cover with a cloth and let rise for 20-30 minutes.
Coat lightly with water and sprinkle with sesame seeds. Bake for 15-20 minutes until the buns are starting to get the color.
 
French fries

 • 1 kg of sweet potatoes
 • 2 tbsp (olive) oil
 • 1.5 tsp salt
 • 1 tbsp coconut sugar
 • 1 tsp paprika
 • 0.5 tsp smoked paprika
 • 1 tsp onion powder
 • 1 tsp dried oregano

Preheat the oven to 225 degrees.
Cut the sweet potato (or potatoes) to long sticks. Transfer into a bowl or large freezer bag, add the oil and stir / shake. Mix the spices together and pour on the fries and mix well. Pour into a baking tray and bake for 10-20 minutes, until cooked through. Enjoy with organic or sugar-free ketchup.

Pike burgers 4 patties

 • 500 g of pike filet
 • 1 organic egg
 • 1 tsp salt
 • 0.5 dl of Coconut Flour

Mix all ingredients in a blender. Move the dough in the fridge for a while. Heat the oil in a pan, shape the pike steak mass to 4 round patties and fry in a pan for 1-2 minutes / side.

Enjoy burgers with fresh buns, avocado, rocket and sauce of your choice. 

DSC_4693

 

Anne

Tekijä: annekatariina

Kirjoittajana toimii kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista kiinnostunut elintarviketekniikan opiskelija. Rakastan kaiken uuden kokeilemista. Ruokaa laitan rennolla otteella, eikä epäonnistuminen ole maailmanloppu. Ruuanlaiton ohella harjoittelen valokuvaamisen saloja. Kotonani tepasteleekin kaksi oivaa kohdetta, Norwichin terrieri rouva sekä Australian paimenkoira poika. Molemmat ovatkin sellaisia linssiludeja, että tulee olemaan oma haasteensa saada pidettyä tyypit kaukana ruokakuvista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s