Shakshouka

DSC_4578DSC_4583DSC_4592

Tämän ruuan nimi kuuluu siihen kategoriaan, jota en kehtaa edes yrittää lausua oikein. Ääneen. Shakshouka tai shakshuka on alun perin tunisialaiseen keittiöön kuuluva ruokalaji. Nimi tarkoittaa suoraan käännettynä sekoitusta, joka tuleekin siitä että tässä pannulle on sekoitettu runsaasti erilaisia kasviksia tomaattipohjaiseen kastikkeeseen. Perinteiseen versioon kuuluu paprika, valkosipuli, chili, tomaattimurska, oliiviöjy ja ne kananmunat, myös valmiiksi keitettyjä perunoita voi pilkkoa sekaan. Kuulostaa ainakin mun korvaan ihan eräänlaiselta pyttäriltä! Eli tämä on myös hyvä hävikkiruoka tai apua kaapit on tyhjät mitä ruokaa tänään –ruoka.

Jos ruusukaalit ei maistu, ne voi korvata toisilla kaaleilla, kesäkurpitsalla, sellerillä, porkkanalla, pinaatilla, pavuilla, tai jättää vaan kokonaan pois. Viikonlopun aamiaispöydän lisäksi tämä pannu on pätevä ruoka myös arkeen. Shakshouka tarjoillaan usein leivän kera, mutta uskoisin että iltaruuan lisukkeeksi sopisi myös riisi. Toki paistos maistuu myös ihan sellaisenaan.

DSC_4581DSC_4598

Uuniin sopivia pannuja on mm. valurauta- ja hiiliteräspannu. Jos kotoa ei löydy uuniin sopivaa pannua, voit siirtää kasvisseoksen uunivuokaan ja rikkoa kananmunat sen päälle. Pannun voi tehdä myös kokonaan pannulla, jolloin lämpötila lasketaan miedolle munien lisäämisen jälkeen ja kypsytetään kannen alla, kunnes valkuainen on hyytynyt.

Helppo shakshouka

 • 1 pussillinen ruusukaaleja
 • 1 punainen paprika
 • 2 valkosipulin kynttä
 • puolikas chili halutessasi
 • 500 g luomu tomaattimurskaa
 • 1 rkl vaahterasiirappia//luomu hunajaa
 • 1 rkl omenaviinietikkaa//balsamicoa
 • 1 tl savupaprikajauhetta
 • suolaa
 • pippuria
 • kananmunia syöjien mukaan
 • pestoa, valmista tai itsetehtyä

Jos teet paistoksen uunissa, laita uuni kuumenemaan 200 C.

Poista ruusukaaleista kannat ja suikaloi. Pilko myös paprika ja valkosipuli. Kuullota kasviksia pannulla pienessä määrässä öljyä 5-10 min. Lisää tomaattimurska, etikka ja mausteet. Anna poreilla vielä muutama minuutti. Riko päälle kananmunia, varo ettei keltuainen rikkoonnu. Nosta pannu uuniin, jos pannusi kestää uunia. Paista keskitasolla 10-15 minuuttia, kunnes valkuainen on kypsä mutta keltuainen vielä juokseva sisältä. 

Tarjoile peston ja tuoreen, gluteenittoman leivän kera.

Vinkki: Jos käytät valmispestoa, kannattaa olla tarkkana kaupassa ainesosa luetteloiden kanssa. Valmispestoa voi virkistää tuoreella sitruunamehulla.

DSC_4599

Tekijä: annekatariina

Kirjoittajana toimii kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista kiinnostunut elintarviketekniikan opiskelija. Rakastan kaiken uuden kokeilemista. Ruokaa laitan rennolla otteella, eikä epäonnistuminen ole maailmanloppu. Ruuanlaiton ohella harjoittelen valokuvaamisen saloja. Kotonani tepasteleekin kaksi oivaa kohdetta, Norwichin terrieri rouva sekä Australian paimenkoira poika. Molemmat ovatkin sellaisia linssiludeja, että tulee olemaan oma haasteensa saada pidettyä tyypit kaukana ruokakuvista.

2 vastausta artikkeliin “Shakshouka”

 1. Oi nam, olen kuullut tästä ruoasta vastikään ja pitäisi vielä innostua tekemään tätä, niin herkulliselta se vaikuttaa 🙂 Ihana aamupala/lounas/päivällis/mikä vaan ruoka! 🙂

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s