Runeberg tropiikissa

DSC_6406DSC_6397DSC_6409DSC_6426

Helmikuussa on ainakin kaksi hyvää asiaa; hiihtoloma ja leivokset. Jos ei jostain syystä pääse lomaa viettämään niin sitten kaksi parasta lienevät laskiaispullat ja Runebergin tortut. Molemmista perinneleivoksista kulkee jos jonkinmoista versiointia. Luonnollisesti myös minä pistän oman lusikkani tähän soppaan.

Itse tartuin haasteeseen nimeltä Runebergin torttu. Tällä kertaa Runeberg lähtee Suomen talvea karkuun ja myös leivos saa trooppisia vivahteita. Alkujaan tämä lieriön mallinen leivonnainen on valmistettu korppujauhoista ja piparien tai muiden keksien muruista ja kostutettu punssilla. Nykyään yksi pääraaka-aineista on myös mantelirouhe. Ihan liian villiksi en halunnut ryhtyä oman versioni kanssa. Leivos on edelleen tunnistettava mm. manteleiden ja muodon ansiosta. Punssin sijaan käytin kostutuksessa veriegreipin mehua ja sherryä, alkoholin voi toki jättää pois ja käyttää vaikka karvasmantelia. Gluteeni, maito, valkoinen sokeri ja viljat jätettiin luonnollisesti kokonaan reseptin ulkopuolelle. Perinteisen vadelmahillon korvaa mehukas, parasta sesonkiaan viettävä verigreippi. Tomusokeri -pursotuksen sijasta käytin maukasta kookosmannaa. Myös kananmunat on korvattavissa vegaaniseen versioon; turvota 1 rkl pellavarouhetta tai chiasiemeniä 3 rkl veteen 10 minuuttia ja sekoita taikinan sekaan.

Jos torttuvuokaa ei löydy, voit käyttää muffinipeltiä tai -vuokia. Myös uunin kestävät ja kapeat kahvikupit toimivat. Muista kuitenkin öljytä kupit huolellisesti.

DSC_6304DSC_6327DSC_6337DSC_6351DSC_6362DSC_6347DSC_6383DSC_6394

Runebergin tortut M G

 • 2 dl karkeaksi jauhettuja luomu manteleita
 • 1,5 dl kookosjauhoja
 • 1,5 dl erytritolia
 • 1 tl kanelia
 • 1 tl kardemummaa
 • 0,5 tl vaniljaa
 • 0,5 tl suolaa
 • 1 tl leivinjauhetta
 • 2 luomu munaa tai 2 vegemunaa: á 1rkl pellavarouhetta//chia siemeniä+3rkl vettä
 • 1 rkl luomu hunajaa//agavea//vaahterasiirappia
 • 1 dl sulaa kookosöljyä tai kevyempään 0,5 dl kookosöljyä +1 dl banaanisosetta

Kostutus

 • 1 verigreipin mehu
 • 1 rkl sherryä tai pari tippaa karvasmantelia
 • 0,5-1 rkl makeutusta

Kuorrute

 • 2 rkl kookosmannaa
 • 1 rkl luomu hunajaa//agavea//vaahterasiirappia

Verigreippihillo

 • 1 verigreippi
 • 0,5 rkl psyllliumia tai 1 rkl chiasiemeniä
 • (luomu hunajaa//agavea//vaahterasiirappia)

Laita uuni kuumenemaan 200 C. Jos käytät muffinipeltiä tai kahvikuppeja, öljyä ne huolellisesti kookosöljyllä. Jauha mantelit karkeaksi jauhoksi blenderissä tai tehosekoittimessa. Tarpeen vaatiessa voit myös käyttää kaupan valmista mantelirouhetta. Yhdistä kuivat aineet. Sekoita kananmunat, siirappi ja sula kookosöljy kulhossa. Lisää sekaan kuiva-aineseos ja sekoita tasaiseksi. Jaa taikina vuokiin, itselleni tuli 8 leivosta. Paista 15-20 minuuttia kunnes alkavat saada väriä.

Anna leivosten jäähtyä hetki ennen kostutusta. Purista verigreipin mehu kulhoon, lisää sherry ja hunaja. Levitä noin ruokalusikallinen jokaisen leivoksen päälle. Kumoa vuuista vasta kun kostuke on imeytynyt. 

Sulata kookosmannaa hieman kuorrutetta varten ja lisää sekaan hunaja. Hilloa varten leikkaa verigreipin kuori irti, jolloin saat ”segmentit” helposti irti eikä kalvoa tai valkoista osaa tule mukaan. Murskaa hedelmälihaa hieman haarukalla ja sekoita psyllium sekaan, maista ja makeuta tarvittaessa. Kokoa leivokset ja nauti! Säilytä jääkaapissa suljetussa astiassa.

 

DSC_6402DSC_6416

Tekijä: annekatariina

Kirjoittajana toimii kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista kiinnostunut elintarviketekniikan opiskelija. Rakastan kaiken uuden kokeilemista. Ruokaa laitan rennolla otteella, eikä epäonnistuminen ole maailmanloppu. Ruuanlaiton ohella harjoittelen valokuvaamisen saloja. Kotonani tepasteleekin kaksi oivaa kohdetta, Norwichin terrieri rouva sekä Australian paimenkoira poika. Molemmat ovatkin sellaisia linssiludeja, että tulee olemaan oma haasteensa saada pidettyä tyypit kaukana ruokakuvista.

3 vastausta artikkeliin “Runeberg tropiikissa”

 1. Hei, ihanan tuntuinen resepti.
  Kysyn sinulta kun käytät näköjään kookosmannaa.Ostin Ruohonjuuresta kookosmannaa lasipurkissa ja käytin siitä osan. Laitoin purkin jääkaappiin, missä siitä tuli kivikova. Tiedätkö miten sen saa pehmeäksi takaisin ja miten kauan se säilyy jk-ssa?
  Ttitti

  Tykkää

  1. Moikka!
   Kookosmanna on pääosin tyydyttynyttä rasvaa, joka jähmettyy kylmässä (sama homma vaikka voin kanssa). Kyse on vaan lämpötilojen muutoksesta. Eli ota purkki takaisin huoneenlämpöön. Vesihauteessa taas saat siitä ihan juoksevaa.
   Mannaa ei tarvitse säilyttää jääkaapissa, kuivakaappi on oikein riittävä ja siellä se säilyy joitakin kuukausia (toim huom: mulla manna ei ole koskaan päässyt huonontumaan.)

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s