No se siemennäkkäri

DSC_5136DSC_5115DSC_5133

Selailin koulussa esitettä jossa käsiteltiin tämän vuoden ruokatrendejä. Varsinaisia ihmeellisyyksiä siellä ei ollut, eikä yllätyksiä löytynyt. Mutta iloista luettavaa oli toki se, että ruuan terveellisyyteen aletaan kiinnittää yhä enemmän huomiota. Myös kasvisten suosio on nousussa ja sitä myöten myös kasvispainotteiset ruokavaliot ovat alkaneet kiinnostaa ihmisiä. Uusia kasviksia ja mausteitakin olisi päätymässä kauppoihin ja sitä myöten suomalaisten keittiöihin.

Tästä innostuneena päädyin etsimään netistä vähän enemmän vuoden 2016 ruokatrendeistä maailmalla. Vähän samoilla linjoilla tosin jatketaan, kuin tähänkin asti; enemmän itsetehtyä, smuuteja, kulhoruokia, värikästä, viljojen suosio jatkaa laskuaan, mutta samalla gluteenittomien viljojen suosio kasvuaan. Jossain mainittiin myös siemennäkkäri. Hetkinen. Eikö siemennäkkäri ole jo vähän vanha juttu? Ei ilmeisesti sittenkään. Vaikka miksi mitään ruokaa vain pitäisi lakata syömästä vain koska se ei ole trendikästä? No onneksi ei ainakaan tätä supermaukasta ja rapean suolaista siemenistä itsetehtyä näkkäriä. Ja helppokin vielä on, ei siis ole syytä miksi jättäisi kokeilematta jos ei tähän mennessä ole vielä kerennyt.

Käytännössä voit käyttää näkkärissäsi mitä tahansa siemeniä tai pähkinöitä. Oleellisia on kuitenkin pellava ja/tai chiasiemenet, jotka sitovat taikinan yhteen. Voit halutessasi käyttää vain toisia edellämainittuja siemeniä. Kookosjauho on kuitu- ja proteiinipitoinen maukas jauho, jota löytyy nykyään lähes kaikista marketeista. Myös maustamista kannattaa hyödyntää erilaisissa makuvariaatioissa. Miten olisi; sipulijauhe, chili ja savupaprika. Tai vaikkapa rosmariinia, appelsiininkuorta ja pieneksi pilkottua kuivattua viikunaa.

DSC_5137

Viljaton siemennäkkäri

 • 1 dl mantelijauhoja
 • 0,5 dl kookosjauhoja
 • 0,5 dl pellavansiemeniä
 • 1 dl chiasiemeniä
 • 1 dl auringonkukansiemeniä
 • 1 dl kurpitsansiemeniä
 • (2 rkl unikonsiemeniä)
 • 2 rkl psylliumia
 • 1 rkl kuivattua basilikaa//rosmariinia//oreganoa//tilliä
 • 1,5 tl suolaa
 • 0,5 dl kookosöljyä sulana tai oliiviöljyä
 • (puolikas raastettu luomu sitruunankuori)
 • 2 dl lämmintä vettä

Laita uuni lämpenemään 160 asteeseen. Sekoita kuivat aineet ja mausteet keskenään. Lisää sekaan öljy ja vesi ja sekoita. Anna taikinan turvota hetki ja levitä pellille leivinpaperille. Saat tasaisen näkkärin kun kaulitset taikinan kahden leivinpaperin välissä. Paista uunissa 35-45 minuuttia, kunnes on rapea ja alkaa saada hieman väriä. Leikkaa välittömästi veitsellä sopiviksi paloiksi.

Nauti esimerkiksi hernetahnan, hummuksen, avokadon tai kookosöljyn kera, tai sitten ihan sellaisenaan.

DSC_5138

Tekijä: annekatariina

Kirjoittajana toimii kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista kiinnostunut elintarviketekniikan opiskelija. Rakastan kaiken uuden kokeilemista. Ruokaa laitan rennolla otteella, eikä epäonnistuminen ole maailmanloppu. Ruuanlaiton ohella harjoittelen valokuvaamisen saloja. Kotonani tepasteleekin kaksi oivaa kohdetta, Norwichin terrieri rouva sekä Australian paimenkoira poika. Molemmat ovatkin sellaisia linssiludeja, että tulee olemaan oma haasteensa saada pidettyä tyypit kaukana ruokakuvista.

Yksi ajatus artikkelista “No se siemennäkkäri”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s