Kun bataatti ja banaanit pelastettiin tuholta

DSC_6252DSC_6213DSC_6218

Apua, banaanit alkaa vanhentua. Ne on jo ihan ruskeita, melkein mustia. Huh, ne alkaa tuoksua jo ihan käyneiltä. Miten en muistanut syödä niitä aiemmin. Pitääkö ne nyt taas heittää pois? Ainiin ja jääkaapissa on vielä se viime viikolla ostettu bataattikin, sekin alkaa jo nyhjääntyä.

Ei syytä huoleen, banaanit ovat parhaimmillaan juuri silloin kun niiden kuori alkaa tummua. Tällöin banaanin sisältämät entsyymit ovat hajottaneet pitkän tärkkelysketjut lyhyemmiksi mono- ja disakkarideiksi. Eli suomeksi; banaani maistuu monta kertaa makeammalta. Tällöin ne soveltuvat erityisesti leivontaan luontaisiksi makeuttajiksi.

Jos käsite banaanileipä ei ole vielä tuttu niin tarkennan heti alkuun; nimestä huolimatta kyse ei ole leivästä, vaan pikemminkin kakusta. Tämä leivonnainen muuttuu pinnalta tummanruskeaksi banaanien sokerin ansiosta, ja sisältä se jätetään ihanan meheväksi. Koska tämän leivän pääraaka-aineet on banaanit ja bataatti, ei lisämakeutusta välttämättä tarvita. Kaiken lisäksi leipä on siis varsin terveellistä syötävää, joten se soveltuu hyvin mukaan otettavaksi aamu- tai välipalaksi. Lisää halutessasi taikinaan riisi- tai muuta kasviproteiinia jotta leivästä tulee täyttävämpi.

DSC_6239DSC_6247

Bataatti-banaanileipä

 • n. 2 dl kypsää bataattia//kurpitsaa
 • 2 todella kypsää banaania
 • 0,5 dl kookosmaitoa tai muuta kasvimaitoa
 • 1 rkl kookosöljyä
 • 0,5 dl chiasiemeniä
 • 1 dl kaurajauhoja
 • 1 dl kookosjauhoja
 • 1,5 tl leivinjauhetta
 • 1 tl inkivääriä
 • 1 tl ceylon kanelia
 • 0,5 tl kardemummaa
 • 0,5 tl suolaa
 • (2 rkl luomu hunajaa//5 pehmeää taatelia//muuta makeutusta)
 • (1 dl riisiproteiinia)
Laita uuni lämpenemään 175 C. Kuori ja pilko bataatti/kurpitsa ja kypsennä esimerkiksi kattilassa, kiehuvassa vedessä noin 10 minuuttia. Soseuta kypsä, hieman jäähtynyt bataatti, banaanit, maito, öljy ja chiasiemenet tasaiseksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää massaan. Maista taikinaa ja makeuta tarvittaessa. Vuoraa leipävuoka leivinpaperilla, kaada taikina sinne, ripottele päälle halutessasi pähkinöitä tai siemeniä ja paista noin 1 h. Seuraile tilannetta ja siirrä tarvitteassa alemmas, jos alkaa tummua liikaa. Leipä saa jäädä meheväksi sisältä. Nauti sellaisenaan, tai hillon/maapähkinävoin kanssa.
Ravintoarvo 1/3 koko leivästä(laskettuna riisiproteiinin kanssa):
HH: 36g R: 18g P: 17g

DSC_6229

Tekijä: annekatariina

Kirjoittajana toimii kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista kiinnostunut elintarviketekniikan opiskelija. Rakastan kaiken uuden kokeilemista. Ruokaa laitan rennolla otteella, eikä epäonnistuminen ole maailmanloppu. Ruuanlaiton ohella harjoittelen valokuvaamisen saloja. Kotonani tepasteleekin kaksi oivaa kohdetta, Norwichin terrieri rouva sekä Australian paimenkoira poika. Molemmat ovatkin sellaisia linssiludeja, että tulee olemaan oma haasteensa saada pidettyä tyypit kaukana ruokakuvista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s