Monsterisämpylät ja raaka ruohosipuli tuorejuusto

DSC_6566DSC_6552DSC_6568DSC_6563DSC_6609

Muistan kun ala-asteella joskus harvoin oli ruokalassa tuorejuustoa margariinin sijasta näkkärin päälle; kaikkien päivät parani ehkä sata kertaa samalla hetkellä. Enkä siis edes ollut ainoa joka tunsi näin. Tuorejuustoa levitettiin paksu kerros näkkileivän päälle, tai ehkä useammankin. Ja se juusto oli nimenomaan ruohosipuli tuorejuustoa. Itselle jäi vähän epäselväksi, mikä siinä oli se juttu. Ehkä se oli vain se vaihtelu, yleinen hypetys, tai sitten se että lapsena kaikki vain oli jännempää. Mutta sen tiedän, että lämpimät muistot siitä silti jäi.

Ja kyllä, puhun edelleen levitteestä.

Nykyään ei tällaisia perinteisiä levitteitä ole tullut käytettyä enää muutamaan vuoteen. Halusin kuitenkin kokeilla, kuinka tuorejuustoa pystyisi jäljitellä mahdollisimman lähelle, puhtaista raaka-aineista ja saada ehkä näitä muistoja takaisin. Eihän tämä samaa kamaa ole, mutta yllättävän lähelle kuitenkin osuin. Ja mikä parempaa, kuin uunituoreet sämpylät ja sopiva levite päälle, joka on maukas muttei liian dominoiva.

Nämä vihreän mystiset sämpylät meinaavat nyt ihan jäädä taka-alalle, mikä ei suinkaan ole tarkoitus. Hauska väri syntyy kurpitsansiemenöljystä, jonka maku on ihanan pehmeä ja pähkinäinen. Kylmäpuristettua kurpitsansiemenöljyä saa nykyään jo joistakin marketeista tai luontaistuotekaupoista. Luonnollisesti voit käyttää myös muita öljyjä, kuten kookos- tai oliiviöljyä. Gluteenittomien leipien reseptit ovat usein melko monimutkaisia. Tai sitten niissä käytetään valmiita jauheseoksia, jotka ei ole paras valinta maun tai ravitsemuksen kannalta. Usein sämpylät vie aikaa nostatuksen vuoksi, mutta näissä ei käytetä hiivaa vaan taikina kohoaa leivinjauheen ansiosta. Eli aineet sekaisin, lusikalla pellille ja uuniin. Loistavaa leivottavaa siis arkipäivillekin!

DSC_6613DSC_6595

Muutama sananen tästä raaka”juuston” valmistuksesta. Itse lisäsin levitteeseen myös muutaman probioottikapselin. Koska tässä tilanteessa tuorejuustoa ei fermentoida, eli käytetä, ei probiooteilla ole vaikutusta makuun tai koostumukseen. Laadukkailla probiooteilla on kuitenkin huikeasti terveysvaikutuksia mm. toimivasta vatsasta vahvaan immuniteettiin. Raakaruokaa tehtäessä niitä voi sekoittaa lähes massaan kuin massaan, kunhan säilyttää tämän ruuan kylmässä ettei se ala happamoitumaan. Toki käyminen on joskus haluttua; esimerkiksi silloin kun valmistetaan itse esimerkiksi jogurttia. Jos käytät tässä tuorejuustossa kasvijogurtin sijaan kookoskermaa, lisää massaan enemmän sitruunamehua saadaksesi happamamman lopputuloksen.

DSC_6600

Pika sämpylät

 • 3 dl kaura- tai tattarijauhoja
 • 1 dl kookosjauhoja
 • 1,5 dl perunajauhoja
 • 1 tl suolaa
 • 1 rkl leivinjauhetta
 • 4 dl kylmää vettä
 • 2 rkl kurpitsansiemenöljyä
Laita uuni lämpenemään 200 C asteeseen. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää vesi ja öljy ja sekoita tasaiseksi. Lusikoi kasoiksi pellille, itselle tuli 6 sämpylää. Paista uunin keskitasolla 20 min.
Raaka ja maidoton ruohosipulituorejuusto
 • 2 dl cashew pähkinöitä liotettuna vähintään 3h
 • 4 rkl kookoskermaa tai happamampaan lopputulokseen maidotonta jogurttia
 • 1-2 rkl sitruunamehua
 • 2 rkl hiivahiutaleita ei välttämätön
 • 1 tl suolaa
 • ruohosipulia tuoretta tai kuivattua
 • rouhittua mustapippuria
 • (2 probioottikapselin sisältö)

Huuhtele liotetut cashew pähkinät ja blendaa tasaiseksi massaksi kookoskerman (tai kasvijogurtin) kanssa. Massa on tässä vaiheessa vielä hieman juoksevaa, mutta se jähmettyy kylmässä jonkin verran. Lisää tarvittaessa lisää kermaa/jogurttia, jos massa ei meinaa sekoittua tasaiseksi. Blendaa joukkoon vielä kaikki muu paitsi ruohosipuli.

DSC_6555

Tekijä: annekatariina

Kirjoittajana toimii kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista kiinnostunut elintarviketekniikan opiskelija. Rakastan kaiken uuden kokeilemista. Ruokaa laitan rennolla otteella, eikä epäonnistuminen ole maailmanloppu. Ruuanlaiton ohella harjoittelen valokuvaamisen saloja. Kotonani tepasteleekin kaksi oivaa kohdetta, Norwichin terrieri rouva sekä Australian paimenkoira poika. Molemmat ovatkin sellaisia linssiludeja, että tulee olemaan oma haasteensa saada pidettyä tyypit kaukana ruokakuvista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s