Makeat kurkuma-kvinoa muffinssit

*Resepti on viljaton, gluteeniton ja maidoton.

DSC_8542DSC_8569

Olen jo useamman kerran täällä blogissa liputtanut etukäteen valmistettujen aamu- ja välipalojen puolesta. Kun nälkä yllättää ja on aika syödä, on hyvä olla ruokaa valmiina. Monestakin syystä, ainakin omalla kohdalla lähinnä siksi ettei läheisten tarvitse nähdä allekirjoittaneen nälkäkiukkua.  Toisaalta myös mun aamupalat on tunnetusti kovin askeettisia, ruuaksi kelpaa hyvin vaikka edellisen päivän päivällisen jämät. Aamu- ja välipalojen ei siis tarvitse olla monimutkaisia, mutta joskus vaihtelu tekee hyvää.

Kvinoaa olen aiemminkin käyttänyt mukana makeassa leivonnassa. Se toimii hyvin leivonnassa siinä missä viljatkin. Kvinoa ei kuitenkaan ole heinäkasvi, kuten viljat. Se on luontaisesti gluteeniton ja myöskin proteiinipitoisempi verrattuna vaikkapa riisiin ja vehnään. Tiesitkö muuten että kvinoa on sukua mm. pinaatille? Nykyään näitä pieniä pyöreitä siemeniä saa myös luomuna sekä kotimaisena, mikä on ihan mahtavaa!

DSC_8539DSC_4991

Uutena juttuna itselle olen opetellut käyttämään myös kurkumaa monipuolisemmin. Sillä on selkeä ominaismaku, joka ei kuitenkaan ole liian hallitseva käytettäväksi myös makeissa ruuissa. Lisäksi kurkumalla on mielettömästi terveysvaikutuksia. Jos muutama päivä sitten kirjoitin kuinka matcha on maailman terveellisin juoma, niin kurkuma on sitten maailman terveellisin mauste. Kurkuma sisältää runsaasti mm. mangaania, rautaa, B6 -vitamiinia, kuparia, kaliumia ja kuitua. Sen on myös tutkittu laukaisevan syöpäsoluissa apoptoosin eli solukuoleman.

Sen lisäksi että lukuisat tutkimukset ovat todistaneet kurkuman sisältämän kurkumiinin ehkäisevän syöpää [1.], sen on tutkittu myös alentavan tulehdusta [2.]. Matala-asteinen tulehdus on nykypäivän yksi suurimmista terveysongelmista, joka johtuu geenivirheiden lisäksi myös mm. prosessoidusta ravinnosta, stressistä, tupakoinnista ja alkoholista [3.]. Tutkimuksissa on myös havaittu, että kurkumiini ehkäisee monin tavoin Alzheimerintautia [4.] pysäyttäen sen kehityksen. Lisäksi kurkumaa on käytetty masennuksen hoitoon jo vuosisatoja perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä. Nyt myöhemmin tätä onkin tutkittu ja todettu kurkuman todella parantavan mielialaa [5.].

Terveysvaikutusten listaa voisi luultavasti jatkaa loputtomiin, mutta jätän tämän tällä kertaa tähän. Yllä mainitsemani lienevät ne merkittävimmät, jotka ei ainakaan omaan korvaan kuulosta kovin huonoltoilta meriiteiltä. Hyvänä huomiona kannattaa muistaa että kurkuman kanssa kannattaa aina nauttia myös hieman mustapippuria, joka edistää moninkerroin kurkuman imeytymistä. Myös laadukkaat curry jauheseokset ovat varsin pätevä tapa nauttia kurkumaa, sillä curryn sisältämät muut mausteet vahvistavat kurkuman vaikutuksia. Kuten kaikki mausteet, myös kurkuma kannattaa hankkia luomuna. Laadukasta kurkumaa saat mm. täältä.

DSC_8562

Viljattomat Kurkuma-kvinoa muffinssit

 • 2 dl kvinoaa, keitettynä 4 dl vettä
 • 2 banaania+1 koristeluun
 • 2 munaa
 • 10 taatelia
 • 1 dl kasvimaitoa
 • 2 rkl kookosöljyä
 • 1 dl kookosjauhoja
 • 3 tl kurkumaa
 • pari rouhaisua mustapippuria
 • 1 tl kanelia
 • 0,5 tl suolaa
 • 1 tl leivinjauhetta
 • 1 dl pekaanipähkinöitä tai manteleita karkeasti rouhittuna
Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Kypsennä kvinoa kiehauttamalla 4 dl vettä ja hauduttamalla miedolla lämmöllä kannen alla, kunnes vesi on imeytynyt. Blendaa tai soseuta sauvasekoittimella banaanit, munat, taatelit, maito ja kookosöljy. Sekoita sekaan kypsä kvinoa ja kuivat aineet(ei enää blendaten vaan esimerkiksi lusikalla). Lusikoi taikina muffinivuokiin ja koristele banaanisiivuilla ja halutessasi pähkinärouheella. Paista noin 30 min, kunnes alkavat hieman saada väriä.

DSC_8551DSC_4990

Tekijä: annekatariina

Kirjoittajana toimii kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista kiinnostunut elintarviketekniikan opiskelija. Rakastan kaiken uuden kokeilemista. Ruokaa laitan rennolla otteella, eikä epäonnistuminen ole maailmanloppu. Ruuanlaiton ohella harjoittelen valokuvaamisen saloja. Kotonani tepasteleekin kaksi oivaa kohdetta, Norwichin terrieri rouva sekä Australian paimenkoira poika. Molemmat ovatkin sellaisia linssiludeja, että tulee olemaan oma haasteensa saada pidettyä tyypit kaukana ruokakuvista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s