Päivä jota ei koskaan pitänyt tulla…

*Resepti on gluteeniton, maidoton ja vegaaninen.

DSC_9818DSC_9852DSC_9847

Jep. Ihan oikein näit, siinä se on. Mämmi. Joka on muuten suomenkielen kömpelöin sana, ja ehkä myös ruoka, ainakin jos multa kysytään. Mutta kuten tiedetään, tuo tumma ja happaman imelä puuro on varsin perinteikäs suomalainen ruoka. Mämmin historia lähtee jostain 1700 luvulta, jolloin sitä nautiskeltiin lähinnä vain Varsinais-Suomessa. Muun Suomen mämmi valtasikin vasta 1930-luvulla. [1.]

Olen aina ollut kaikkiruokainen, siis aina. Juuri ei ruokalajeja ole ollut jotka ei tähän tyttöön ole uponnut. Ja kyllä, nyt tulee se paitsi, -paitsi mämmi. Mämmiä olen syönyt viimeksi joskus kuusi vuotiaana. Lusikallisen taisin maistaa muutama vuosi sitten. Monille mämmi kuitenkin maistuu ihan ykkösherkkuna, ainakin jos vuosittaista menekkiä katsoo. Siis sitä syödään ympäri vuoden, viidennes mämmistä syödään muulloin kuin pääsiäisenä?! [2.] Gluteenittomia mämmejä ei silti taida markkinoilla tällä hetkellä olla ollenkaan, rukiin ollessa mämmin keskeisin ainesosa. Halusinkin siis kehitellä tästä perinneruuasta oman version ja katsoa mihin se taipuu.

Raaka-aineet tähän mämmiin eivät ehkä ole kovin perinteiset, mutta omaan makuun maku liippaa läheltä. Mutta kuitenkin sen verran vierestä, että tämä versio maistui jopa tällaiselle mämmin vieroksujallekin! Valmistusaika on myös huomattavasti lyhyempi kuin sen alkuperäisen. Pitkähkö paistoaika saa kuitenkin maut syventymään. Salainen ainesosa tässä reseptissä lienee carob**, jonka maku on paitsi kaakaoinen, mutta myös maltaisen rukiinen. Jos haluat mämmistä kaakaoisemman, voit korvata osan tattarista enemmällä carobilla. Reseptin määrällä mämmi ei maistu vielä suklaavanukkaalta. Tähän versioon ei myöskään ole lisätty sokeria tai siirappia, vaan makeus tulee luontaisesti taateleista tai vastaavasti luumuista. Luumuilla saat mämmistä hieman perinteisemmän. Itsellä löytyi kaapista vielä meheviä taateleita, joten käytin niitä. Keväistä raikkautta mämmi saa appelsiininkuoresta ja pomeranssista.

**Carob eli johanneksenleipäpuu on hernekasveihin kuuluva kasvi, jonka kuivattuja ja jauhettuja hedelmiä käytetään mm. kaakaon korvikkeena. Maku on makeahko ja kaakaoinen, joten se on loistava luonnollinen makeuttaja ja sopii hyvin mm. suklaan ainesosaksi. Carobia saa nykyään luontaistuotekaupoista ja isoimmista marketeista.

DSC_9832DSC_9859DSC_9880

Reseptistä tulee yksi vuuallinen.

Uudelleen versioitu ’mämmi’

 • pienehkö bataatti (n. 3oo g)
 • 2,5 dl pehmeitä taateleita tai luumuja 1.
 • 1 dl tattarijauhoja
 • 0,5 dl carobjauhetta
 • 0,5-1 appelsiininkuorta raastettuna
 • 1 tl pomeranssia
 • 0,5 tl suolaa
 • n. 6-8 dl keitinvettä+vettä
Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Kuori ja pilko bataatti. Keitä runsaassa vedessä 10 minuuttia, jonka jälkeen lisää sekaan taatelit/luumut ja keitä vielä 5 minuuttia, kunnes hedelmät pehmenevät. Kaada keitinvesi talteen. Soseuta bataatti ja hedelmät ja lisää muut aineet sekaan. Lisää keitinvettä ja lisäksi vettä sen verran, että saat löysähkön massan. Kaada vuokaan ja paista noin tunti jonka jälkeen peitä foliolla, sammuta uuni ja kypsennä jälkilämmöllä vielä noin tunti. Nauti esimerkiksi vatkatun kookoskerman kanssa.
Notes:
 1. Voit hyvin käyttää taateleiden sijasta myös luumuja, niillä saat mämmiin tummemman värin ja perinteisemmän maun. 

DSC_9838

Tekijä: annekatariina

Kirjoittajana toimii kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista kiinnostunut elintarviketekniikan opiskelija. Rakastan kaiken uuden kokeilemista. Ruokaa laitan rennolla otteella, eikä epäonnistuminen ole maailmanloppu. Ruuanlaiton ohella harjoittelen valokuvaamisen saloja. Kotonani tepasteleekin kaksi oivaa kohdetta, Norwichin terrieri rouva sekä Australian paimenkoira poika. Molemmat ovatkin sellaisia linssiludeja, että tulee olemaan oma haasteensa saada pidettyä tyypit kaukana ruokakuvista.

8 vastausta artikkeliin “Päivä jota ei koskaan pitänyt tulla…”

 1. Tästä taas huomaa että mämmi tarviisi nimisuojan mitä pikimmin !
  Uskallatko edes julkaista tätä kommenttia missä ei kehuta kuvien tekelettä ?
  Mämmi valmistetaan rukiista ja ruismaltaista imellyttämällä ja hitaasti paistamalla . Piste . Oon kerran joutunut maistamaan tälläista keinotekoista mämminkorviketta ja maku oli suoraan sanottuna todella kuvottava . Jollei voi syödä mämmiä niin pakkoko on yrittää tehdä sille jotain korviketta jostain mikä ei maultaan vähääkään muistuta mämmiä ? Jos taas riittää se että lautasella olevan kasan ulkonäkö on kuin mämmiä niin eipä siihen enään mitään makuaistia tarvitakkaan . Ulkomaalaisille voisin koska tahansa tarjota oikeaa mämmiä mutta noiden korvikkeiden ainoa oikea paikka on biojäteastia .

  Tykkää

  1. Moikka pääsiäispupu! Olen kovin pahoillani jos pahoitit reseptistä mielesi. Monella meistä on erityisruokavalioita, jonka vuoksi ei ole aina mahdollista syödä sitä ”aitoa ja alkuperäistä”. Myös perinteisestä mämmistä on useampia versioita, riippuen mistä se on lähtöisin. Reseptikyhäelmälläni halusin enemmänkin kunnioittaa, kuin halventaa tuota perinneruokaa. Tarkoitukseni ei edes ollut tehdä korvaavaa tuotetta, vaan kehittää jotain aivan uutta. Jotain, joka toivottavasti maistuisi monille tai ainakin niille joilla yliherkkyyksiä on. Uusia juttuja kannattaa kehitellä ja kokeilla, sillä muutoin ei elämässä pääse eteenpäin.

   Ihanaa pääsiäisen odotuska sinullekin Pääsiäispupu! 🙂

   Tykkää

 2. Kiitos Annekatariina hyvästä reseptistä! Käytimme luumuja, ja appelsiinikuoren sijaan Eko-shopista ostettua luomuappelsiinijauhetta. Tulos oli mämmin makuinen ja myös rakenteeltaan sitä muistuttava. Kaupasta saatava gluteeniton mämmi on pitkä lista lisäaineita ja sokereita, ja maistuu paksulta sokerikiisseliltä. Valmistamme varmasti tätä tästä lähtien pääsiäisenä. Ja kyllä se on kunnon kuohukerma, joka kuuluu meidän mämmikokemukseemme! Innostavaa jatkoa kokeiluihisi ja hyvää pääsiäistä!

  Tykkää

  1. Moikka Helenakatariina!
   Kiitos kommentistasi, lämmitti kovasti mieltä! On ihana kuulla, jos joku on uskaltautunut kokeilemaan reseptiä. Mahtavaa myös että piditte lopputuloksesta!
   Jep, kyllä se perinteinen, oikea kerma kuuluu mämmiin (jos esim maitoallergia, niin täysrasvainen kookoskerma on maukkaampi vaihtoehto, kuin kasvirasvavalmisteet).
   Ihanaa pääsiäistä myös sulle! 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s