Vielä kerran: blinit

*Resepti on gluteeniton ja maidoton.

DSC_8013DSC_8048DSC_8035

Mulla on nyt varmaan jo kaksi kuukautta ollut leikepöydällä resepti ja kuvat blineistä, joita tein alku vuodesta. Reseptin jakaminen vain venyi ja venyi, kunnes tajusin että hetkinen nyt on tainnut blini aika jo loppua aika päivä sitten. Kunnes muistin: pääsiäinen! Blinit ovat juhlavaa kevättalven ruokaa. Joten jos pääsiäisen pyhiltä puuttuu vielä yksi ateria, niin tässä olisi yksi varteenotettava vaihtoehto.

DSC_8020DSC_8059

Blinit ovat suolaisia ohukaisia, jotka valmistetaan usein sekä vehnä, että tattarijauhoista. Rakenteen ja maun kannalta vehnä ei ole todellakaan välttämätön, joten blinit on helppo tehdä selvästi ravinteikkaammasta tattarista. Tavallisestihan nämä pienet, kuohkeat pannukakkuset nautitaan suolaisten lisukkeiden, kuten etikkakasvisten, mädin, kalojen, smetanan, suolakurkkujen ja erilaisten tahnojen kanssa. Ajallisesti blinien valmistus vie aikaa, mutta kuluva aika on pääosin passiivista ja koostuu lähinnä taikinan fermentoinnista eli hapatuksesta. Työvaiheita ei kuitenkaan ole montaa, joten valmistus on varmasti vaivan arvoista.

Blinit on siis mahdollista valmistaa gluteenittomasti sekä maidottomasti. Itse käytin taikinassa gluteenitonta olutta, joka tuo taikinaan lisää happamuutta ja makeutta. Oluen voi myös korvata vaikkapa vichyllä. Valkuaisvaahto taas tekee taikinasta super kuohkean, joten sitä ei kannata skipata. Nyt tulee kuulkaa niin perinteistä reseptiä, johon ei ole hifistelyjä lisätty.

DSC_8088

Eikä tässä vielä kaikki. Koska ruokaa on hyvä tehdä paljon, ettei se vaan lopu kesken, niin sitä jää monesti myös yli. Blinejä kannattaa siis hyvillä mielin paistaa hieman extraa ja nauttia vaikkapa seuraavan aamun brunssilla vähän erilaisilla lisukkeilla. Meillä blinit sai seuraavana aamuna kaverikseen balsamico-mustaherukkahillokkeen ja tummaa tahinia, joka oli varsin toimiva kombo. Lisukkeiden valinnassakin kannattaa olla rohkea ja kokeilla hullultakin kuulostavia yhdistelmiä. Näin on mahdollista löytää uusia lemppareita, kun vähän astuu oman mukavuusalueen ulkopuolelle.

Vinkki numero kaksi: lämmitä kylmät blinit uunissa, jolloin ne säilyttävät rakenteen paremmin ja saavat rapeamman pinnan kuin mikrotuksessa.

DSC_8098

Simppeli bliniohje

 •  2 dl kasvimaitoa
 • 1 tl kuivahiivaa
 • 2+2 dl tattarijauhoja
 • 1,5 dl gluteenitonta olutta
 • 0,5 rkl suolaa
 • 1 rkl hunajaa
 • 2 kananmunia
 • kookos-/oliiviöljyä paistamiseen

Sekoita lämpöiseen maitoon hiiva ja 2 dl tattarijauhoja. Anna käydä huoneenlämmössä 8-12h liinan alla. 

Lisää sekaan loput jauhot, olut, suola, hunaja ja keltuaiset. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja kääntele varovasti taikinan sekaan. Paista pannulla öljyssä pieniä tai isoja pannareita.

Balsamico-mustaherukkahilloke

 • 400g (kotimaisia) mustaherukoita
 • 0,5-1 dl vettä
 • 3 rkl balsamicoa
 • 3 rkl vaahterasiirappia//hunajaa

Kiehauta kaikki ainekset kattilassa ja keitä miedolla lämmöllä muutama minuutti, kunnes seos on hilloutunut. Lisää tarvittaessa lisää vettä. Purkita ja anna jäähtyä.

Suolaisia lisukeideoita:

 • Graavikaloja
 • Savukaloja
 • Mätiä
 • Paputahnat
 • Maidotonta sienisalaattia
 • Etikkajuureksia
 • Soijajugurttia
 • Hienonnettua puna- ja ruohosipulia
 • Hapankaalia

Makeita lisukeideoita:

 • Sula raakasuklaa ja pensasmustikoita/marjoja
 • Pähkinätahnaa(maapähkinä, cashew,macadamia, manteli) ja tuoreita hedelmiä
 • Vatkattua kookoskermaa, itsetehtyä hilloa ja kanelia
 • Paistettuja banaanisiivuja, vaahterasiirappia ja saksanpähkinöitä
 • Mangoa ja kookoslastuja

 

DSC_8121

Tekijä: annekatariina

Kirjoittajana toimii kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista kiinnostunut elintarviketekniikan opiskelija. Rakastan kaiken uuden kokeilemista. Ruokaa laitan rennolla otteella, eikä epäonnistuminen ole maailmanloppu. Ruuanlaiton ohella harjoittelen valokuvaamisen saloja. Kotonani tepasteleekin kaksi oivaa kohdetta, Norwichin terrieri rouva sekä Australian paimenkoira poika. Molemmat ovatkin sellaisia linssiludeja, että tulee olemaan oma haasteensa saada pidettyä tyypit kaukana ruokakuvista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s