Bataatti flatbread, mustapapupihvit & valkosipulikastike

*Resepti on vegaaninen, gluteeniton ja maidoton.

DSC_2118DSC_2089DSC_2106

Kuka muu tykkää käsin syötävästä sapuskasta? Siinä jos missä on fiilistä! Ja huomaahan sen; mm. tortillojen ja muiden oheislisukkeiden kulutus on kasvanut hurjasti viime vuosien ajan. Viimeaikoina myös falafellien suosio on ollut kasvussa; pehmeän pitaleivän sisälle jemmataan papupyöryköiden lisäksi kastikkeita ja muuta hyvää.

Entä sitten, onko parempaa Wappu ruokaa, kuin käsin syötävät ja itse koottavat tortillaletut mehevillä pihveillä? Siihen vielä valkosipulikastiketta, vähän rehuja ja pähkinärouhetta, tai ehkä jopa sipulirouhetta! Tämä alusta loppuun asti itsetehty ateria on todellakin sen pienen vaivan arvoinen. Ruokailu tuntuu sitäkin spesiaalimmalta, kun tietää että kaikki on tehty itse ja ruokailuun voi rauhoittua parhaassa porukassa.

Tortillaletut on muutenkin tosi monikäyttöisiä. Väliin voi laittaa kaikkea lämpimistä täytteistä kylmiin, wrap -tyyppisiin, ja toisaalta taas vaikka mansikoihin ja maapähkinävoihin. Ootko sä koskaan kokeillut tehdä itse tortillalettuja? Niitä on helppo ja suhteellisen nopeakin tehdä. Lettuja paistetaan pannulla muutama minuutti. Tämän jälkeen niitä kannattaa säilyttää kasassa liinan alla, jotteivat ne pääse kuivumaan. Taikinan pohjana toimii makea bataattisose, joka ainakin oman kokemuksen mukaan pitää lettuja pidempään pehmeänä eivätkä ne pääse heti kuivumaan. Bataatti antaa letuille muutenkin hyvän maun, sekä kivan värin.

DSC_2016DSC_2037DSC_2046DSC_2111DSC_2053DSC_2062DSC_2072

Nää papupihvien resepti on semmoista peruskauraa, arkikäyttöön ja oikeastaan jokaiseen tilanteeseen. Reseptiä hieman muokkaamalla, eli jauhoja lisäämällä, saat massasta paksumpaa josta saa pyöriteltyä myös pyöryköitä. Tummia papuja käyttämällä saa ulkomuodosta jauhelihamaisen. Monille se ei ole tarpeen, mutta tämä voi toimia esim lapsille motivaationa syödä enemmän kasvisruokaa. Tiettyyn makuvariaatioonkaan ei tarvitse jumittua, vaan eri tahnoilla ja kuivamausteilla saat joka kerta erileisia pihvejä. Näistä voisi hyvin maustaa myös texmex -henkisiä ja lisätä lettujen väliin lisukkeeksi vielä makeaa tomaattisalsaa!

DSC_2086DSC_2101

Mustapapupihvit
 • 2 prk valuttettuja ja huuhdeltuja papuja 1.
 • 2 dl hernerouhetta
 • 1,5 dl vettä tai kasvilientä
 • 0,5 dl kurpitsansiemen-//kookosjauhoja
 • 3-4 rkl maustekastikkeita 2.
 • 1 rkl öljyä
 • mausteita 3.
 • suolaa
Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
Laita hernerouhe turpoamaan veteen/kasviliemeen. Huuhtele valutetut pavut ja sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa tasaiseksi massaksi. Lisää suolaa maun mukaan ja riippuen siitä käytätkö maustamiseen valmiiksi suolattuja maustetahnoja.
Lusikoi pellille leivinpaperille kasoiksi ja taputtele kevyesti kostuteluilla käsillä pihveiksi. Paista noin 15 minuuttia, kunnes pihvien pinta alkaa ruskistua.
Bataatti flatbread
 • 3 dl bataattisosetta
 • 4 dl kaurajauhoja
 • 1,5 dl perunajauhoja
 • 1 tl soodaa
 • 1 tl suolaa
Bataattisose valmistuu noin puolikkaasta bataatista, joka soseutetaan 1,5 dl keitinveden kanssa tasaiseksi (voit toki käyttää myös valmista 100% bataattisosetta). Anna soseen jäähtyä hetki. Yhdistä perunajauhot, sooda ja suola ja sekoita soseen sekaan. Vaivaa käsin taikinaan kaurajauhoja hiljalleen, kunnes taikinasta muotoutuu käsiteltävä pallo. 
Jaa taikina pienemmiksi palloiksi(8-10) ja kauli kahden leivinpaperin välissä muutaman millin paksuisiksi. Lämmitä pinnoitettu paistinpannu keskilämmölle (huom. ei öljyä pannulle). Paista lettuja sitä mukaan, kun saat niitä kaulittua jotteivat ne pääse kuivumaan.
Säilytä kypsiä lettuja liinan/folion alla ruokailuun asti.
Valkosipulidippi
 • 1 iso avokado tai kaksi pienempää
 • 1,5 dl kookosmaitoa tai muuta kasvimaitoa
 • 1-2 valkosipulin kynttä
 • 1 rkl sitruunamehua
 • 2 tl (dijon) sinappia
 • suolaa
 • pippuria
Kuori ja hienonna valkosipuli. Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa sileäksi massaksi. Lisää suolaa ja pippuria maun mukaan.
Lisäksi
 • Balsami -kastiketta, miniluumutomaatteja, rucola salaattia
 1. Voit käyttää mitä tahansa mieleisiäsi papuja, itse käytin tällä kertaa purkin kidney- ja toisen purkin mustapapuja.
 2. Tässä kohtaa voit käyttää mitä tahansa itse mielit. Tomaattipyretta, pestoa, currytahnaa, ketsuppia, soijaa. Tämänkertaisiin laitoin itse tomattipyrettä 2 rkl ja pestoa 1 rkl.
 3. Sipulijauhetta, kuivattuja yrttejä, paprikajauhetta, savupaprikaa, valkosipulijauhetta, currya, kurkumaa, mustapippuria, chilijauhetta… and the list goes on, ihan siis oman mielen mukaan!

 

DSC_2092

Tekijä: annekatariina

Kirjoittajana toimii kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista kiinnostunut elintarviketekniikan opiskelija. Rakastan kaiken uuden kokeilemista. Ruokaa laitan rennolla otteella, eikä epäonnistuminen ole maailmanloppu. Ruuanlaiton ohella harjoittelen valokuvaamisen saloja. Kotonani tepasteleekin kaksi oivaa kohdetta, Norwichin terrieri rouva sekä Australian paimenkoira poika. Molemmat ovatkin sellaisia linssiludeja, että tulee olemaan oma haasteensa saada pidettyä tyypit kaukana ruokakuvista.

2 vastausta artikkeliin “Bataatti flatbread, mustapapupihvit & valkosipulikastike”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s