Ajatuksen virrasta smoothiekulhoihin

DSC_1867DSC_4905DSC_4908DSC_4879DSC_4936DSC_5157DSC_6599DSC_6613DSC_6629DSC_6645DSC_3091DSC_4085DSC_6878

Siinäpä muutama kuva viime viikkojen aamupalakulhoista ja -purkeista. Sinne saa jemmattua vaikka mitä herkkuja; sekä itse siihen lusikoitavaan, että pehmiksen päällisiin herkkuihin. Ylläolevissa kuvissa vilahtaa tosissaan muutama purkkikin, mutta keskitytään tällä kertaa näihin kulhoihin. Ennen suurpiirteiseen reseptiin siirtymistä, mulla on kuitenkin pieni halu puhua aiheesta joka on mulle tärkeä ja tavallaan osa mua. Tämä aihe poikkeaakin hieman aiemmista höpinäistäni. Mutta se on myös aihe, jota en halua ohittaa. Tässäpä siis pienen pieni pintaraapaisu aiheesta.

Herkkävatsaisena kuulee usein lainin mitä sä sitten oikein voit syödä. Sinänsä ihan asiallinen kysymys. Ymmärtäähän sen, usein me opetellaan elämämme aikana kaksi kertaa uuteen ruokailumalliin; ensiksi on imetys, toisena siirrytään kiinteään ruokaan jota sitten popsitaan loppuelämä. Tätä jälkimmäistä mallia noudatetaan siis huomattavasti kauemmin. Jotkut voivat elää pitkälti saman mallin mukaan koko elämänsä ajan, vain pienillä muutoksilla. Mun kohdalla kävi jossain vaiheessa ilmi, että enää ei toimikaan se mistä aikanaan lähdettiin liikkeelle. Ne samat ruoka-aineet ei toimi mun kehossa tarpeeksi hyvin tai ollenkaan. Osasta oli enemmän haittaa, kuin hyötyä.

Jos halusi elää edes semisti normaalia elämää, piti kehittää plan B. Sitä ei voi kieltää etteikö pieni kauhu olisi alussa ollut mukana. Apua, mistä lähteä liikkeelle? Mitä voi syödä ettei voi huonosti, saatika että voi hyvin? Pitää toi ja toi jättää pois. Ja totakin mä söin ennen päivittäin.

Ja totta puhuen, onhan se vähän hurjaa. Sitä jää hetkeksi ikään kuin tyhjän päälle. Monissa valmisteissa on asioita, jotka ei sovi itselle. Oivallus lähtikin siitä kun tajusi unohtaa valmisteet ja nähdä ruoka ruokana. Piti antaa uteliaisuudelle valta ja ryömiä pois siitä pienestälaatikosta. Mitä kaikkea voikaan löytää? Löytää nimenomaan uutta, ei korvikkeita.

Elikkä tiedäkkö mitä? Just nyt saan tavallaan elää lapsuutta uudelleen. Lapsuus on ihmisen parasta aikaa, sanotaan. Ja mun ainakin oli. Matkaa tällä tutkimusmatkalla on vielä valtavasti edessä. Just nyt saakin mennä lapsen uteliaisuudella uusille leikkikentille tutkimaan mitä sieltä löytyy. Ehkä vanha vaatekaappi ja sitä kautta toinen Narnia, kuka tietää?

Aikuisten kielellä sanottuna, pyrin siis aktiivisesti pois siitä ajattelumallista, että jonkun asian poisjääminen olisi rajoite. Voi vitsit miten hienoja juttuja ja oivalluksia olen löytänyt tällä ruuan uuden aikakauden tutkimusmatkalla. Omia ruokavalintoja ohjaakin käytännössä vain yksi ohje;

syö sitä ruokaa, josta tulee hyvä olo.

Tämähän meinaa sitä, ettei hyvä olo ole pelkkä fyysistä fiilistä. Joskus, tai ehkä vähän useammin, tekee mieli syödä niitä ruokia joista tulee mentaalisesti hyvä, jopa eufoorinen olo. Esimerkkinä suklaa, no words needed. Ja myös sitä kutsumusta on hyvä kuunnella. Mielen hyvinvointi on äärimmäisen tärkeää. Ja toki kehon ja mielen mielihalut kulkevat useimmiten käsikädessä. Hyvinvoiva keho heijastaa terveen mielen, mutta myös hyvinvoiva mieli kehon.

DSC_7276DSC_7264

Huh, tulipas vapautunut olo kun sai päälimmäisiä ajatuksia ulos. Nyt voidaankiin siirtyä keveämpään aiheeseen, nimittäin aamupalaan!

Yllä näkyy melkoinen läjä erilaisia foodeja ja mausteita. Nehän ei millään tavoin korvaa oikeaa ruokaa, mutta ovat tosi kiva lisä siihen muun aidon ruuan päälle. Harvaa näistä lusikoi mielellään suoraan pakkauksesta, joten niille tulee keksiä joku jemma. Joka johti siihen että mäkin hurahdin trendikkäisiin niin sanottuihin smoothiekulhoihin. Nää ei kuitenkaan ole niinkään smoothiemaisia, vaan enemmänkin kuohkeita ja ilmavia, pehmismäisiä. Kuohkeuteen vaikuttaa jäinen banaani, proteiini ja riittävän pitkä sekoitusaika. Lisäksi uskoisin että muutamat jauheet toimii hyvin sitovana elementtinä, kuten ruokateollisuudestakin tuttu sakeuttamisaine; johanneksenleipäpuujauhe eli carob.

Seuraavaksi kolmi-vaiheinen lista ideoista, mitä aamupalakulhoon voi laittaa:

 • paloiteltua jäistä banaania
 • runsaasti pakastettua kotimaista pinaattia
 • kotimaisia marjoja, usein mustikoita tai mustaherukoita
 • laadukas hera-//herne-//riisi-//hamppuproteiini//luomu kananmuna
 • raakakaakaojauhe
 • carobjauhe
 • puhdistamaton merisuola

 

Edellä on siis peruspohja, johon lisätään maun mukaan seuraavasta listasta muutama lisä:

 • makeutusta steviasta, kotimaisesta hunajasta,
 • luomu kookoskermaa//kookosöljyä//MCT öljyä
 • puolikas avokado
 • chiasiemeniä
 • joku viherjauhe ja/tai kasviplankton
 • maca jauhe
 • nokkonen tai muut villiyrtit takapihalta
 • mausteita, kuten vanilja, kaneli tai kardemumma

Ultimaattiset (muttei millään tapaa välttämättömät!!) ekstrat:

 • uutteet, esimerkiksi lakkakääpä, pakuri, cuyenne
 • ashwaganda, ginseng
 • ravintolisät, esimerkiksi D-vitamiini ja jodi tipat
 • laadukas omegaöljy

Ja valmistushan menee niin, että raaka-aineet yleiskoneeseen ja täydellä teholla surrur muutaman minuutin ajan. Tarvittaessa on hyvä lisätä hieman vettä tai vaikkapa mantelimaitoa. Voit käyttää myös blenderiä, mutta tällöin tampperi on tarpeellinen massan ollessa melko jähmeää. Kaikilla ei ole aamuisin paljoa aikaa aamupalan valmistukseen, joten voit käytännössä sekoittaa ja pakata annokset jo edellisenä päivänä vaikka kahdelle seuraavalle aamulle. Tällöin kuohkeus toki hieman kärsii, mutta maku ei miksikään muutu. Ultimaattisessa kiireessä voi kaikki aineet sekoittaa vain ihan lusikalla sekaisin, jolloin pinaatti kannattaa korvata vaikkapa mustikoilla. 

Herkulliset päällysteet ovat ihan yhtälailla oleellinen osa annoskokonaisuutta. Päällisinä toimii siemenet, pähkinät, marjat, hedelmät, kuivahedelmät kuten viikunat ja mustat mulperit, pähkinätahnat, mehiläisen siitepöly, marjajauheet, raakakaakao, kaakaonibsit, raakasuklaa tai vaikkapa (itsetehty) granola. Itsetehtyyn super helppoon raaka granolaan olen julkaissut reseptin täällä, josta olen viime aikoina tehnyt erilaisia versioita. Niistä lemppariksi on noussut mustikkasoseeseen tehty granola, kuiva-aineina liotettuja kurpitsansiemeniä ja tattaria, sekä runsaasti raakakaakaojauhetta.

DSC_7261DSC_1901

Sanottakoon vielä, että vaikka tämä lähes elämän mittaiseksi venähtänyt postaus sisältää tuotekuvia, ei kyseessä ole yhteistyöpostaus. Tuotteet on niitä, jotka ovat mulla lähes päivittäisessä käytössä, joista pidän ja koen itselle toimiviksi.

Hei kiitos jos pääsit postauksessa tänne asti. Haluisin kuitenkin muutaman kysymyksen esittää vielä sulle;

Mitä sä syöt? Miten teet ruokavalintasi?

Kerro mulle, mä haluan tietää! Kommenttilaatikko on vapaa!

DSC_1851

 

Tekijä: annekatariina

Kirjoittajana toimii kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista kiinnostunut elintarviketekniikan opiskelija. Rakastan kaiken uuden kokeilemista. Ruokaa laitan rennolla otteella, eikä epäonnistuminen ole maailmanloppu. Ruuanlaiton ohella harjoittelen valokuvaamisen saloja. Kotonani tepasteleekin kaksi oivaa kohdetta, Norwichin terrieri rouva sekä Australian paimenkoira poika. Molemmat ovatkin sellaisia linssiludeja, että tulee olemaan oma haasteensa saada pidettyä tyypit kaukana ruokakuvista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s