Höylättävää leivälle

DSC_1524DSC_1455

Elämme trendien aikaa. Tällä hetkellä selvästi nouseva trendi on vegaaniset valmisteet ja tuotteet. Kasviperäisille maidoille ja lihoille on selvästi kysyntää. Tarjonta alkaakin hiljalleen vastata kysyntään, eikä loppua taida näkyä. Vaikka nyt onkin trendikästä olla vegaani, en usko että loppupeleissä tässä ilmiössä on kyse trendistä vaan jostain pysyvämmästä. Mikä on sanomattakin vain positiivinen asia.

Mun mielestä on hienoa, että lihajalosteiden hyllytilaa alkaa pikkuhiljaa valloittamaan eettisemmät ja ekologisemmat, kasviperäiset tuotteet. Tästä ei ole epäilystäkään. Mihin kuitenkin haluaisin tarttua, on näiden valmisteiden ravitsemuksellinen arvo.

Kuten me kaikki tiedetään, ei aina tarvitse juosta ravitsevimpien ravintoaineiden perässä. Joskus ja satunnaisesti poikkeavatkin valinnat on ok. Elämä ei saa olla liian rankkaa ja vakavaa, ettei välillä vois ottaa vähän iisimmin. Jos kuitenkin näistä poikkeuksista tulee jokapäiväinen tapa, on syytä tarkastella lähempää mitä käytettävät tuotteet pitää sisällään.

Koska kasvipohjaisia, niinkuin kaikkia muitakin, tuotteita markkinoidaan usein proteiinin avulla, on soija edullinen ratkaisu nostamaan valmisteen proteiinipitoisuutta. Suurimman osan kasvipohjaisten valmisteiden pääraaka-aine onkin soija, oli kyseessä sitten tofu, nakit, makkarat, leikkeleet, maidot tai juustot. Soija ei ole terveydelle edullisin vaihtoehto, sillä se sisältää mm. kasviestrogeeneja jotka nostavat myös elimistön omia estrogeeni tasoja. Myöskään soijan 100%:sta geenimuuntelemattomuudesta voi olla koskaan täysin varma sillä se tuodaan usein kaukaa, eikä laadunvalvonnasta voi mennä takuuseen. Tästäkin huolimatta en silti demonisoi soijaatäysin. Itsekin pidän kovasti mm. tofusta, joten sitä päätyy satunnaisesti minunkin lautaselleni.

Seuraavana pääraaka-aineena on usein vehnä, vehnägluteeni tai tärkkelys. Makuja tasapainottamaan sokeria ja rakennetta tuomaan läjä stabilointi ja emulgointiaineita. Näitä kaikkia edellämainittuja elintarvikkeiden rakennuspalikoita käytetään toki myös muilla elintarviketeollisuuden osa-alueilla. Pointtina kuitenkin se, ettei kasvipohjainen tarkoita aina automaattisesti terveellistä.

Onneksi kuitenkin myös hyviä vaihtoehtoja löytyy sillä aina ei viitsi, jaksa, kerkeä, haluta tai huvita tehdä itse. Nykyään yhä enemmän ja enemmän. Haluaisinkin siis kannustaa tarkistamaan tuoteselosteet ennen ostopäätöstä.

DSC_1479

DIY vegejuustojen tekeminen alkaa olla ehkä jo vähän retroa, johan reseptejä on pyörinyt netissä joku ikuisuus. Nyt kuitenkin tuli fiilis että mäkin haluan hypätä mukaan. Juna tosin taisi mennä jo, mutta jos juoksen tosi kovaa, niin ehkä saan sen kiinni?

Itse en ole hirmuisesti kerennyt kokeilemaan kauppojen vegejuusto tarjontaa. Ne muutamat joita olen testannut, ovat makunsa ja rakenteensa puolesta yllättäneet positiivisesti. Olisiko sitä mahdollista onnistua itse edes samaan suuntaan, ja vielä sellaisilla hyvillä rakennuspalikoilla?

Koska halusin juustoon kiinteän ja höylättävän rakenteen, tuli massassa käyttää agaria. Kyseessä ei siis ole raakajuusto, sillä sekä bataatti kypsennetään että agar keitetään. Liotettuja manteleita ei kuitenkaan kuumenneta, jolloin niiden huippuhyvät rasvat ja hivenaineet säilyvät tallella.

Agar on siitä hauska tapaus, että sillä on ominaisuus hyytyä uudelleen lämmittämisen jälkeen. Eli toisin kuin gelatiinin kanssa, voit lämmittää juustoa ilman että rakenne kärsii. Halutessaan tätä juustoa voikin siis käyttää vaikka lämpöleivissä tai pizzan päällä.

Palataanpa hetki vielä sanaan juusto. Kyseessä ei voi olla aito juusto, ellei se ole valmistettu maidosta. Rakenne ja maku ei voi mennä 100% yhteen, sillä raaka-aineet ovat toisistaan täysin poikkeavat. Jos kuitenkin haluaa jotain herkullisen maukasta, jotain juuston ja leikkeleen väliltä olevaa, kauniin keltaista, superisti ravintoaineita sisältävää, helposti höylättävää leivälle, näkkärille tai sellaisenaan, on tämä pieni möllykkä äärimmäisen pätevä ratkaisu siihen!

DSC_1423DSC_1431DSC_1514

Agaria saa nykyään isoimmista ruokakaupoista, mutta varma valinta on vege- tai luontaistuotekaupat. Samoin (olut)hiivahiutaleita saa luontaistuotekaupoista. Itse kuitenkin pidän muutamien testien jälkeen eniten tästä, joka täytyy tilata rapakon takaa eli ei ole nopein ratkaisu.

Vegejuusto
 • 1 luomu bataatti (á n 200 g)
 • 1/2 valkosipulin kynsi
 • 300 g luomu manteleita
 • 1 1/2 + 1/2 dl vettä tai mantelimaitoa
 • 3 aurinkokuivattua tomaatin puolikasta, kuivia, ei öljyssä säilöttyjä
 • 1 tl dijon -sinappia
 • 0,5 tl savupaprikaa
 • (tuoretta timjamia)
 • 1 dl hiivahiutaleita
 • 1,5 rkl agar agaria hiutaleina
 • 1/2-1 tl merisuolaa
Laita mantelit likoamaan (liota vähintään tunti, mutta mielellään yön/päivän yli). 
Bataatin voit kypsentää joko uunissa(kokonaisena, kuorineen 225 asteessa noin 45 minuuttia) tai keittämällä (kuori, paloittele ja keitä noin 10 minuuttia). Uunissa kypsentäessa bataatista tulee selvästi makeampi.
Mittaa 1 1/2 dl vettä/mantelimaitoa kattilaan ja laita aurinkokuivatut tomaatin puolikkaat  likoamaan sinne 5-10 minuutiksi. 
Nosta tomaatit tehosekoittimeen ja mittaa agar kattilaan. Keitä miedolla lämmöllä noin 8 minuuttia välillä sekoittaen, kunnes agar on liuennut. 
Agarin keittyessä, siivilöi liotetut mantelit. Mittaa kaikki aineet tehosekoittimeen ja aja sileäksi massaksi. Lisää sekaan 1/2 dl nestettä, jotta massan on helpompi sekoittua. Maista ja lisää tarvittaessa lisää sinappia/paprikajauhetta/hiivahiutaleita/suolaa.
Lisää lopuksi joukkoon myös agar litku ja sekoita tasaiseksi.
Öljyä pieni vuoka(myös esim pienet ”murokulhot” toimii hyvin) ja kaada massa siihen, jäähdytä noin 2 h jääkaapissa. 

 

DSC_1495

Tekijä: annekatariina

Kirjoittajana toimii kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista kiinnostunut elintarviketekniikan opiskelija. Rakastan kaiken uuden kokeilemista. Ruokaa laitan rennolla otteella, eikä epäonnistuminen ole maailmanloppu. Ruuanlaiton ohella harjoittelen valokuvaamisen saloja. Kotonani tepasteleekin kaksi oivaa kohdetta, Norwichin terrieri rouva sekä Australian paimenkoira poika. Molemmat ovatkin sellaisia linssiludeja, että tulee olemaan oma haasteensa saada pidettyä tyypit kaukana ruokakuvista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s