Syksyn lempparein

dsc_6103dsc_6107

En tiedä olenko jo maininnut täällä blogin puolella mun syksyn ehdottoman lemppariruuan. Mun syksyissä se on ollut mukana nyt jo jokusen vuoden, joten pieni perinne siitä alkaakin muodostua. Kyseessä on varsin lohdullinen ja lämpöisä ruoka. Se on helppo valmiistaa, mutta silti jollain tapaa juhlallinen. Hitaasti uunissa hautuen sen maut syventyvät ja simmpelistä arkiruuasta syntyy maukas ateria. Maustaminen on tässä olennaisessa osassa, vaikka vain muutamallakin mausteella pääsee jo pitkälle. Syvät ja maanläheiset maut tekevät tästä erityisen.

dsc_6147

Kyllä vain, kyseessä on tietenkin paimenen paistos, eli shepherd’s pie. Pataruoka, jota voi valmistaa kerralla isonkin erän josta riittää monelle päivälle. Tämä kotoisa uuniruoka on syysruokien aatelia!

dsc_6135

Shepherd’s pie Autumn edition

Muussi

1 bataatti
1 myskikurpitsa
2 dl kookosmannaa
hieman keitinvettä
himalajan suolaa

Linssibolognese

2 rkl kookosöljyä
1 punasipuli
3-4 valkosipulinkynttä
1 porkkana
2 pkt (á 400 g) luomu tomaattimurskaa
2-3 dl vettä
3 dl punaisia luomu linssejä
(haluamiasi sieniä tuoreena tai kuivattuna)
3 rkl tomaattipyrettä
2 rkl omenaviinietikkaa
2 rkl vaahterasiirappia
2 tl savupaprikajauhetta
kuivattua oreganoa
3 laakerinlehteä
rouhittua mustapippuria
himalajan suolaa

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Kuori ja pilko bataatti ja kurpitsa ja keitä kypsäksi (noin 10 min). Voit halutessasi ottaa kurpitsansiemenet talteen ja kuivattaa niitä uunissa 100 asteessa noin 10 minuuttia. Voit ripotella siemeniä padan päälle ennen uuniin siirtämistä.

Aloita sillä aikaa valmistamaan linssibolognesea. Jos omistat padan, kannattaa bolognese tehdä suoraan siihen, jolloin voit tehdä koko paistoksen samassa astiassa. Kuori ja pilko sipulit, voit jättää isommaksikin palaksi, ne kerkeää hyvin muhia padan seassa. Kuutioi porkkana. Lämmitä öljy padassa/kattilassa ja kuullota kasviksia hetki. Huuhtele linssit siivilässä ja lisää pataan. Lisää loputkin ainekset ja sekoita. Anna poreilla kannen alla noin 15 minuuttia, kunnes linssit ovat lähes kypsiä. Lisää tarvittaessa vettä kypsymisen aikana kuitenkin niin ettei kastikkeesta tule vetistä. Voit halutessasi antaa padan hautua pidempäänkin kansi päällä miedolla lämmöllä.

Kun bataatti ja kurpitsa ovat kypsiä, kaada pois ylimääräistä keitinvettä säästäen hieman kattilan pohjalle. Soseuta yhdessä kookosmannan kanssa ja lisää tarvittaessa suolaa.

Lusikoi muussi kypsän bolognesen päälle ja tasoita. Paista uunissa (ilman kantta) 20-30 minuuttia kunnes pinta alkaa saada hieman väriä.

 

dsc_6139

2 thoughts on “Syksyn lempparein

 1. Ah, ihanat värit ja superhyvän kuuloinen!
  Pitää kyllä möyntää moukkuuteni tässä, että en ole ikinä maistanut paimenen piirasta missään muodossa 😀 Koska bataatti ja kurpitsa kuuluu mun suosikkeihin, niin varmaan tätä on sitten ihan pakko kokeilla.
  Kookosmanna kuulostaa jännittävältä lisältä tuossa juuressoseessa. Maistuuko kookos läpi miten paljon? (tykkään kyllä kookoksesta, mutta kunhan kiinnostaa). Hidas kypsytys tekee varmasti ihmeitä.

  Tykkää

  1. Haha 😀 Et sä moukka ole, mutta missannut kyllä. Tai no, sekin on helposti korjattavissa 😉 Nimittäin suosittelen kyllä testaamaan!
   Bataatti ja kurpitsa on ihan huippuja ja erityisesti yhdessä kun ovat molemmat kivan makeita. Kookos ei ainakaan omaan makuun maistu läpi, vaan tuo ihanaa täyteläisyyttä ja kermaisuutta. Jos kuitenkin epäilyttää, kokeile mantelitahnalla, toimii!
   Ja kiitos paljon ❤

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s