Härkäpapupihvit ja aioli paahdetusta valkosipulista

dsc_8336dsc_8356dsc_8234

Viime päivinä ollut ihan törkeen hyvä pössis. Hyvinkin monilla osa-alueilla, mutta ehkä viimeisimpänä maahan satanut lumi ja sen tuomat jouluvibat. Kaikesta kiireestä ja dead lineista huolimatta joulun lähestyminen rauhoittaa omalla tavallaan. Sitä tietää että pyhiin asti on ennenkin selvitty hengissä kiireistä huolimatta. Kaikki oleellinen tulee varmasti hoidettua ja se mikä ei tule hoidettua, ei ole oleellista.

Joulufiilistelylle tulee varmasti vielä oma paikkansa ja aikansa, sen voin luvata. Säästän sen vähän myöhemmälle, sillä tiedän että kaikki ei ole ihan samanlaisia jouluintoilijoita kuin itse olen.

Entäs sitten, puhutaanko sen sijaan hetki jaksamisesta ja vastustuskyvystä? Olennainen aihe tähän aikaan vuodesta kun pimein aika vuodesta alkaa olla käsillä. Eikö olekin tietyllä tapaa lohdullista että ei ole enää hurjan pitkä aika kun päivät alkaa taas pidentyä? Pimeässä, kylmän ja stressin keskellä on mindfulness ja terveys koetuksella. Sitähän ei käy kiistäminen. Talven saapuminen tuo valtavasti hyvää, mutta valitettavasti monille myös flunssa oireita. Itsekin olen tämän syksyn aikana jo muutaman kerran havainnut että vastustuskyky rakoilee, kurkku tuntuu karhealta ja väsy painaa. Sillon mietin että okei, nyt on syytä hengähtää muutama kerta rauhassa ja miettiä että millä korteilla aletaan tällä kertaa pelata flunssaa vastaan.

Hassua kyllä, mutta huomaan erityisesti jos kuidun saantini (kasviksista, kaakaosta ja levistä pääasiassa) on jäänyt vähäiseksi, alkaa lenssu koputella ovella. Riittävä kuidun saanti on reilu teko omalle suolistomikrobiomille. Kun oma, hyvis bakteerikanta on tyytyväisenä, pysyy lenssutkin tällöin loitommalla.

dsc_8281dsc_8242

Erityisesti tietyt ruuat on hyvisbakteerien mieleen. Niitä on mm. tärkkelyspitoiset ruuat, resistantti tärkkelys, hapankaali ja muut fermentoidut ruuat, vihreät, sipulit, sekä erityisesti valkosipuli. Viimeisin mieluiten raakana, mutta luulen että kanssaeläjät ei ole ihan samaa mieltä. Valkosipulit sisältää erityisesti kaliumia, C vitamiinia ja B6 vitamiinia. Nämä yksittäiset asiat on kuitenkin toissijaisia jos miettii miten se toimii kokonaisuutena kehossamme esimerkiksi inflammaatiota vastaan, alentaa verenpainetta ja kolesterolia, korkeina määrinä puhdistaa kehoa raskasmetalleista, sekä tietysti edistää suoliston terveyttä.

Välillä on aika rajua luettavaa miten joitakin raaka-aineita, myös kasviksia, kohdellaan tehotuotannossa. Vaikka kasvilla olisi luonnollisessa tilassa mitä terveysvaikutuksia, on ne tuhottu kohtalaiset tehokkaasti rajulla käsittelyllä. Jos esimerkiksi kiinalainen valkosipuli on käynyt läpi valkaisun ja säteilytyksen, onko siitä enää mitään jäljellä? Puhumattakaan millaisella kasvualustalla se on kasvanut ja millä sitä  on lannoitettu.

Mulla oli kuitenkin äskettäin ihan huippu tilaisuus saada kotimaisia, lähellä tuotettuja, luomuja, superkauniita ja ennenkaikkea ravinteikkaita talvivalkosipuleita, joita on varmasti kohdeltu niiden ansaitsemalla tavalla. Jo tuoksusta huomaa, ettei kyseessä ole valkaistu ’teho’valkosipuli. Ja siis to be honest, kuinka kauniita on nuo kirkkaan violettiin taittavat palleroiset?

Tällä kertaa valkosipuli päätyi paahdettuna super-aioliin, jossa on kaiken muun hyvän lisäksi mm MCT -öljyä. Valkosipulia löytyy myös rapeista härkäpapupihveistä, joiden härkäpavut myöskin melkoisen superia tavaraa, mutta niistä enemmän myöhemmin.;)

dsc_8306dsc_8274

Härkäpapupihvit ja aioli paahdetuista valkosipuleista

Pihvit

3 dl härkäpapuja, kuivamitta

1 luomu kananmuna
1 dl  vettä 
1 rkl luomugheetä tai oliiviöljyä
3-4 paahdettua luomuvalkosipulinkynttä
3 rkl kookosjauhoja
2 tl Adios salt! vihannekset tai kuivayrttejä
0,5 tl meri-/himalajansuolaa
rouhittua mustapippuria
Laita härkäpavut likoamaan noin 8 tunniksi tai yön yli. Huuhtele huolella siivilässä ja keitä miedolla suolalla maustetussa vedessä 30-45 minuuttia, kunnes ovat kypsiä. Siivilöi ja nosta hetkeksi jäähtymään.
Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Leikkaa valkosipulista hattu pois, kääri folioon ja laita uuniin 30-45 minuutiksi, kunnes kynnet ovat hyytelömäisen pehmeitä.
Sekoita kaikki ainekset keskenään perunasurvimella tai sauvasekoittimella. Lisää tarvittaessa kookosjauhoja, kunnes massa on käsiteltävää. (Säästä loput valkosipulinkynnet aiolia varten.)
Muotoile massasta pihvejä tai pyöryköitä leivinpaperille ja paista 10-15 minuuttia, kunnes pinta on rapea ja alkaa saada väriä.

Aioli

1 luomumuna
1,5 dl öljyä, esim. puolet MCT -öljyä, puolet neitsyt oliiviöljyä
4 paahdettua luomuvalkosipulinkynttä
2 rkl luomu sitruunan mehua
2/3 tl meri-/himalajansuolaa
mustapippuria

Mittaa kaikki ainekset korkeaan astiaan. Riko kananmuna niin, että keltuainen säilyy ehjänä. Paina sauvasekoitin astian pohjalle, sekoita täydellä teholla noin 20 sekuntin ajan niin, että nostat sitä samalla hitaasti ylöspäin sekoituksen ajan (kuitenkin ilman että terä nousee pinnan yläpuolelle). Maista ja mausta tarvittaessa.

Nauti esimerkiksi hapankaalin ja lehtikaalisipsien kanssa (öljy,sitruunamehu,mausteet. 100C kiertoilmalla 10 min). Pirun hyvä kombo olisi varmasti myös purilaisen välissä!

dsc_8324

Tekijä: annekatariina

Kirjoittajana toimii kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista kiinnostunut elintarviketekniikan opiskelija. Rakastan kaiken uuden kokeilemista. Ruokaa laitan rennolla otteella, eikä epäonnistuminen ole maailmanloppu. Ruuanlaiton ohella harjoittelen valokuvaamisen saloja. Kotonani tepasteleekin kaksi oivaa kohdetta, Norwichin terrieri rouva sekä Australian paimenkoira poika. Molemmat ovatkin sellaisia linssiludeja, että tulee olemaan oma haasteensa saada pidettyä tyypit kaukana ruokakuvista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s