Itsetehty vartalovoi // Greippi-vanilja

bodybutter-2bodybutter-4bodybutter-5bodybutter-6

Uskon etten ole ainoa, joka rakastaa erilaisia vartalovoiteita. Erityisesti junnuus-aikoina erään tietyn lafkan tuotteet oli suosittuja. Tiesi aina, erityisesti ala-asteella, kun joku oli käyttänyt kookoksen tuoksuista body butteria tai -mistiä. Muistaako muut? 

Mitä joululahjoihin tulee, on vartalonhoitotuotteet klassikko. Perusvarma paketti, kunhan pitää huolen ettei hanki liian esanssisen tuoksuista. Kaikki tietää ne voimakkaan parfyymiset voiteet, joista saa lähinnä migreenin. Myös muita haittoja tietyissä teollisissa tuotteissa on: niihin lisätään paljon kaikkea ylimääräistä.

Miksi ylimääräistä? Entä mitä ne ylimääräiset on? Esimerkiksi vettä. Vedessähän ei sinänsä ole mitään pahaa. Ulkoisesti pelkkä vesi tosin ei kosteuta ja usein sitä käytetään vain lisäämään tuotteen massaa.  Toisaalta voiteisiin lisättävä vesi haihtuu miltei välittömästi iholta,  joten se on usein jopa turha. Siksi 100% rasva on myös varsin riittoisaa tavaraa. Lisäksi joihinkin tuotteisiin lisätään mahdollisesti ihmiselle myrkyllisiä, tai vähintäänkin kyseenalaisia, aineita. Jos riski on mahdollista välttää ja vieläpä helposti, ainakin itse teen sen mieluusti.

bodybutter-8bodybutter

Kaupan body buttereissa houkuttelee erityisesti koostumus. Se on sellainen, jonka tekisi mieli vaikka syödä jälkkäriksi. Kuohkeaan koostumukseen vaikuttaa tietysti vatkaaminen, mutta myös monipuoliset rasvat. Erityisesti sheavoi sitoo voidetta yhteen ja toisaalta kaakaovoi tekee koostumuksesta riittävän jähmeän. Mikä tahansa tässä käytetyistä rasvoista kävisi kosteutukseen sellaisenaankin, mutta kuten ravinnossakin, myös iho haluaa monipuolisesti ravinteita. Esimerkiksi shea pitää sisällään runsaasti mm. E ja A vitamiinia. Toisaalta taas esimerkiksi kookosöljystä saat puhdistavan ominaisuuden.

Mitä tuoksuun tulee, siinähän sinulla on täysin vapaat kädet. Tässähän voi käyttää myös pelisilmää; jos voide on menossa lahjaksi, voit ottaa huomioon saajan mieltymykset. Toisaalta voit valmistaa useamman eri tuoksuisen erän: sitrukset mielletään usein virkistäviksi, kun taas laventeli ja kamomilla rauhoittaviksi, erityisesti illalla käytettäväksi.

Näissäkin kokeilemalla oppii. Kaakaovoi omaa voimakkaan tuoksun, sitä voikin halutessaan käyttää hieman vähemmän tai jopa enemmän ja lisätä vaikka piparkakkumausteita jälkkärimäisempään aromiin.

bodybutter-4bodybutter-7

Body butter – perusmassa

 

1 osa kaakaovoita
1 osa sheavoita
1 osa kookosöljyä
1 osa manteli/avokadoöljyä

 

eteerisiä öljyjä, kuten greippi, appelsiini, laventeli, rosmariini, vanilja…

 

Sulata rasvat vesihauteessa. Sekoita hyvin ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Vatkaa massa sähkövatkaimella kuohkeaksi ja sekoita samalla joukkoon esimerkiksi greippi- ja appelsiiniöljyä, itse lisäsin vielä puolikkaan vaniljatangon siemenet. Lisää eteerisiä öljyjä muutama tippa kerrallaan kunnes tuoksu on mieluinen. Jotkut tuoksut ovat voimakkaampia kuin toiset ja esimerkiksi hedelmäisiä tuoksuja voi huoletta lisätä enemmän, kuin esimerkiksi laventelin ja piparmintun kanssa kannattaa olla tarkka.

Kun seos on muuttunut vaaleaksi ja kuohkeaksi; purkita, pakkaa kauniisti ja anna lahjaksi vaikka ystävälle.

 

bodybutter-3

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s