Maailman makuja joulupöytään

ebookers-8ebookers-9ebookers-6ebookers

Mä oon just sellanen joulun perinteitä rakastava muikkeli, ainakin mitä ruokaan tulee. Nykyään toki hieman poikkeavien raaka-aine valintojen mukaan kuin mitä esimerkiksi lapsuudessa. Viljattomuus, lisäaineettomuus,…..mitä näitä nyt on. Nykyään annan raaka-aineen laadun loistaa ja sitä myöten myös päätön sokerin ja vehnän kulutus on laskenut kuin huomaamatta nollaan. Esimerkiksi laatikkoja vaadinkin edelleen joulupöytään, mutta ne valmistetaan itse, ja vähän päivitettyinä versioina.

Perinteinä tarkoitankin pääasiassa suomalaisia perinteitä. Mutta kuinka moni niistä on todellisuudessa täysin suomalaisia? Loppupeleissä kuitenkin monet meille omaksutut perinteet on jostain ihan muualta peräisin. Voisinkohan siis adaptoida itselleni joitakin muitakin uusia, maailmalta löydettyjä, perinteitä?

Mulle suomalaiset ruokaperinteet on tärkeät ja arvokkaat. Siksi mua on pitkään kiinnostanut muidenkin kulttuurien ruokaperinteet. Jouluahan ei vietetä tietenkään kaikkialla, mutta siellä missä vietetään. Mitä heidän joulupöydästään löytyy?

ebookers-5ebookers-2

Muhun oltiin hetki sitten yhteydessä ebookersilta. Heillä on nimittäin menossa nettisivuillaan kampanja liittyen perinteisiin jouluruokiin ympäri maailman. Argentiina, Italia, Meksiko, Malta… Eli kirjaimellisesti jokaisesta maailman kolkasta. Kyllä kiitos! Selasin heidän laatimaansa Joulumenú:a, ja kuinka moni meidänkin perinteistä tulee maailmalta! Okei tähän aikaan vuodesta Suomesta taitaa löytää pelkkää kaarnaa ja havunneulasia. Eikun ainiin, havunneulasethan on muumien jouluperinne…

Itse rakastan Välimeren kulttuureja, joten heti kun näin menussa yrttivoissa paistettuja kampasimpukoita Ranskasta, niin tiesin että tää on mulle! En tiedä pyörikö mulla tätä ruokaa tehdessä enemmän mielessä Pariisi, ja sen äärimmäisen kauniit joulukadut ja -valot. Vai ehkä sittenkin ne tunnelmalliset kalastajakylät tai maaseutu ja viinipellot? Ah, matkakuume diagnosoitu!

Tämänkin perinteisen ruokalajin olisi saanut myös päivittää, mutta mä ajattelin ettei se ole tän (ja mun) kohdalla tarpeen. Tässä ruokalajissa juhlitaan nimenomaan raaka-aineita. Lisukkeeksikin pääsi varsin perinteinen ja jouluinen, kurpitsapyre muskotilla maustettuna. Mun mielestä idea, että rentoa jouluruokaa edistää joku pieni ja ehkä hippuisen fiini alkupala, on jotenkin kiehtova. Se voi olla mukavampikin tapa aloittaa jouluruokailut rauhassa aluksi yhden ruokalajin kanssa, ilman informaatio ähkyä täpötäydestä joulupöydästä.

Ebookersin sivuilta voitkin löytää jouluruokapelin, jossa sijoitetaan ruokalajeja eri puolille maailmaa. Suosittelen kurkkaamaan, sillä sieltä löytyy myös muut joulumenústa löytyneet, todella herkullisen näköiset ruokalajit.  Samalla voit poimia ideoita myös omaan joulupöytään!

ebookers-7

Kampasimpukat yrttivoissa, kurpitsa-muskottipähkinä pyre ja valkoviini-ruskistettuvoi -kastike

[Coquille Saint-Jacques]

Kurptisapyre

myskikurpitsa (n. 1,5 kg)
2 rkl luomu voita
2/3 tl muskottipähkinää
2/3 tl merisuolaa

Kampasimpukat

tuoreita yrttejä (itse käytin salviaa, rosmariinia ja timjamia)
kampasimpukoita (tuore tai pakaste, 3-4 per syöjä)
luomu voita
merisuolaa

Lisäksi: kuivaa luomu valkoviiniä 1-2 dl

 

Jos käytät kampasimpukoita pakasteesta, ota ne hyvissä ajoin sulamaan.

Halkaise myskikurpitsa halki pituussuunnassa, aseta leikkuupinta alas päin pellille ja paista 200 C uunissa noin 40 minuuttia, tai kunnes kypsä. Anna jäähtyä hetki, jottet polta sormiasi. Lusikoi kurpitsan liha kulhoon (voit säästää siemenet ja paahtaa uunissa naposteltavaksi). Soseuta yhdessä voin kanssa, lisää vettä 1-2 dl kunnes saat haluamasi koostumuksen. Mausta muskottipähkinällä ja suolalla.

Paista seuraavaksi kampasimpukat. Laita pannu lämpenemään (vähän lämpöisempi kun keskilämpö). Hienonna kourallinen yrttejä ja heitä ne pannulle voin kanssa. Kuivaa kampasimpukoiden pintaa talouspaperilla ja laita pannulle paistumaan, noin 30 sek per puoli. Mausta merisuolalla. Kampasimpukat saa jäädä sisältä hieman raa’aksi.

Nosta paistetut simpukat syrjään, lisää pannulle valkoviini ja kiehauta pikaisesti. Lisää suolaa ja pippuria.

Asettele annos kauniisti lautasille. Voit käyttää koristeluun tuoreita yrttejä ja sormisuolaa.  Kastikkeen voi tarjoilla kastikekannussa, josta jokainen voi lisätä haluamansa määrän. Nauti!

 

*Postaus toteutettu yhteistyössä ebookers.fi:n kanssa.

ebookers-4

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s