Villi joululaatikko

joulumenujoulumenu-11

Mä niin rakastan joululaatikoita. Ne on ehkä parasta jouluruokaa ja jos klassikkoruuista yksi pitäisi valita, niin se olisi ehdottomasti porkkanalaatikko. Siitä seuraava sitten lanttulaatikkoa. Tähän asti top 3:seen on kuulunut myös myskikurpitsalaatikko, joka on jo muutaman vuoden ajan löytynyt joulupydästämme. Myskäri ei ole tavanomainen löytö joulupöydästä mutta itse olen tavannut maustaa sen muskotilla, kanelilla ja sinappijauheella, jolloin siitä on muodostunut melkoinen jouluherkku.

Tänä vuonna tuli fiilis, että nyt tarvitaan joku uusi perinne. Konservatiivinen ja vanhanaikainen kun olen, hopefully not, halusin jotain supi suomalaista. Mikäs sen suomalaisempaa kuin käyttää maustamiseen villiyrttejä? Kesällä alkanut villiyrtti-intoilu ei siis ota laantuakseen, päin vastoin. Tähän aikaan vuodesta niitä tuppaa vähän heikonlaisesti tuoreena löytyä, mutta onneksi joku on kuivattanut niitä valmiiksi varastoon talven varalle.

Yleensä tykkään heitellä ruokiin päättömästi vähän kaikkia yrttejä. Tällä kertaa tsemppasin ja tähän laatikkoon päätyi vuohenputki ja nokkonen. Yhdessä ne muodostavat aika kivan ja aromikkaan kombon, joka toimii hyvin juurisellerin ja lantun kaverina. Ja nyt siellä on joku että hyi mä en sitten syö lanttua ollenkaan. Eipä hätää! Lanttu ei maistu laatikosta yhtään liikaa. Tämäkin on testattu, kun maistatin laatikon lantun vihaajalla, eikä tullut noottia.

Viime aikoina oon kiinnittänyt huomiota viljattomuuteen, joten siksi käytän reseptissä mantelijauhetta. Sen voi toki tarpeen mukaan korvata millä tahansa jauholla. Vegaaniseen versioon käytä voin sijaan esimerkiksi kookosmannaa ja hunajan sijaan vaikkapa vaahterasiirappia.

joulumenu-6joulumenu-9joulumenu-2

 

 

Juureslaatikko nokkosella ja vuohenputkella

1 iso sellerinjuuri
1 iso lanttu
3 rkl luomu voita + pinnalle ennen paistoa
2-3 dl keitinvettä
1 rkl hunajaa
1 tl suolaa
1,5 dl mantelijauhetta + pinnalle ennen paistoa
1 rkl Nokkosrouhetta
1 rkl Kuivattua vuohenputkea

 

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Kuori ja pilko lanttu sekä sellerinjuuri. Keitä kypsäksi suolalla maustetussa vedessä. Siivilöi, mutta säästä keitinvettä 2-3 dl. Soseuta juurekset veden kanssa ja sekoita joukkoon loputkin ainekset. Lisää tarvittaessa vettä ja/tai suolaa.

Kaada uunivuokaan, vuole päälle voinokareita, ripottele mantelijauhetta ja paista noin 30 min.

*Resepti toteutettu yhteistyössä Helsinki Wildfoodsin kanssa. Se on myös osa Villiä Joulumenua.

joulumenu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s