Koiralle superfoodeja?

jedi

Haluaisin näin alkuun huomauttaa että en ole koulutettu koirien ravitsemusterapeutti. Olen opiskellut asiat itse ja kuunnellut viisaampia. Koirani eivät myöskään koskaan ole olleet yhtä terveitä ja energisiä kuin nyt. Toivon tekstiä lukiessasi avoimuutta ja ymmärrystä että myös jokainen koira tarpeineen on erilainen. Tässä siis vain pieni viihteellinen katsaus siitä mitä luonnollisen ruuan intoilija tuputtaa koirilleen. Ja ehkä vähän myös sitä että koirillekin voi syöttää laadukasta, ravinnetiheää ja ravitsevaa ruokaa 😉 

Pääsinpäs viimein tämänkin aiheen pariin. Aihe on pyörinyt mielessäni jo jonkin aikaa, mutta jostain syystä oon tuumannut ettei ihmisiä ehkä kiinnosta. Todellisuudessahan Suomessa on koiria yli 800 000, ja siihen päälle kaikki muut kissat, marsut ja ponit. Elikkäs loppupeleissä aihe koskettaa varmaan yllättävänkin montaa.

Pienenä pohjustuksena, multa löytyy kotoa tällä hetkellä kaksi koiraa; 10 vuotias terrieri sekä kaksi ja puoli vuotias aussie. Lisäksi voi olla että meidän tiimi saa lisävahvistusta myöhemmin keväällä 😉 Koirat on siis äärimmäisen isossa osassa mun elämässä.

Jokainen koiran omistaja tietää käsitteen ’ihmisen paras ystävä’, ja sen kuinka totta se oikeasti on. Ja miksei luonnollisesti muutkin eläimet, oma kokemus yltää vahviten juurikin koiriin. Palatakseni tuohon sanontaan, muutama vuosi sitten heräsin ajattelemaan enemmän oman ravinnon laatua ja sen vaikutusta jaksamiseeni, oppimiseeni, sekä ihan kokonaisvaltaiseen hyvinvointiini. Samalla aloin miettiä, että mikä estää mua edistämästä myös mun parhaan kaverin hyvinvointia. Lemmikeillä kun ei ole vapautta itse valita ja suurin osa syö mitä ikinä niille tarjoaa. Valitettavan monet kuivaruuat sisältää valtavasti lisäaineita ja viljoja täyteaineena. Vaikka olen ollut onnekas ja mun molemmilla koirilla on melkoiset teräsvatsat, voi sellaiset määrät viljoja aiheuttaa pitkällä aikavälillä haasteita. Lisäksi kyseenalaistaisin hivenaineiden imeytymisen sellaisen määrän viljoja ja muita täyteaineita olevan läsnä.

Kuivaruoka alkoi pikkuhiljaa vaihtua raakaruokaan/BARFiin ja muutosta tehtiin portaittain. Tarkkailin koirien jaksamista ja fiiliksiä, enkä muuta eroa ole koko tänä aikana kuin ehkä energisyyden kasvun ja hyvinvoivan turkin. Kynnet kasvaa haipakkaa ja vanhempi pikkutyyppikin pysyy nuoremman perässä. Tässä vaiheessa toki hyvä huomauttaa että piilevät puutostilat voivat olla todellinen pitkän aikavälin ongelma ja niitä tulee luonnollisesti välttää. Viittaan silti myös edelliseen epäilyyni ravinteiden imeytymisestä huonompilaatuisesta kuivaruuasta. Myös suurimmalle osalle ihmisistä kehkeytyy helposti puutostiloja, joita voi helpoiten välttää syömällä monipuolisesti.

ruoka-2ruoka-4

Pitkän pohjustuksen jälkeen päästään vihdoin siihen hauskimpaan elikkäs itse ruokaan! Listaan karkeasti alkuun mistä koirien ruoka pääasiassa koostuu, eli foodit on luonnollisesti vain buustaava lisä, eikä ne koirillakaan korvaa monipuolista ruokavaliota. Kuvituksesta huolimatta koirani saavat luonnollisesti myös ”oikeaa ruokaa” 😉

Lihat

 • Liha (kalat, mieluiten riista, siipikarja)
 • Sisäelimet
 • Luut

Lisäksi:

 • Öljyt; rasvaisen kalan ja lihan lisäksi kylmäpuristetut kasviöljyt kuten hamppu, pellava ja oliivi, sekä tietysti kalaöljy/omegat.
 • Kasvissose (kypsennettynä)

Kuten villinä luonnossa ollessaankin, ravinto on ”kausiluontoista” eli perusraaka-aineet vaihtelee saatavuuden ja sesonkien mukaan. Esimerkiksi järvikaloja pyrin antamaan jos niitä sattuu saamaan edulliseen hintaan. Järvikalat tosin tulee kypsentää loisten varalta.

ruoka-5

Karkeiden persujuttujen lisäksi annan hivenaineet, joista osa pysyy jatkuvasti mukana, osa kuureittain. Tapaan monet lisät sekoittaa yllä mainitsemaani kasvissoseeseen, jolloin ruokintatilanteissa pääsee huomattavasti helpommalla. Kalsiumin saannin tarve, sekä lähteet jakaa mielipiteitä. Käytännössä sitä saa niin monesta lähteestä; kananmunien kuoret, luut, merilevät, kalat, luuliemi… Jotkut tekevät kalsiumlisän itse jauhamalla kananmunankuoret hienoksi jauheeksi. Itsekin blendaan silloin tällöin kuoret mainitsemani kasvissoseen joukkoon. Silti hieman rohkenen epäillä koiran kykyä hyödyntää kalsium juurikin munankuorista, tai vaikkapa loppupeleissä melko karkeasti pureskelluista raakaluista.

 • A, B, D, E
 • Magnesium, kalsium ja muut kivennäisaineet
 • Jodi, sinkki, seleeni ja muut mineraalit

Hivenaineista suosin usein jauhe/nestemäisiä muotoja, jolloin vältän täyteaineet ja näin ollen monivitamiini -valmisteiden korkeat hinnat. Hyviä nestemäisiä vitamiineja ja mineraaleja saa Suomesta ainakin Biomedilta.

ruokaruoka-7

Lopulta päästään vihdoin mun lemppareihin elikkäs foodeihin. Niihin supereihin juttuihin joista ainakin suurin osa mielletään usein vain ihmisten jutuiksi. Meillä molemmat koirat tarvitsee erityishuomion nivelten hyvinvointiin. Se tosin ei olisi pahaksi muillekaan, erityisesti jos koira on kovin aktiivinen ja harrastaa paljon.

Poiketen edellisestä hivenainelistasta, pyrin suurimman osan hivenaineista tarjoamaan mahdollisimman luonnollisessa muodossa. Uskon että tällöin imeytyminen on tehokkaampaa, kun ohessa on toisia ravinteita tukemassa toinen toisiaan. Esimerkkinä kuivatut vihreät, joissa sekä rautaa, että sen imeytymistä tukevaa luonnollista C-vitamiinia.

 • Chiageeli. Edistämään suoliston toimintaa ja hyvinvointia. Kuvituksesta huolimatta blendaan tämän usein kasvissoseen joukkoon, jotta edes suurinosa chian ravinteista imeytyisi hyötykäyttöön.
 • Kurkuma. Kurkuman kurkumiini on tosi anti-inflammatorinen, eli auttaa ehkäisemään tartuntoja ja vähentämään tulehduksia. Kurkuman sekoittelen kanssa kasvissoseeseen, sillä kyllä, koirat saa siitä muutoin kivan sormivärin kuonoon ja alkavat piirrellä luolamaalauksia valkoisille seinille…
 • Nivelravinne/MSM. Tämä lienee meidän kohdalla myös melko looginen, eikä tarvitse sen kummempia perusteluita. Nivelravinteet sisältää usein ainakin kondroitiinisulfaattia, glukosamiinia ja MSM:ää, jotka on monilla ihmisilläkin käytössä tukemaan nivelten hyvinvointia. Usein lisään itse myös hieman ekstra MSM:ää, joka edistää vahvojen kynsien ja kauniin turkin kasvua. Kunnes kynnet alkaa kasvaa valonnopeudella ja jätän MSM:n taas hetkeksi sivuun ettei aina tarvis olla leikkaamassa.
 • Keltuainen. Luomuna ofC. Keltuaisesta hyviä rasvoja ja hivenaineita, eli raakana.
 • Spiruliina/kelp. Kuivatut levät on todella ravinnetiheitä ja imeytyvät usein hyvin. Spirre ei makeanvedenlevänä sisällä jodia, mitä puolestaan kelp sisältää runsaasti. Molemmilla on omat hyvät puolensa, mm. edistämään luuston terveyttä tai ihan yleistä hyvinvointia.
 • Luuliemi. Silloin kun teen itsellekin, elikkäs ”kausiherkku”. Mitä mahtavin hivenaineiden sekä laadukkaan rasvan lähde. Edullista ja ravitsevaa.
 • Probiootit. Ei missään nimessä päivittäiseen käyttöön, mutta sille varalle jos vatsa on jostain syystä mennyt sekaisin. Probioottien hyödyn huomaa todella nopeasti minikuurin aloittamisesta.

Mainitakseni vielä tähän loppuun. Koiran ravitsemus ei ole yhtään sen monimutkaisempaa kuin ihmisenkään; riittävästi monipuolista ja ravitsevaa ruokaa. Monille saattaa myös herätä kysymys: tän on pakko olla kallista, tai ainakin kalliimpaa kuin perus muivamuona. Ei se todellisuudessa ole. Toki voi se hieman olla, riippuen miten paljon hifistelee. Koirille tarkoitetut lihat ei vaadi yhtä tarkkaa hygieniavalvontaa, jolloin ne on myös edullisempia. Kotimaista kalaa saa usein tarjouksesta todella edullisestikin. Erilaisten lisien ja foodien syötettävät määrät on todellisuudessa todella pieniä määriä, joten sijoitukset ovat kertaluontoisia. Puhumattakaan tietysti terveistä ja hyvinvoivista koirista.

Aivan kuten ihmisen ravitsemusta muutettaessa, myös lemmikin uuteen ravintoon ja ravitsemukseen tulee perehtyä huolella. Jokaisen omat vaatimukset tulee ottaa huomioon ihan hivenaineiden määristä lähtien. Määrät on hyvä laskeskella alkuun koiran painon mukaan, mutta todellisuudessa harvoista hivenaineista voi antaa yliannostuksen. Niistä kuitenkin kannattaa olla tietoinen.

Toivottavasti en unohtanut mitään merkittävää mun listasta. Tämä postaus oli kuitenkin niin mieluisa toteuttaa, että tekisin tälle mielelläni myös jatkoa!

Voidaan hyin ja annetaan myös meidän parhaiden kamujen voida!

ruoka-6

3 thoughts on “Koiralle superfoodeja?

 1. Tosi kiva juttu lukea!
  Meidän tänään 12 täyttävä vanha-herra on kyllä niin herkkämahainen että välillä ei oikein tiedä että mitä sille syöttäisi 😀 viimeinen kokeilu oli juuri jotain viljatonta laadukkaampaa ruokaa eläintarvikeliikkeestä, mutta sitten rupesikin koiran masu toimimaan niin hyvin että piti käydä joka yö pihalla, eikä kuukauden aikana ollenkaan tottunut. Piti siis palata vanhaan tuttuun ruokaan.

  Oon usein kyllä miettinyt että mitä kaikkea koiralle oikein voisikaan antaa! Meidän edellinen koira oli kotimaisen superruuan perään ja söi omenat puusta omatoimisesti, marjat pensaista ja vielä raakoja särkiä suoraan katiskasta. Ei ollut koiran turkki ikinä hohtanut niin kauniisti kuin silloin 😀

  Tykkää

  1. Kiitos Jenni! Aloin tuumata että kyllähän tämä aihe ilmanmuuta kuuluu hyvinvointi blogiin! 😉
   Oih, valtavasti onnea vanhalle herralle ❤ Ootteko kokeillut hänelle probiootteja ja esimerkiksi marjoja tai muita liukoisia kuituja?
   Viljattomat, laadukkaammat kuivaruuat sisältää usein erilaisia yrttejä ja muita superfoodeja, jotka voi äkkinäisesti muutettuna ärsyttää. Toisaalta ne on myös vähähiilarisempia ja siksi rasvaisempia, sekin voisi olla yksi syy?
   Haha, edellinen olikin siis omatoimi-barffaaja ❤ 😉 Kyllä ne vaan tietää ❤

   Tykkää

   1. Ehdottomasti kuuluu! ❤
    Ja kiitos, herra on oikein tyytyväinen onnitteluista 😉
    Probiootteja ei olla kokeiltu kun en oo kuullut millaisia niitä koirille kannattaisi antaa, kesäaikaan ruuassa on kyllä marjoja tai muita kasviksia enemmän, mutta erityisesti mitään kuituja ei olla laitettu.
    Muutettiin silloin uuteen ruokaan vähitellen useamman viikon aikana sekoittaen aina osan kerrallaan ja kasvattamalla sitä osuutta pikkuhiljaa. Sitten ihmeteltiin pitempään kun koiran masu toimi vähän liiankin tehokkaasti ja anaalirauhaset vaivasivat normaalia enemmän ja eläinlääkärin kanssa todettiin että uusi ruoka sai hauvan vatsan toimimaan sitten liiankin tehokkaasti, liekö syynä sitten juuri se rasvaisuus tai kuiduttomuus.
    Koirat on kyllä niin ihania otuksia ❤ Tämä nykyinen koirahan ei niitä särkiä halunnut syödä, vaan kateuksissaan otti yhden suuhun ja kuljeskeli sitten sen kanssa pitkin pihaa 😀 Oikein anti-barffaaja

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s