Juures-tattaripata

dsc_5944

Kuinka tarkkaan tiedät mitä kaikkea sun lähikaupan heviosastolta todellisuudessa löytyy? Nykyään kauppojen tarjonta on hyvin samankaltainen miltei ympärivuotisesti. Ja siis huolimatta siitä, onko niiden sesonkiaika täällä Pohjolassa vai ei. Esimerkiksi kurkkuja ja tomaatteja on aina saatavilla. Hedelmistä vastaavasti banaaneja ja omenia. Nämä ’aina-saatavilla-kasvikset’ on sijoitettu näkyvälle, myyvimmälle, paikalle. Niitä myydäänkin massoina eniten, vihanneksia kesäisin ja vastaavasti hedelmiä talvisin.

Mutta mites sitten ne sesonkikasvikset? Massa HeVit vie usein sen verran tilaa, että usein siihen viereen mahtuu vain muutama kaveri. Näin syksyisin ne lienevät porkkana ja kurpitsat. Näitä kahta yhtään väheksymättä (on muuten molemmat ihan hullun hyviä atm), löytyy sieltä vähän syrjemmästä myös melkoisia aarteita.

dsc_5958dsc_5952

Ja nyt tarkoitan siis ihan sesonkikasviksia. Esim kuinka usein sitä tulee käytettyä vaikkapa kelta- tai raitajuurta? No ihan liian harvoin ainakin meikäläisellä. Edellä mainitut juurekset ovat siis kotimaisia ja kilohinta on tällä hetkellä muutaman euron luokkaa. Ja siis, to be honest. Eikä olekin tuo raitajuuri yksi kauneimmista kasviksista joita maa päällään kantaa?

Näistä ihanista sesongin juureksista inspiroituneena halusin tehdä jonkun helpon, mutta sopivan mausteisen ja tyydyttävän syysruuan. Eikun siis ainekset pataan ja uuniin. Onneksi saadaan vielä nauttia näistä ihanista syksyn väreistä ja mauista!

dsc_5878dsc_5901

Juures-tattaripata

3 rkl gheetä//oliiviöljyä
punasipuli
raitajuuria//keltajuuria
lanttu
bataatti//kurpitsa
3 dl luomu tattaria
6 dl vettä
1,5 tl suolaa

2 tl timjamia

1-2 tl kanelia
1 tl savupaprikaa
rouhittua mustapippuria
laakerinlehtiä
2 rkl laadukasta hunajaa/vaahterasiirappia
2 rkl omenaviinietikkaa

Lisäksi: luomu voipapuja, luomu fetaa/murustettua tofua, hapankaalia

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Kuori ja pilko kasvikset. Lämmitä rasva padassa(jos et omista pataa, voit käyttää kattilaa ja  siirtää uunivuokaan) ja heitä kasvikset ottamaan väriä hetkeksi. Huuhtele tattari, nakkaa kattilaan mausteiden ja veden kera. (katso että tattari olisi suurimmiltaosin veden alla) Odota, että vesi kiehahtaa, laita kansi päälle ja nosta uuniin 20-30 minuutiksi, kunnes tattari on kypsää. Voit halutessasi ottaa kannen pois puolessa välissä, jotta pata saa hieman väriä. Lisää valmiiseen pataan huolella huuhdellut voipavut.

Nauti esimerkiksi fetan/tofun ja hapankaalin kera.

dsc_5928

2 thoughts on “Juures-tattaripata

  1. Oi, onneksi löysin blogisi!!! Aivan UPEITA kuvia ja reseptejä! Ja tarvitsinkin uutta inspiraatiota mun paikallaan junnaaviin kasvispöperöihini…
    xIida
    p.s.Jos kiinnostaa, käy tsekkaamassa mun blogi, northboundkitchen.wordpress.com! 🙂

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s