Tiedän että sua kiinnostaa

dsc_5850dsc_5837

…Se on sitä joka ei ole mediaseksikäs ei sitten pätkääkään, mutta silti se kiinnostaa kaikkia eniten.

Se on just sitä. Arkiruoka. Erityisesti kasvis -sellainen. Arkeen sopivia kasvisruokia kysytään ainakin multa ehkä eniten. Tästä johtuen ehkä tämä onkin blogin yksi tsekatuimmista resepteistä. Toisaalta taas esimerkiksi tämä tykätyimpiä. Oon miettinyt mikä on mystiikka tämän ilmiön takana, sitä ei nimittäin tiede selitä.

Mutta koska minähän en klikkejä taikka tykkäyksiä kalastele, pois se minusta. Siksi vastaankin mielummin kysyntään.

dsc_5853dsc_5866

Lokakuu on potkaistu käyntiin ja monet ovat ottaneet haasteen nimeltä #lihatonlokakuu vastaan. Hienoa! Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty – sanotaan. Todellisuudessahan asia ei ole 100% näin. Toki muutokseen tulee valmistautua hyvin ja huolella, oli kyseessä sitten pieni tai iso muutos. Kuitenkin, jos asioita haluaa saada aikaiseksi ei pelkkä suunnittelu riitä. Toisin sanoen, kun seuraavan kerran kävelet kauppaan, tartut vain rohkeasti siihen purjoon. Ja sitten teet siitä sen keiton kuten olit suunnitellut. Hyvä, just noin! Siitä se kuule lähtee!

Jos kasvisruoka ei normaalisti kuulu repertuaariisi, voin kertoa ettei se ole yhtään sen kummallisempaa. Kunhan panostat maustamiseen ja laadukkaisiin raaka-aineisiin. Ja unohdat sen jäävuorisalaatin ja pakastevokkivihannekset (ei sillä että niissä varsinaisesti mitään vikaa olisi, mutta you got the point). Mainittakoon myös se, ettei maustaminen tarkoita sitä, että sun pitää omata intialaisen ammattilaiskeittiön veroinen maustekaappi ja nakata jokaisesta purkista puolet kastikkeen joukkoon. Vaan pikemminkin sitä, että etsit ja käytät mausteita joista pidät. Mun go to -vinkit on: (tuoreet) yrtit ja rasva. Rasva esimerkiksi laadukkaina öljyinä, kookosmaitona, pähkinätahnoina tai avokadona. Kasvikset ilman pätevää rasvan lähdettä on kuin orava ilman sielua.

dsc_5857

Samettisen kermainen purjokeitto ja paahdetut kikherneet

Keitto

1 rkl kookosöljyä
2 purjoa tai 1 tosi iso
2 valkosipulin kynttä
1 kukkakaali
vettä
suolaa
rouhittua mustapippuria
1 tlk (á 400 ml) luomu kookosmaitoa
(kuivattuja (villi)yrttejä)

Paahdetut kikherneet

1 tlk luomu kikherneitä
0,5 rkl kookosöljyä tai oliiviöljyä
1 rkl sitruunamehua
kuivattua tilliä

Jos omistat veden keittimen, laita sinne vettä kiehumaan jotta säästät hieman aikaa. Leikkaa purjot kahtia pituussuunnassa, ei ihan kantaan asti, jotta se pysyy kasassa. Pese purjot huolella, jotta saat mullat pois jemmasta. Pilko purjot pienemmäksi. Huomaa että voit käyttää koko kasvin kantaa lukuunottamatta. Kuori valkosipulit ja leikkaa kanta pois. Lämmitä kattilassa öljy ja kuullota sipuleita siellä hetki. Leikkaa sillä aikaa kukkakaali pienemmäksi (muista siitäkin käyttää koko kasvi lehdistä lähtien). Nakkaa kukkakaalit joukkoon, lisää hieman suolaa sekä vettä (vedenkeittimestä) niin että osa kukkakaaleista jää pinnan yläpuolelle. Keitä kunnes kukkakaali on juuri ja juuri kypsä, siirrä hetkeksi jäähtymään.

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Valuta ja huuhtele kikherneet huolella. Sekoita kulhossa valutetut kikherneet ja mausteet. Levitä pellille leivinpaperin päälle ja paahda 15 min.

Lisää keiton joukkoon kookosmaito ja soseuta silkkisen sileäksi, parhaiten se onnistuu (lämpöä kestävällä) blenderillä tai tehokkaalla sauvasekoittimella. Mausta pippurilla, suolalla ja halutessasi yrteillä. Itse lisäsin kuivattua nokkosta ja litulaukkaa. Nauti kikherneiden kera ja halutessasi ekstralisukkeiden kera, mulla oli tätä nokkosrouhetta ja tätä kylmäpuristettua kurpitsansiemenöljyä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s