Perinteiset ja viljattomat piparkakut

piparit-6piparit-5piparit-7

Voi pojat kuulkaa. Nyt ollaan suuren asian äärellä. Tämän reseptin kehityksen aloitetin nimittäin jo lokakuussa. Aikaisemminkin toki olisi voinut, mutta parhaita juttuja täytyy vähän säästellä. Ja vaikka erityisesti tänä vuonna gluteenittomien piparien reseptejä on viuhunut netissä poikkeuksellisen paljon, haluan silti jakaa omani. Niin ihania näistä nimittäin tuli. Reseptiä on hiottu, ja lopputulos lähentelee hämmentävän paljon perinteisiä pipareita sekä maussa että koostumuksessaan. Näistä tulee vielä jotain suurta.

piparitpiparit-2

Testailin taikinoita eri gluteenittomilla jauhoilla. Jotenkin silti ihastuin ajatukseen viljattomista pipareista. Ne sitä paitsi vastaisivat parhaiten tämän hetken ajatusmaailmaani. Sokerittomia nämä ei ole, mutta sokeria niissä on huomattavasti vähemmän kuin perinteisissä. Valkoisen sokerin ja siirapin sijasta reseptissä käytetään kookossokeria, joka on paitsi ravinteikkaampi, myös kestävämpi vaihtoehto.

Kuumottelin ajatusta nestemäisen sokerin vaihtamisesta kidemäiseen ja kuinka se vaikuttaisi rakenteeseen. Onnekseni rakenne ei kuitenkaan kärsinyt. Päin vastoin; eroa ei juuri huomaa. Pointtina kidemäisen makeuttajan käyttämisessä on helppous; se ensinnäkin on helpommin saatavissa, säilyy paremmin, sekä on helpompi mitata.

Tämä taikina pysyy kasassa ja on helppo käsitellä. Huojennus itselle oli myös se, että valmiit piparit ei myöskään murene käsiteltäessä. Makukin vastaa hyvin pitkälle perinteisiä. Uskomatonta, että nykyään on mahdollista tehdä jopa viljattomia piparkakkuja, laadukkaista raaka-aineista, oikeastaan huomaamatta edes eroa alkuperäiseen.

Koristelun voi halutessaan tehdä kookosmannalla. Se voi vaatia hieman kikkailua, sillä manna ei saa olla liian juoksevaa, eikä liian jähmeää. Toisaalta, on se sen väärti sillä tuleehan pipareista niin näyttäviä. Värjäämiseen voi käyttää spiruliinaa, chlorellaa, matcha jauhetta, marja jauheita ja nonparelleiksi esimerkiksi mehiläisen siitepölyä.

piparit-4piparit-9piparit-10

Viljattomat piparkakut

4-5 pellillistä

150g Foodin gheetä tai luomuvoita
2 tl  Ceylon kanelia
1 tl jauhettua inkivääriä
1 tl  kardemummaa
0,5 tl  neilikkaa
0,5 tl  himalajansuolaa
1 luomumuna
1 tl soodaa

 

Koristeluun: kookosmannaa

 

Mittaa ghee tai voi, kookossokeri sekä mausteet kattilaan. Sulata miedolla lämmöllä ja sekoita huolella esimerkiksi vispilällä. Nosta syrjään jäähtymään.

Sekoita hieman jäähtyneeseen seokseen muna ja sooda, sekä mantelijauhe. Lisää tapiokatärkkelystä desi kerrallaan, kunnes taikinasta muodostuu yhtenäinen. Kääri taikina kelmuun ja nosta yöksi jääkaappiin.

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Leivo taikina pipareiksi, voit käyttää jauhottamiseen tapiokatärkkelystä. Paista uunin keskitasolla 5-7 minuuttia riippuen piparien paksuudesta. Anna piparkakkujen jäähtyä ennen siirtämistä.

*Resepti toteutettu yhteistyössä Foodinin kanssa. Kyseisen reseptin ja muita jouluisia reseptejä löydät Foodinin omasta blogista, sekä joulukuun Life -kuvastosta.

Grain-free gingerbread cookies

150g ghee or organic butter
1/2 cup + 2 tbsp coconut sugar
2 tsp Ceylon cinnamon
1 tsp ground ginger
1 tsp cardamom
0.5 tsp cloves
0.5 tsp himalayan salt

1 organic egg
1 tsp baking soda

1 1/3 cup almond flour
1 1/3 cup tapioca starch

Decoration(optional): coconut butter

 

In a little saucepan melt the butter, coconut sugar and spices. Set aside and after couple of minutes, add the egg and baking soda and mix well.

Add the almond flour to the wet ingredients. Add the tapioca starch 1/2 of cup a time. Mix well and refrigerate for at least 1 hour (or over night).

Remove dough from refrigerator and place onto a floured (u can use tapioca or any other GF flour) surface and knead lightly. Roll out to 5mm thickness and then cut into shapes using cookie cutters.

Bake in 200 degree celsius oven for approx 5-7 minutes or till little browned. 

Leave to cool on trays for 5 to 10 minutes then transfer. For icing you can use the coconut butter if you like.

piparit-6

4 thoughts on “Perinteiset ja viljattomat piparkakut

  1. Ihania! ❤ Onnistuisikohan nämä ilman kananmunaa? 🙂 Kaveri kovin allerginen ja olisi kiva, jos saisi viljattomasti hänellekin maisteltavaa.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s