Kesän raikkain lisukesalaatti vaikkapa grilliruualle

*Resepti on gluteeniton, maidoton ja vegaaninen.

DSC_2677DSC_2675DSC_2620

Mahtavaa viikonloppua teille sinne! Vähän on pilvisempää kuin viime päivinä on totuttu näkemään. Mutta eihän tässä ole mitään ongelmaa, eiks niin? Lähtee vihdoin viimeisetkin katupölyt ja luonto alkaa kukoistaa entistä enemmän. Ja sit jaksaa taas nauttia kesähelteistä!

Monet on varmasti jo korkannut grillikauden tänä vuonna. Mun mielestä grillailu on vähän sellainen alue, että siellä ei pidä alkaa turhaa kikkailemaan vaan antaa raaka-aineiden loistaa. Back to basics. Koska mitä kasviksiin tulee, onhan kesä ihan valtava kontrasti talvisesonkiin. Vähän kuulin huhuja, että ei mene kuin viikko tai pari niin kaupoista löytää taas kattavan valikoiman mitä ihanampia, kotimaisia, freesejä ja värikkäitä kasviksia. Toivottavasti jossain vaiheessa myös marjoja. Saa nähdä kuin tänä vuonna käy niiden suhteen. Onko kenelläkään sisäpiiritietoa marja sadosta?

DSC_2623DSC_2632

Kasviksia voi toki laittaa myös grilliin. Mitä nyt klassikot; herkkusienet, paprikat, parsa, kesäsipuli, tomaatit, ja ehkä jopa romaine salaatti -lohkot. Maukkaan grillisafkan kylkeen kaipaa kyllä jotain raikasta ja tuorettakin.

Entä kuka muu kaipaa vaihtelua perus lehtisalaatti-tomaatti-kurkku komboon?

Mitään pyörää ei tässä olla keksimässä uudelleen, mutta ajattelin vielä muistuttaa tällaisestakin vaihtoehdosta jos joltakin on päässyt menemään ohi. Kevyt ja raikas marinointi tuo kasviksiin lisää makua, säilyttäen vielä sen ihanan rapeuden. Toimii lisukkeeksi melkein mille vaan, tällä kertaa meillä löytyi lautaselta myös haukea.

Tätä saldea voi tehdä myös isomman setin ja vaikka muutama päivä etukäteen. Joten jos sulla on isommat grillibileet tulossa, niin työtaakkakin kevenee samalla itse juhlapäivältä.

DSC_2694DSC_2706

Raikas lisukesalaatti

 • pari porkkanaa
 • kesäkurpitsa
 • vihreää tankoparsaa
 • kevätsipulia
 • 0,5 dl sitruunamehua
 • 2 rkl omenaviinietikkaa
 • 0,5 dl oliivi-//kurpitsansiemenöljyä
 • 2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
 • 3/4 tl suolaa
 • mustapippuria rouhittuna
 • (puolikas chili)

Jos käytät parsaa, napsauta puinen osa kannasta pois. Suikaloi kasvikset kuorimaveitsellä pitkäksi suikaleeksi. Kuoriminen ei ole tarpeen, etenkin jos käytät kotimaisia kasviksia. Näin säästät hävikissä. Siivuta kevätsipuli. Seikoita marinadin ainekset keskenään, jos pidät mausteisesta ruuasta voit halutessasi hienontaa sekaan myös tuoretta chiliä. Yhdistä kastike ja kasvikset suljettavassa astiassa. Jos sulla löytyy esim tyhjiä litran lasipurkkeja, toimii loistavasti! Ravista voimakkaasti ja siirrä jääkaappiin maustumaan ainakin yön yli, mutta jopa pariksi päiväksi. Ravistele ajoittain, jotta marinadi levittyy tasaisesti kasviksille.

 

Vinkki! Käytä sesongin kasviksia! Suomalaiset kasvikset ovat parhaimmillaan ihan näillä näppäimillä; kaikki juurekset ja esimerkiksi varhaiskaali sopii loistavasti marinoitavaksi.

 

DSC_2670

Tekijä: annekatariina

Kirjoittajana toimii kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista kiinnostunut elintarviketekniikan opiskelija. Rakastan kaiken uuden kokeilemista. Ruokaa laitan rennolla otteella, eikä epäonnistuminen ole maailmanloppu. Ruuanlaiton ohella harjoittelen valokuvaamisen saloja. Kotonani tepasteleekin kaksi oivaa kohdetta, Norwichin terrieri rouva sekä Australian paimenkoira poika. Molemmat ovatkin sellaisia linssiludeja, että tulee olemaan oma haasteensa saada pidettyä tyypit kaukana ruokakuvista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s