Pinkki graavilohi ja ideoita graavaamiseen

DSC_0253DSC_2230

Joka kerta saa kokea kaupassa pienen sydänkohtauksen kun katsoo käsiteltyjen kalojen kilohintoja. Erityisesti raakakypsytettyjen kalojen, eli lähinnä graavi- ja kylmäsavukalojen, hinnat hipovat pilviä. Pääasiassa ne kyllä on laadukkaita, eikä makuun ole tainnut koskaan pettyä. Mutta jos nyt totta puhutaan niin onhan kotona tehty aina omaa luokkaansa. Maustaminen on täysin omissa käpälissä ja tylsähköt perinteiset tillit ja rosepippurit voi jättää sivuun.

Vaikka itse graavaaminen vie aikaa, on työprosessi varsin helppo ja nopea. Asiat kannattaa pitää suht yksinkertaisina, mutta kyllä mausteiden kanssa voi vähän hifistellä. Esimerkiksi punajuuren avulla kalaan saa kauniin punaisen värin. Sitruuna tuo raikkautta, mutta kannattaa pitää mielessä myös muut sitrukset; lime, appelsiini ja greippi ovat piristävää vaihtelua. Sitruksissa ja muissa happamissa hedelmissä kannattaa kuitenkin muistaa että itse mehua ei kannata käyttää. Happo pilkkoo, eli denaturoi, kalan proteiineja huomattavasti nopeammin kuin suola. Tällöin kalan pinta muuttuu vaaleaksi joka ei tosin ole vaarallista, mutta esteettisesti ja rakenteellisesti hieman ikävää.

Yrttejä myös rohkeasti käyttöön! Rosmariini toimii hyvin sitruunan kaverina. Miksei jopa villiyrtit sopisi vaikkapa sii’an maustamiseen. Makeaa elementtiäkään ei sovi unohtaa. Perinteinen valkoinen sokeri on mielestäni melko tylsä ja mauton, joten esimerkiksi kotimainen hunaja on loistava vaihtoehto.

Testieni mukaan pidemmällä graavausajalla pääsee parempaan lopputulokseen. Graavausta voi nopeuttaa lisäämällä hieman enemmän suolaa, jolloin kaksi vuorokautta lyhenee puoleen. Tällöin kuitenkin käy helposti niin että kalan pinnalle suolaantuu ”kuori”, jonka läpi suola ei enää pääse yhtä helposti. Lopputuloksena siis epätasainen graavaus. Joskus kuitenkin malttamattomana käytän itsekin tätä nopean graavauksen taktiikkaa.

Sitten eikun vaan kala graaviin ja uudet perunat kattilaan, se on kesä ny!

DSC_2353DSC_2234

Pinkki ja raikas graavilohi

  • n. 1kg lohifilettä yksi iso tai kaksi pienempää
  • 2 punajuurta
  • 1 luomuappelsiinin kuori
  • pätkä inkivääriä
  • 1,5 rkl hunajaa
  • n. 50 g karkeaa merisuolaa

Siisti lohifilettä tarpeen mukaan; poista evät, suurimmat vatsarasvat ja nypi ruodot. Pese punajuuret, pilko(huom, ei tarvitse kuoria) ja laita tehosekoittimeen. Kuori appelsiinista kuori kuorimaveitsellä, pilko inkivääri pienemmäksi ja lisää ne, sekä hunaja myös tehosekoittimeen. Sekoita karkeaksi massaksi. Sekoita suola lusikalla sekoittaen mukaan.

Levitä massa lohifileelle. Jos käytät kahta filettä, laita toinen file vielä päälle. Kääri ympärille leivinpaperi ja kelmu/muovipussi. Laita päälle kevyt paino, esim leikkuulauta ja siirrä jääkaappiin noin 2 vuorokaudeksi, kääntele pakettia välillä(varovasti, jos olet käyttänyt kelmua, sillä lohesta valuu nestettä runsaasti graavaantumisen aikana).

Pyyhi maustemassa talouspaperilla kevyesti lohen pinnalta ja leikkaa file terävällä veitsellä ohuiksi siivuiksi.

 

DSC_0249

Tekijä: annekatariina

Kirjoittajana toimii kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista kiinnostunut elintarviketekniikan opiskelija. Rakastan kaiken uuden kokeilemista. Ruokaa laitan rennolla otteella, eikä epäonnistuminen ole maailmanloppu. Ruuanlaiton ohella harjoittelen valokuvaamisen saloja. Kotonani tepasteleekin kaksi oivaa kohdetta, Norwichin terrieri rouva sekä Australian paimenkoira poika. Molemmat ovatkin sellaisia linssiludeja, että tulee olemaan oma haasteensa saada pidettyä tyypit kaukana ruokakuvista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s