Mokka-viikunajäätelö [creamy coffee ’n fig ice cream]

jadeteaser-4jadeteaser-2jadeteaser-7jadeteaser-13

Se alkaa vuosi olla jälleen paketissa. Hyvä vuosi on ollutkin. Paljon on tapahtunut ja pääasiassa kaikkea hyvää. Mitä blogiin tulee, sen uusi alku on ollut hieno. Kiitos kaikille, jotka on omalta osaltaan olleet siinä mukana. Tämä on ollut jotain parempaa mitä osasin koskaan odottaa. Päivää vajaa vuosi sitten julkaisin ensimmäisen postauksen tällä alustalla ja noh, vähän on meno muuttunut siitä. Toisaalta, en todellakaan malta odottaa mikä meno on vuoden päästä!

Yksi blogin kannalta siisteimmistä jutuista on tietysti yhteistyökuviot. Niistä haluankin kiittää kaikkia mukana olleita, hienoja prokkiksia nimittäin takana.

Pitkäaikaisin yheistyö onkin ollut Foodinin kanssa. Valehtelematta se on ollut hurjan antoisaa; oon oppinut todella paljon lisää superfoodeista, sekä tietysti päässyt tutustumaan Foodinin huippuun porukkaan ja ihailtavaan yhteishenkeen. Myös se fiilis ja vastuullisuus, jolla he tuovat uusia tuotteita markkinoille, on jotain todella hienoa. Kiitos Foodinin possa että olen saanut seurata sitä erityisen läheltä jo lähes vuoden ajan.

jadeteaser-8jadeteaser-9

Foodinilta tulee jatkuvalla syötöllä markkinoille toinen toistaan mielenkiintoisempia tuoteuutuuksia. Yksi niistä on vast’ikään ilmestynyt kapryylihappo. Tästä kysen omaisesta tuotteesta olen itse todella innoissani. Olen nimittäin viime syksyn ajan muuttanut ruokavaliotani enemmän ja enemmän rasvapainotteiseksi. Siksi mm rasvakahvi, ts. Bulletproof kahvi, on kuulunutkin lähes jokaiseen aamuuni. Olen totutellutkin hiljalleen MCT -öljyn aktiiviseen käyttöön, ja nyt olenkin innoissani että repertuaariin pääsee myös tämä nimenomainen kapryylihappo.

Entä mikä sitten on kapryylihappo?

Se voi ensi kuulemalta kuulostaa todella oudolta; Happo? Kookospohjainen? Kapryylihappo on yksi kookosöljyn keskipitkistä rasvahappoketjuista. Sitä on noin 8% kookosöljyssä ja noin 57% MCT öljyssä. Kapryylihappo onkin tehokas mm hiivan hoidossa, sekä buustaamaan kehon rasva-aineenvaihduntaa. Se toimii myös termogeeninä lisäten kehon sisäistä lämmöntuottoa. Tämä kookospohjainen öljy myös hyvin antibakteerinen. Suomeksi kapryylihappo on siis yksi kookosöljyn rasvahapoista.

jadeteaser-10jadeteaser-14

Viime aikoina on tullut tehtyä jokusen kerran niin sanottua rasvajäätelöä. Tämä jäde maistuu siis perinteiseltä jäätelöltä, mutta pääraaka-aineina käytetään laadukkaita rasvoja, kuten kookosta, luomu voita ja keltuaisia. Rakennetta parantemaan olen käyttänyt MCT öljyä, joka ei jähmety kylmässä. Se pitää koostumuksen ihanan pehmeänä ja kermaisena, ilman että jädestä tulee kivikovaa. Tällä kertaa otinkin käyttöön kapryylihapon, joka toimi rakenteessa käytännössä samalla tavoin kuin MCT. Ravitsemuksellisesti se vain tuo enemmän tehoja.

Runsasta rasvan määrää ei siis suinkaan kannata kammoksua, päin vastoin. Rasva pitää kylläisenä, buustaa omaa rasva-aineenvaihduntaa ja on muutenkin välttämätön kehon normaaleille toiminnoille, kuten solukalvojen rakenteissa ja hormonitoiminnassa. Vaikka tämä jäätelö onkin tuhtia, pari palloa sopii silti loistavasti vaikkapa lounaaksi. Se ei nosta verensokereita merkitsevästi ja antaen silti energiaa pitkäksi aikaa.

Tätä reseptiä suunnittelin myös ehkä vähän uusi vuosi silmissä siintäen. Ehkä pallo jälkkäriksi tuoreiden viikunoiden kera? Ja leftikset sitten aloittamaan uusi vuosi energisesti? Tästä jädestä ei jää ällötystä!

Mitä makuyhdistelmään tulee, on kahvi, viikunat ja kaneli kuin luodut toisilleen. Yhdessä ne muodostavat talvisen kombon, joka seuraa sopivasti joulua olematta liian jouluinen. Tästä reseptistä saa halutessaan arkisen ratkaisun jättämällä viikunat pois.

Itse en tykkää haaskata ruuanlaitossa mitään. Optimointi onkin kaiken a ja o. Esimerkiksi tähän jäätelöön kaytetään yhteensä 4 kananmunaa, mutta vain kaksi kokonaista, kahden valkuaisen jäädessä yli. Toki ylijäävät valkuaiset voi käyttää vaikkapa leivonnassa tai omeletissa. Mutta entäpä jos koostaisi niistä yhtenäisen annoksen? Siksi itselleni heräsi ajatus marengista. Marenkia en ole tehnyt pitkiin aikoihin ja viimeksi kun tein, se taisi olla sitä perinteistä, sokerilla tehtyä. Nyt kokeilin tehdä marengin koivusokerista ja hyväähän siitä tuli! Makeudessa ei ainakaan huomaa eroa. Marengit on herkkiä kosteudelle, joten ne kannattaa kuivattaa huolella.

Tämä jäänee blogin viimeiseksi postaukseksi tälle vuodelle. Sen vuoksi toivotankin oikein ihanaa vuoden vaihdetta, me nähdään uuden vuoden tuolla puolen eiks niin!

jadeteaser-11jadeteaser-2jadeteaser-3

 

 

Mokka-viikunajäätelö

2 luomumunaa
2 luomumunan keltuaista
100 g luomu/niittyvoita, gheetä tai kookosöljyä

(1/2 tl aitovaniljaa)

3/4 dl vahvaa kahvia, jäähtyneenä
3/4 dl luomu hunajaa tai koivusokeria
iso kourallinen jääpaloja

10-12 kuivattua viikunaa

 

Sekoita munat, keltuaiset, rasvat ja mausteet tehosekoittimessa tasaiseksi massaksi. Lisää kahvi, makeutus ja jääpalat ja sekoita tasaiseksi. Maista ja lisää tarvittaessa makeutusta. Kaada massa pakastuksen kestävään astiaan, lisää paloitellut viikunat ja nosta pakastimeen. Sekoita muutaman kerran pakastuksen aikana. Voit tehdä jäätelön myös jäätelökoneessa, sekoita tällöin viikunat vasta sekoituksen/jähmettämisen jälkeen.

Nauti!

 

Sokerittomat marengit

2 munan valkuaista
1/3 rkl omenaviinietikkaa
90 g koivusokeria (n 1,5 dl)

 

Vatkaa valkuaisia hetki, kunnes ne vaahtoutuvat hieman. Lisää omppuetikka ja jatka vatkaamista, kunnes saat kovan vaahdon. Lisää koivusokeri ruokalusikallinen kerrallaan samalla vatkaten, kunnes vaahdosta tulee kiiltävä.
Pursota pellille pieniä marenkeja ja paista 100 asteisessa uunissa 2 tuntia. Sulje tämän jälkeen uuni ja avaa luukku raolleen(laita lusikka luukun väliin niin että luukku jää vain hieman auki). Vastaavasti voit laittaa lämmön pois ja jättää kiertoilman päälle. Anna kuivua, kunnes pinta on kuiva, tähän menee useampi tunti(esim yön yli).

 

 

 

Creamy coffee ’n fig ice cream

2 organic eggs
2 organic egg yolks
1/2 cup coconut butter
100 g grass-fed butter or coconut oil
1/2 cup MCT oil

1 tablespoon Ceylon cinnamon
(1/2 tsp vanilla)

1/3 cup strong coffee, cooled down
1/3 cup organic honey or birch sugar
a large handful of ice cubes

10-12 dried figs

 

Mix the eggs, egg yolks, fats and spices in a blender until smooth. Add the coffee, sweetener and ice cubes and blend until smooth. Taste and add more sweeteness if necessary. Pour the mass into a freezer safe container, add the sliced dried figs and place in the freezer. Stir a few times during freezing. You can make the ice cream in an ice cream machine, add the figs at the end of mixing.

Enjoy!

 

Paleo meringues

2 egg whites
1/3 tbsp of apple cider vinegar
90 g of birch sugar (about 3/4 cup)

 

Whisk the egg whites, until they are slightly foaming. Add the acv and continue whisking until you get hard foam. While whisking, add the birch sugar tablespoon at a time until the foam becomes glossy and shiny.
Pipe onto a baking sheet and bake in 100 degree oven for 2 hours. Then turn down the heat and open the door slightly (put a spoon between the door so that the door is just slightly open). Let to dry until the surface is dry, this takes several hours (eg overnight).

 

 

jadeteaser

 

 

 

2 thoughts on “Mokka-viikunajäätelö [creamy coffee ’n fig ice cream]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s