Fermentoidut Manuka-gojimarjat

goji-2goji-3goji-5

Fermentoida, sana tulee todennäköisesti latinankielestä fervere eli kiehua (lähde).

Fermentointi. Se vaan on mun juttu. Ja silti teen sitä liian vähän. Oonkin miettinyt tämän reseptin jälkeen että mitähän ihmettä sitä keksisi seuraavaksi hapattaa. Tilannehan meni jotakuinkin niin että seisoin keittiössä sitruuna kädessä ja parsakaali toisessa ja mietin että mitähän ihmettä mä nyt keksin seuraavaksi.

Lopulta aloin kuitenkin tonkia mun superfood laatikkoa ja käteen osui pussillinen gojimarjoja. Hmm, miksei? En ole koskaan ollut varsinaisesti gojien ystävä, niiden ollessa omaan makuun turhan kuivia. Ja eihän meistä kukaan pidä kuivista ystävistä 😉 Liotettuna ja jatkojalostettuna ne kuitenkin menee. Erityisesti nää tiibetiläiset menee, sillä ne on hieman maukkaampia kuin kiinalaiset ystävänsä.

goji-7goji-8

Koska maku on edelleen se tärkein, miten saisin marjoista vielä hieman maukkaampia tai jopa entistäkin ravitsevampia?

Ja sitten, kuin tilauksesta, sain Ruohonjuuresta testiin Manuka hunajaa! Onko teille Manuka tuttu? Itse olen lukenut paljon Manun terveyshyödyistä, mutten koskaan ole päässyt testaamaan sitä. Ja nyt mietinkin että miten ihmeessä olen missannut tämän! Nimittäin ainakin tämän hunajan maku on päätähuimaava. Rakenne on mukavan jämäkkä ja seassa on pieniä kristalleja. Kristallisoituminen johtuu siitä, ettei tätä hunajaa ole lämpökäsitelty jottei sen arvokkaat ravinteet tuhoudu. Kristalleista pääsee halutessaan eroon lämmittämällä hunajaa miedossa lämmössä. Hunajan väri oli tumma ja syvä, mikä usein kertoo ravinteikkuudesta.

Elikkäs mikä ihmeen Manuka? Kyseessä on siis luonnonhunaja Uudesta-Seelannista, jota mehiläiset valmistavat Manuka -nimisestä kasvista. Laillisesti hunajaa saa myydä Manukana, jos 70% sen siitepölysisällöstä on ko kasvista. Tämä onkin yksi syy joka nostaa Manuka hunajan lisäarvoa. Tätä ”ihme” hunajaa käytetään perinteiseti mm. flunssan oireissa ja siitä saakin tehokasta apua vaikka kipeään kurkkuun. Se onkin antibakteerinen, joten se toimii jopa ulkoisesti haavojen hoidossa! Jotkut ovat saaneet Manukasta apua esimerkiksi vatsaongelmissa, suolistosairauksissa ja erilaisten iho-ongelmien, kuten aknen hoidossa.

Manukaa hankkiessa on hyvä olla tarkkana sen aktiivisuusasteesta. Jos aste on alle 8+, jää siitä saatava hyöty varsin pieneksi. Tässä reseptissä käytin tätä hunajaa, joka on aktiivisuusasteeltaan 10+. Kyseiseltä valmistajalta löytyy myös ainakin 15+.

Hetkinen. Nyt jotkut on olleet siellä tosi tarkkana ja tuumaavat että miksi me käytetään antibakteerista hunajaa fermentointiin? Yksi syy hunajan antibakteerisuudesta johtuu sen matalasta vesi -pitoisuudesta. Tässä tapauksessa me lisätään marjojen ja hunajan sekaan runsaasti vettä, joka auttaa meidän hyvisbakteereita lisääntymään. Hunajalla onkin myös pitkä käyttöhistoria fermentoinnissa esimerkiksi hunajaviinin muodossa. Eli, vastaus kysymykseen ”vaikuttaako hunaja tässä tapauksessa negatiivisesti hapattamiseen?”. Vastaus on että ei.

Jos fermentointi on sulle vielä vieras käsite, suosittelen tsekkaamaan tämän tekstin, jossa kirjoittelin sitä vähän auki.

goji-9goji-4

Fermentoidut manuka-gojimarjat

1-2 dl vettä
2 dl gojimarjoja
2 probioottikapselia

Sekoita kaikki ainekset yhteen puhtaassa lasipurkissa. Voit sekoittaa hunajan ensiksi lämpimään veteen, jolloin se liukenee paremmin. Huomaa kuitenkin, ettet käytä liian kuumaa vettä jotteivat entsyymit ja muut herkät aineet tuhoudu.

Peitä purkki kannella löyhästi, tai esimerkiksi harsokankaalla. Nosta purkki vedottomaan ja mielellään hieman lämpimään paikkaan; esimerkiksi jääkaapin ylläoleva kaappi on usein lämmin ja turvallinen, tai sitten uuniin(ei päälle), elintarvikekuivuri on myös pätevä, jolloin lämpöä voi nostaa hieman.

Anna fermentoitua 1-2 vrk. Laajaan fermentoitumis aika-arvioon vaikuttaa juurikin mm. lämpötila ja probioottien tehokkuus. Lisää välissä tarvittaessa hieman vettä, jos gojit on imeneet kaiken veden. Marjojen tulisi olla jatkuvasti juuri ja juuri veden peitossa.

 

 

Kun maku on mielestäsi riittävän hapan, peitä purkki kannella ja nosta jääkaappiin. Käytä hapatettuja marjoja esimerkiksi:

  • puuron/itsetehdyn jogurtin päällä
  • tuorepuuron/smoothien seassa
  • sekoita sekaan chia siemeniä jotta saat ihanaa, makean hapanta hilloa
  • soseuta ja käytä vaikkapa viljattomien vohveleiden/lettujen kastikkeena
  • sellaisenaan
  • mihin ikinä keksitkin, mutta vältä kuumentamasta jotta probioottinen vaikutus säilyy

 

 

goji

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s