Entä mitä sä laitat kahviin?

*Resepti on raaka, vegaaninen, gluteeniton ja maidoton.

DSC_1565DSC_1528

Mun oma maidon kulutus loppui aikanaan lähes seinään miltei pakon sanelemana. Jatkuvat vatsakivut ja turvotus saivat luvan riittää. Niin trendikästä kuin onkin saada kivuliaita ja tukalia oireita maidosta, se vain on valitettavasti monella arkipäivää. Maitotuotteet on varsin helppo sektori leikata pois omasta ruokavaliosta, jopa näin entisen raejuustonistin kertomana. Lienee myös tarpeellista sanoa ääneen, että jos koet etteivät maitotuotteet aiheuta omassa kehossasi oireita, niin jatka käyttämistä, se on ihan fine. Suosittelen silti kaikkia testaamaan, varsinkin jos yhtään siltä tuntuu. Mutta nyt puhun vain ja ainoastaan omista kokemuksista. Nykyään en enää ole sataprosenttisen tarkka maitotuotteiden suhteen, vaan pyrin pitämään maalaisjärjen menossa mukana. Jatkuvasti ei se järki kylläkään pysy mukana, tipahtaa mukamas aina jonnekin matkan varrelle…

DSC_1534

Meillä kaikilla on tiettyjä rutiineja mitä ruokailuun, ja tässä tilanteessa maitotuotteisiin tulee. Kenellä se on jugurtti, toisella se on kahvimaito. Helpointa muutokseen on lähteä, jos ainakin alkuun tilalle saa jonkun korvaajan, varamiehen. Kahviahan voi juoda myös mustana, niinhän se on parhaimmillaan (yea’h right..). Mutta kyllä stydi sumppi joskus vähän pehmennystä maidosta tarvii. Siispä kehiin astuu kasvimaidot. Luoja, niitäkin on nykyään ehkä miljoona erilaista lähikaupankin hyllyllä. Kaikki kasvimaidot eivät sovellu kahviin, mitä enemmän proteiinia, sitä voimakkaammin niiden rakenteet denaturoituvat kuumaan juomaan. Toisaalta taas, mitä enemmän rasvaa, sitä pehmeämmän ja maukkaamman juoman saat.

Itse tehty on aina itsetehty. Tiedät tasantarkkaan käytetyt raaka-aineet ja siksi voit valmistaa ruokaa niin laadukkaista aineksista kun ikinä haluat. Mun mielestä yksi kasvimaito puuttuu kaupan valikoimasta, nimittäin macadamiamaito. Kermaiset macadamiapähkinät on ainakin mun lemppari pähkinöitä ihan 6-0. Toisaalta, nyt en enää sellaista valmisversiota edes kaipaa sillä sitä on ihan mielettömän helppo valmistaa kotona, itse, ja puhtaista raaka-aineista. Koska macadamiat ovat varsin kermaisia, tulee maidostakin täyteläistä. Se mm. vaahtoutuu vähän maidon tavoin, sekoittuu hyvin ja soveltuu siksi loistavasti vaikkapa latteihin.

DSC_1459DSC_1463DSC_1472DSC_1492DSC_1519

Macadamiamaidon runko koostuu vain kolmesta aineksesta: itse macadamiat, raikas vesi ja merisuola. Tämän jälkeen voi luovuuden päästää valloilleen. Maitoa voi halutessaan makeuttaa, tähän voi käyttää mm. kookossokeria, steviaa tai liotettuja taateleita. Yksi luonnollinen makeuttaja on myös aito vanilja, jota suosittelen kokeilemaan!

Harsokangas ei ole valmistuksessa välttämätön, tiheä siivilä on ihan riittävä. Harsoa tosin saa esimerkiksi kangaskaupoista noin 1,5 euroa metriltä, joten sijoitus ei ole valtava. Niin saat silkkistä maitoa ja harsoahan voi käyttää useita kertoja uudelleen. Huomaa myös, ettet heitä valmistuksessa syntyvää mäskiä pois, sillä sen voi käyttää jälkikäteen puuroissa, smoothieissa, leivissä, pannukakuissa, tai yhdessä maukkaassa reseptissä jonka julkaisen blogissa myöhemmin, stay tuned!

DSC_1504

 

Kermainen macadamiamaito

Jos et omista tehokasta blenderiä, liota pähkinöitä 2 tuntia. Liotus ei ole välttämätön, mutta se mm. aktivoi pähkinöiden entsyymitoimintaa tehden niistä hieman ravinteikkaampia. Siivilöi vesi pois ja blendaa pähkinöitä hienoksi, lisää vesi, suola, (vanilja,) sekä haluamasi makeutus. Blendaa täydellä teholla minuutin verran. Aseta harso  siivilän päälle, kaada maitojuoma kulhoon harson läpi. Purista kaikki neste harson avulla pois. Säilö tiiviissä astiassa, esimerkiksi tyhjissä litran lasipurkeissa(kookosöljy) jääkaapissa. Käytä smoothiessa, kahvissa, tuorepuuroissa, myslin kanssa, tai ihan vain sellaisenaan. 

 

Muistakaa, että alennuskoodi ANNEKATARIINA on edelleen voimassa foodin.fi nettikaupassa (saat kassalla -10% alennusta)!

DSC_1480

Tekijä: annekatariina

Kirjoittajana toimii kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista kiinnostunut elintarviketekniikan opiskelija. Rakastan kaiken uuden kokeilemista. Ruokaa laitan rennolla otteella, eikä epäonnistuminen ole maailmanloppu. Ruuanlaiton ohella harjoittelen valokuvaamisen saloja. Kotonani tepasteleekin kaksi oivaa kohdetta, Norwichin terrieri rouva sekä Australian paimenkoira poika. Molemmat ovatkin sellaisia linssiludeja, että tulee olemaan oma haasteensa saada pidettyä tyypit kaukana ruokakuvista.

4 vastausta artikkeliin “Entä mitä sä laitat kahviin?”

 1. Ihanan valkoista juomaa kahviin, näyttää ja kuulostaa todella ihanalta! Harmi vain macadamia pähkinöiden hinta :/ Joskus kuitenkin voisin tuota kokeilla! Kuinka tehokas tehosekoittimesi on? Meillä taitaa olla 1000w ja toivottavasti on tarpeeksi, haaveissa kuitenkin Rawmix ym 😉

  Tykkää

  1. Jep, macadamiat on ehkä hieman arvokkaampia. Tätä maitoa en itelle jokapäiväiseen arkikäyttöön ehkä tekisi, mutta satunnaiseksi luksus maidoksi sopii! Ja voin sanoa että on kyllä sen arvoista, rasvaisista pähkinöistä saa todella täyteläistä maitoa ❤ Onhan siinä myös terveysaspekti; näin saa nautittua helposti monipuolisemmin eri rasvahappoprofiilin pähkinöitä.

   Tällä hetkellä käytän eniten Wilfaa, jossa on 1400W. 1000W on myös varsin tehokas, joten se on ainakin tehojensa puolesta enemmän kuin riittävä. Nykyäänhän markkinoilla on paljon Vitamixin kaltaisia, mutta huomattavasti edullisempia, blendereitä. Valitessa kannattaa ottaa huomioon myös terät, liitännät, moottorin äänekkyys, kannun materiaali/muoto, myös tampperi helpottaisi elämää hurjasti erityisesti raakaleivonnassa. Uskoisin monien näiden "jäljennösten" olevan ihan yhtä tehokkaita (kuin alkuperäinen vitamix) 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s