Ehkä maailman ravintotihein majoneesi

*Resepti on viljaton, gluteeniton ja maidoton, myös vegaaninen vaihtoehto.

DSC_2512DSC_2521DSC_2488DSC_2525

Siis mitä ihmettä, joko te ootte kuullut että kasviplanktoniakin voi syödä ja että sitä on mahdollista ostaa ihan valmiina lasipurkissa? Siis sitä samaa tavaraa jota mm. maailman isoimmat aivot omaavat valaat syö? 

Tai no ihan suoraan merestä ei tätä planktonia ole kauhaistu, vaan se on konsentroitu sekä kylmäkuivattu. Kylmäkuivauksessa kuivattava tuote jäädytetään ja kuivataan alipaineessa, jonka ansiosta voidaan käyttää normaalia alhaisempia lämpötiloja. Tällöin ravinteet eli lehtivihreät, mineraalit ja hivenaineet sekä säilyvät, että myös moninkertaistuvat huimasti. Kasviplankton sisältääkin siis runsaasti vitamiineja; erityisesti A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B12-, C- ja D-vitamiineja. Näiden lisäksi se pitää sisällään kaikki 22 aminohappoa ja proteiinia kasviplanktonissa onkin noin 45%. Tämä intensiivisen pigmentin omaava tavara omaa myös kaikki mineraalit joita elimistömme tarvitsee. Kasviplankton on omiaan mm. maksan ja aivojen terveydelle, solujen uusiutumiseen sekä tehokkaana antioksidanttina ikääntymisen merkkejä vastaan.

Tänä päivänä ravintotiheät raaka-aineet ovat vähän kiven alla. Tehostunut maatalous kuluttaa jatkuvasti maaperän ravinteita. Tämä tarkoittaa siis sitä, että vaikka söisi kuinka terveellisesti ja monipuolisesti tahansa, saa ravinteita ja mineraaleja huomattavasti vähemmän kuin vaikka 50 vuotta sitten olisi saanut. Tämän vuoksi, olettaen että ruokavalion perusta on kunnossa, kannattaa repertuaariin lisätä edes satunnaisesti jotain todella ravintotiheää. Tällaisia ovat muunmuassa viher- ja marjajauheet, raakakaakao ja ”uusimpana” kasviplankton. Helpoin tapa näitä jauheita on lisätä vaikkapa smuuteihin. Kasviplankton sopisi varmasti hyvin myös suolaisiin, kylmiin keittoihin.

Tämä hennon vihreä majo sopii hyvin mm. uppominien ja parsan kaveriksi, grilliruuan -erityisesti kasvisten kanssa, tai voisinpa kuvitella tämän hyvin myös japanilais -tyyppisen ruuan lisukkeeksi. Itse olen tehnyt tätä majoneesia sekä pelkästä MCT-öljystä, että MCT-oliivi -yhdistelmästä. MCT:n oma maku on varsin mieto, joten jos haluaa kikkailla, voi sekaan lisätä lorauksen jotain voimakkaampaa öljyä kuten kurpitsansiemenöljyä*.

DSC_2481DSC_2501DSC_2495

Kasviplankton majoneesi

  • 1 luomu muna 1.
  • 1 dl MCT-öljyä*
  • 2 rkl omenaviinietikkaa//sitruunamehua
  • 2/3 tl hyvää suolaa
  • 2/3 tl kasviplanktonia*
  • (2 tl dijon -tyyppistä sinappia) 2.

Kasaa kaikki ainekset korkeaan astiaan. Riko kananmuna niin, että keltuainen säilyy ehjänä. Paina sauvasekoitin astian pohjalle, sekoita sekoittimella täydellä teholla noin 20 sekuntin ajan niin, että nostat sitä hitaasti ylös päin sekoituksen ajan(kuitenkaan roiskimatta). Maista ja lisää tarvittaessa suolaa, sekoita lusikalla. 

Säilytä majoneesia jääkaapissa esimerkiksi pienessä lasipurkissa.

  1. Vegaanisen majon saat korvaamalla munan 0,5 dl soijamaitoa!
  2. Jos kasviplanktonin maku ei ole tuttu, suosittelen lisäämään ensimmäiseen majoneesi satsiin sinappia.

 

*Sisältää tuotelinkin.

DSC_2528

Tekijä: annekatariina

Kirjoittajana toimii kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista kiinnostunut elintarviketekniikan opiskelija. Rakastan kaiken uuden kokeilemista. Ruokaa laitan rennolla otteella, eikä epäonnistuminen ole maailmanloppu. Ruuanlaiton ohella harjoittelen valokuvaamisen saloja. Kotonani tepasteleekin kaksi oivaa kohdetta, Norwichin terrieri rouva sekä Australian paimenkoira poika. Molemmat ovatkin sellaisia linssiludeja, että tulee olemaan oma haasteensa saada pidettyä tyypit kaukana ruokakuvista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s