Raaka mini kuppikakut // Raw mini cupcakes with choc-mint fudge filling

*Resepti on vegaaninen, gluteeniton ja maidoton.
 DSC_4508DSC_4555DSC_4487
Erilaiset vaihtoehtoiset makeuttajat valkoiselle sokerille ovat olleet viime aikoina esillä. On ruskeita sokereita ja siirappeja, karppisokereita eli sokerialkoholeja ja muita kalorittomia makeuttajia. Myönnän itsekin käyttäväni satunnaisesti turhan runsaanlaisesti steviaa, jonka toisaalta koen näistä parhaimmaksi vaihtoehdoksi sekä vatsaystävällisimmäksi. Teollisista makeutusaineista pyrin nykyään pysymään mahdollisimman kaukana, en hysteerisesti, mutta tietoisesti. En sen enempää lähde tässä spekuloimaan niiden vaikutusta kehoon tai mieleen. Mikä kuitenkin on kiva, on se että nykyään saa tuotteita jotka on makeutettu pelkästään stevialla (taikka lainsäädännön mukaanhan tuo tulee merkitä steviaglykosidi tai E960) ja maustettu sitten hyvin esimerkiksi aitovaniljalla tai muilla mausteilla.
Asia josta kuitenkin olen varma, on se että itseä pystyy kouluttamaan. Maistelemalla mahdollisimman luonnollisia ja käsittelemättömiä makuja, oppii tunnistamaan ja nauttimaan miedommista ja erilaisista mauista. Sokerihiiri ja makean perään saa olla, mutta jos äärimmäistä makeutta kaipaa, on taatelit siihän äärimmäisen hyvä keino. Toki kaikki hedelmät ja marjat soveltuvat makeutukseen, leivonnassa esimerkiksi banaani, omena, persikka, mansikka… Soseeksi vain ja taikinan sekaan! Taateleista itse suosin erityisesti Medjool -taateleita, jotka on mehevän kinuskimaisia. Jos siirrytään askel kauemmas tuosta megamakeasta luumarjasta, niin hyviä raaka-aineita on mm. kookos, lucuma. Jos kookoksen maku ei ole omaan mieleen, suosittelen kokeilemaan kookosjauhoja. Sen maku ei ainakaan omaan suuhun ole voimakas, vaan pikemminkin aromikas joka erityisesti kakku tai leipätaikinoissa saa aikaan lumoavan tuoksun uunissa kypsyessään.
Lucuma puolestaan on ravinteikas Etelä-Amerikassa kasvava avokadoa muistuttava hedelmä. Itse ulkomuoto tosin muistuttaa mua enemmän lantusta, mutta ei huolta, maku ei tosiaan ole sitä. Perussa tuota jauhetta käytetään mehuissa, smoothieissa ja erityisesti jäätelössä. Lucumaa voikin lisätä siis oikeastaan mihin vain ja monet käyttävätkin sitä lisämakeutuksena suklaassa.
DSC_4417DSC_4434DSC_4439DSC_4455
Yllä muuten kuva siitä, mitä tarkoitan kun puhun kookosmaitotölkin jähmeästä osasta. Olen huomannut että nimeltä mainitsematon K-ryhmän oma kookosmaito on tähän paras, sillä se erottuu lähes aina kunhan on saanut olla jääkaapissa mieluiten yön yli. Pohjalle jää kirkasta nestettä, jonka voi vaikka juoda tai käyttää kahvissa, smoothiessa, kakkutaikinassa…
DSC_4474DSC_4501
Mausteet on asia, jota ei luonnollisesti sovi unohtaa kun puhutaan maukkaasta ruuasta. Varmaan perinteisin makeiden ruokien maustava on tietenkin vanilja. Tästäkin kannattaa ehdottomasti suosia aitoa vaniljaa, eikä synteettisesti valmistettua vanilliinia. Kilohinta on toki hieman kovempi, mutta käytettävät kerta määrät joista puhutaan, ovat kovin pieniä.
Kiitos korvapuustien, me suomalaiset yhdistämme varmasti kardemumman ja kanelin kaikkeen makeaan. Niilläkin saa helposti juksattua aivoja jo pelkästään lumoavan tuoksunsa takia. Muita mausteita on vaikkapa lakritsinjuurijauhe, piparminttu ja carob, joista viimeinen menee ehkä enemmänkin lucuman kanssa samaan kategoriaan.
Voisin luultavasti höpöttää luontaisesta makeutuksesta loputtomiin, mutta nyt haluan jo siirtyä reseptin pariin. Sanottakoon vielä se, että täytteessä käytettävä cashewtahna on niin yllättävän makeaa, että mun on pitänyt varmistaa moneen kertaan ettei siihen vaan ole lisätty mitään. Tuon tahnan, lucuman ja raakakaakaon takia en itse lisännyt täytteeseen muuta makeaa. Jos kokeilet reseptiä niin maistele täytettä valmistusvaiheessa ja lisää halutessasi vaikkapa hieman agavea makeampaan lopputulokseen.
DSC_4535DSC_4540
Raaka kuppikakut // Raw cupcakes with raw choc-mint fudge filling
Pohja
 • 2 dl Medjool -taateleita ( 9 isoa)*
 • 1 dl kaurahiutaleita tai 2/3 dl raakakookosjauhoja*
 • 0,5 dl raakakaakaojauhetta*
 • 1/4 tl suolaa*
Minttusuklaa -fudge
 • 1,5 rkl kookosöljyä*
 • 2 rkl cashewtahnaa*
 • 1 rkl lucumaa*
 • 2 rkl raakakaakaojauhetta*
 • 5-6 tippaa piparminttuöljyä//0,5 tl piparminttuaromia
 • (1 rkl agavea*)
Vaniljakerma
 • 1 tlk kookoskermaa vain valkoinen, jähmeä osa tölkin päältä
 • 2/3 tl bourbon -vaniljauutetta* tai puolikkaan vaniljatangon siemenet
 • (1 tl matchaa värjaykseen)

Lisäksi(halutessasi): tummaa- tai raakasuklaata + 0,5 rkl kookosöljyä

 

Aloista valmistamalla pohjat sekoittamalla kaikki aineet yleiskoneessa kunnes massasta muodostuu yhtenäinen ”pallo”. Jaa massa pienempiin palloihin (n. 12) ja kaulitse tai taputtele tasaiseksi. Muotoile lätyistä pieniä kuppeja. Tässä vaiheessa voit halutessasi laittaa kupit kuivumaan uuniin (n 50 C) 6-8 tunniksi. Kuivattaminen ei ole välttämätöntä, mutta pohjista tulee näin hieman tiiviimpiä, jos et kuivata, siirrä pohjat kylmään odottamaan ja jähmettymään.

Valmista seuraavaksi täyte sulattamalla kaikki aineet vesihauteessa. Makeuta halutessasi agavella. Lusikoi täyte pohjien päälle ja siirrä pakastimeen.

Vatkaa jähmeää kookoskermaa muutamanminuutin ajan. Vatkaa sekaan myös vanilja ja värjää kerma halutessasi matcha jauheella. Pursota tai lusikoi leivosten päälle. Siirrä jälleen pakastimeen. Jos haluat leivoksille suklaa huiput, sulata suklaa ja kookosöljy ja dippaa täysin jäätyneet leivokset suklaaseen. Säilytä jääkaapissa ja pakastimessa.

 

*Tuotteet Foodinin verkkokaupasta.

 

DSC_4530

Tekijä: annekatariina

Kirjoittajana toimii kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista kiinnostunut elintarviketekniikan opiskelija. Rakastan kaiken uuden kokeilemista. Ruokaa laitan rennolla otteella, eikä epäonnistuminen ole maailmanloppu. Ruuanlaiton ohella harjoittelen valokuvaamisen saloja. Kotonani tepasteleekin kaksi oivaa kohdetta, Norwichin terrieri rouva sekä Australian paimenkoira poika. Molemmat ovatkin sellaisia linssiludeja, että tulee olemaan oma haasteensa saada pidettyä tyypit kaukana ruokakuvista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s