Olipa kerran pienen pieni tomaatin taimi

DSC_4216DSC_4201DSC_4207DSC_4129DSC_4144

…Joka ei päässyt asustamaan Andalusian auringon alle, vaan se päätyi Suomen pääkaupunkiseudulle pienelle rivitaloasunnon takapihalle. Sen elämä tulisi olemaan rankempaa kuin etelämpänä asustavilla sisaruksillaan. Räntää, hallaa ja yöpakkasia. Mitä vain saattoi olla edessä päin. Se oli silti rohkea, ja selviäisi monista koettelemuksista. Vielä joku päivä tuosta pienen pienestä tomaatin taimesta kasvaisi iso ja vahva. Vielä joku päivä se tulisi tuottamaan suuren, kauniin ja värikkään sadon.

DSC_4134DSC_4182DSC_4194DSC_4197DSC_4230DSC_4223

DSC_4237DSC_4256DSC_4275

Olin alkukeväästä Kati Jukaraisen, Maria Kesäsen ja Hanna Sumarin uusimman kirjan Keittiöpuutarha – siemenestä lautaselle -kirjan julkaisutilaisuudessa. Nimensä mukaisesti kirja opastaa kuinka luoda oma hyötypuutarha, eli saada ihan oikea oma sato hyödynnettäväksi keittiöön herkkujen luomiseen.

Itse todellakin pidän ideasta kasvattaa mahdollisimman paljon kasviksia omaan pöytään. Kaikilla ei ole kasvimaata, saatika omaa pihaa, mutta jo omalla keittiöllä voi päästä alkuun.  Yrttejä voi kasvattaa vaikka millä mitalla ja jos parveke löytyy, niin vaihtoehdot laajenevat entisestään. Tomaatteja, kurkkuja, kesäkurpitsaa, mansikoita… Vaatii vain riittävän kokoisen purkin, ravinteikasta multaa sekä runsaasti auringonvaloa. Toki osa myös runsaasti vettä. Oma piha antaa toki paremmat lähtökohdat ihan runsaamman tilan ja valonsa puolesta.

DSC_4302DSC_4171DSC_4330DSC_4292DSC_4294

Kasviksissa ei tarvitse tyytyä perinteiselle tomaatti-basilika-raparperi -linjalle, vaan etenkin jos kärsivällisyyttä riittää, kannattaa kokeilla rohkeasti uutta. Opin kirjasta että käytännössä voisin kasvattaa takapihallani vaikka parsaa, fenkolia tai latva-artisokkaa.  Ja siis mitä, mä en ainakaan tiennyt että valkoinen parsa on valkoista koska se kasvaa maan alla??! Toisaalta, musta ei varmasti olisi koskaan parsaa viljelemään, sillä se tulisi istuttaa jo edellisenä vuonna, kastella jatkuvasti ja peittää keväällä hallalta. Taisin jo unohtaa listan alun, joten pysyn toistaiseksi helpommissa kasveissa. Kirjassa onkin jaoteltu kivasti kasveja juurikin vaativampaan, sekä helpompaan kasvatukseen. Sanottakoon vielä että itse olen ihan onneton kasvien kanssa. Onnistun kuihduttamaan/hukuttamaan miltei kasvin kuin kasvin. Ulkona kasvien hengissäpitäminen on onneksi huomattavasti helpompaa, kunhan muistaa kastella riittävästi. Toki voin lämpimästi suositella hankkimaan hyvät taustajoukot tai oman puutarhanhoitajan viljelyn aloittamisen yhteydessä. Helpottaa elämää ja silloin sinä voit itse hoitaa vain herkkujen loihtimisen keittiössä.

Tosiaan, tällä hetkellä meidän omalla, pienellä, postimerkin -kokoisella pihalla kasvaa ruokakasveista; kirsikkatomaatti, keltainen päärynätomaatti, avomaankurkku, timjami, rosmariini, basilika, laventeli, korianteri, avomaanmansikka, pensasmustikka, punainen viinimarja, päärynä, sekä ehkä maailman helpoin: raparperi.

DSC_4305DSC_4324DSC_4293DSC_4334DSC_4338DSC_4343DSC_4347DSC_4376

Jos siis et vielä viljele ruokakasveja oman keittiösi käyttöön niin aloita heti! Ensi kerralla, kun ostat kaupasta sen ruukkubasilikan, istuta se pieneen ruukkuun ja siirrä aurinkoon kasvamaan. Jos haasteita kaipaat ja hyviä vinkkejä tarvitset, niin voin kyllä aidosti suositella Keittiöpuutarha -kirjaa alkuun pääsyyn!

DSC_4168DSC_4183

*Kirja saatu blogin kautta.

Tekijä: annekatariina

Kirjoittajana toimii kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista kiinnostunut elintarviketekniikan opiskelija. Rakastan kaiken uuden kokeilemista. Ruokaa laitan rennolla otteella, eikä epäonnistuminen ole maailmanloppu. Ruuanlaiton ohella harjoittelen valokuvaamisen saloja. Kotonani tepasteleekin kaksi oivaa kohdetta, Norwichin terrieri rouva sekä Australian paimenkoira poika. Molemmat ovatkin sellaisia linssiludeja, että tulee olemaan oma haasteensa saada pidettyä tyypit kaukana ruokakuvista.

2 vastausta artikkeliin “Olipa kerran pienen pieni tomaatin taimi”

  1. Tomaatin taimen?
    Siinä on sitten kyllä käytetty aika rankasti geenimanipulaatiota, jos on saatu risteytettyä kasvi (tomaatti) ja kala (taimen)…

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s