Ajatuksenvirtaa MACAroonseilla

DSC_7415DSC_7400DSC_7387DSC_7372

Jokainen voi varmasti yhdistää aivojen vireystilan ja energiset sekä onnistuneet päivät toisiinsa. Vireät aivot ovat edellytys hyvään mielentilaan ja kognitiiviseen kehitykseen. Mulle itselle vireystila on äärimmäisen tärkeä erityisesti silloin kun haluan saada itsestä jotain luovaa irti. Oli se sitten sommittelua, kuvaamista, reseptien ideointia, kirjoittamista tai oivalluksia. Jos pienen hetken on joutunut kulkemaan sumussa ja alkaa ajatus taas virtaamaan, tuntuu maailma avartuvan ja silmien avautuvan.

Tietyillä rutiineilla, sekä passelilla ravinnolla saa aivotoimintoja potkastua persuksille saaden vähän lisävauhtia pääkoppaan. Voit siis itse vaikuttaa siihen, kuinka keveästi ajatus kulkee. Entä miltä kuulostaisi se että pysyisit virkeänä koko päivän, eikä lounaan jälkeen tule fiilistä että pääsisipä ruokalevolle? On ok olla joskus väsynyt, mutta sen ei pitäisi olla päivittäistä. Ei edes jokatoispäivittäistä. Väsynyt voi olla silloin kun nukkuu öisin.

Stressaavat tilanteet kuormittavat aivojamme valtavasti. Aivot kuluttavat runsaasti energiaa käyttämättöminä ja moninkertaisesti haastavia pulmia pähkäiltäessä. Aivot ei ole lihas siinä missä haukkari, mutta mistä se sitten koostuu? 60% aivojen kuivapainosta koostuu rasvasta. Vapaat radikaalit hajottaa jatkuvasti aivojemme rasvoja ja proteiineja, mutta ravitsemuksella tätä voidaan hidastaa ja jopa korjata. Omega-3 ovat erityisesti muistille äärimmäisen tärkeitä. Näitä rasvahappoja tulisikin nauttia monipuolisesti. Kasvikunnan lähteistä saksanpähkinä sisältää runsaasti omega-3:sen esiastetta alfalinoleenihappoa eli ALA:aa. Muita ovat EPA sekä DHA, joita saadaan pääasiassa kalasta. ALA:n lisäksi saksanpähkinät sisältävät antioksidantteja ja E-vitamiinia, jonka on tutkittu ehkäisevän muistisairauksia.

Rasvaa tarvitaan tietysti myös mm. hormonien säätelyyn sekä solukalvojen rakentumiseen, joka on tietysti äärimmäisen tärkeää sekä aivotoiminnalle että koko kehon kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille.

Maca oli yksi niistä ensimmäisistä superfoodeista, jotka olivat kuuma puheenaihe muutama vuosi sitten. Se on varmastikin jollain tasolla tuttu kaikille. Tuntuu että jossain vaiheessa se unohtui monilta. Onneksi kuitenkin tuo kultainen jauhe alkaa taas nostaa suosiotaan.

Tuolloin muutama vuosi sitten macan toimivuutta epäiltiin, mutta nyttemmin macaa ja sen vaikutuksia on keretty tutkia entistä enemmän. Toki sitä on jo käytetty iät ja ajat Perussa alkuperäiskansojen toimesta ja myöhemmin Euroopassa jopa lääkärin määräyksestä. Macaa käytetään mm. hormonitasapainon säätelyyn. Se toimii myös energian lisääjänä kahvin tapaan, mutta kofeiinittomana se ei ole stimulantti kuten kahvi. Nykyään macaa käytetään lisäämään kestävyyttä urheilijoilla, elinvoimaa ja lisäämään mielen kirkkautta. Toki sillä on valtavasti muitakin terveyshyötyjä, mutta rajataan ne tällä kertaa vain aivoihin.

Rasvat, omegat, maca, mitä vielä? No suklaa tietenkin! Ei varmaan ole kenellekään epäselvää että suklaa, erityisesti aito raakakaakao, lisää mielihyvää ja virkistää. Kaakao sisältää valtavasti aktiivisia aineita, mielialaa kohottavia välittäjäaineita, sekä antioksidantteja. Nämä kaikki aineet ovat herkkiä kuumuudelle, joten siksi ne tulisi nauttia vain matalissa lämpötiloissa prosessoituna. Nappaa siis pala raakasuklaata, jos tuntuu että aivosumu vaanii kulman takana ja anna mielen kirkastua!

DSC_7361DSC_7381DSC_7385

MACAroons

Lisäksi: raakakaakaomassaa/raakasuklaaata, mehiläisen siitepölyä, kaakaonibsejä, kurpitsansiemeniä….
Extrat: ashwagandha, chili, cuyenne
Sulata kaakaovoi, saksanpähkinätahna ja öljy vesihauteessa. Sekoita kuivat aineet sekaan. (Lisää halutessasi sekaan serotoniinia sisältävää ashwagandhaa, tai termogeneesiä lisäävää chiliä tai cuyennea.) Siirrä tarvittaessa hetkeksi kylmään, jotta saat massasta käsiteltävämpää. Muotoile massasta pieniä palleroisia, litistä ne pohjasta ja siirrä kylmään jähmettymään. Sulata kaakaomassa/raakasuklaa vesihauteessa. Dippaa macaroonit suklaassa ja koristele haluamillasi lisukkeilla. Nauti esimerkiksi laadukkaan kahvin kaverina.
[1.] Ole tarkkana, että käyttämäsi raaka-aineet ovat raakoja, eli että ne on prosessoitu vain matalissa lämpötiloissa jolloin kallisarvoiset ravinteet säilyvät.
[2.] Jos et aiemmin ole käyttänyt macaa ruokavaliossasi, aloita pienemmästä määrästä jotta säästyt vatsanväänteiltä. Kasvata määrää hiljalleen. Itse havaitsin tämän esipilkotun macan soveltuvan huomattavasti paremmin herkemmällekin vatsalle.
*Sisältää tuotelinkin.

DSC_7394

Tekijä: annekatariina

Kirjoittajana toimii kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista kiinnostunut elintarviketekniikan opiskelija. Rakastan kaiken uuden kokeilemista. Ruokaa laitan rennolla otteella, eikä epäonnistuminen ole maailmanloppu. Ruuanlaiton ohella harjoittelen valokuvaamisen saloja. Kotonani tepasteleekin kaksi oivaa kohdetta, Norwichin terrieri rouva sekä Australian paimenkoira poika. Molemmat ovatkin sellaisia linssiludeja, että tulee olemaan oma haasteensa saada pidettyä tyypit kaukana ruokakuvista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s