Villit ruusujuuritryffelit

DSC_9343DSC_9302DSC_9334

Ootte varmaan jo huomannu, kuinka villiyrtit ja -kasvikset on olleet nouseva trendi viime aikoina? Tää on jopa sellainen trendi johon mäkin olen hurahtanut mukaan. Kerrankin mäkin teen jotain villiä!

Tähän trendiin kun ei liity pelkästään se, että metsä on pullollaan ilmaista ruokaa. Ne kun ei ole mitä tahansa rikkaruohoja, vaan monilla on jopa lääkinnällisiä ominaisuuksia. Metsä itsessään on jo niin terapeuttinen paikka, että pelkkä korvessa hengailu ja tepastelu rauhoittaa mieltä (okei, vähän vaatii zen -mieltä että kestää ne hyttyset). Itse ainakin huomaan stressitasojen välittömän laskun jo pienenkin poluilla kikkailun jälkeen. Parasta vielä on, jos saa metsään mukaan hyvän kamun. Oli se sitten äiti, isä, sisko, veli, koira, kaveri tai kuka vain. Näin kokemukseen saa yhdistettyä vielä sosialisoitumisen, ihan parasta!

Muistan kun junnuna ensikosketus villiyrtteihin taisi olla joskus tarhaikäisenä. Oltiin metsässä ja maisteltiin ketunleipää. Mietin että miksi sillä on sellainen nimi, eihän se edes ole leivän näköinen ja missä se kettu on ja miksi me syödään sen leipää? Ketunleivät eivät tuohon aikaan lähteneet metsästä mukaan samoissa määrin kuin vaikka kantarellit ja mustikat, jotka on metsänantimista useimmille melkoisesti tutumpia.

DSC_9360DSC_9393DSC_8923

Tapasin tuossa hetki sitten ihanat Helsinki Wildfoodsin Annikan ja Annan. Kyseessä on siis vuosi sitten liikkeelle lähtenyt brändi, joka pitää sisällään täysin kotimaisia, laadukkaita, luonnontuotealan elintarvikkeita. Heiltä löytyy mm. koivunmahlaa, yrttihaudukkeita, maustesuoloja, koivusokeria (marjajauheilla ja ilman), villiyrttirouheita ja vaikka mitä muuta! Ne kelpaa siis sekä super-hifi-superfood -smoothieen, että ihan perus maustekaappiin. Mutta mikä parasta, näiden tuotteiden tuotannossa kiinnitetään huomiota tuotteen koko elinkaaren ekologisuuteen. Myös pakkaukset ovat biohajoavaa materiaalia, eli tuotteet on siis kirjaimellisesti täysin luonnollisia.

Itse olen viimeaikoina kiinnostunut erityisesti lääkinnällisistä villiyrteistä, joten mulle silmään osui näistä tuotteista heti ruusujuuri yrttitee. Ruusujuuri on maksaruohokasveihin kuuluva luonnonvarainen kasvi, joka kasvaa pääasiassa tunturiseuduilla eli todella karuissa olosuhteissa. Siksi se onkin voimakas adaptogeeni sekä antioksidantti suojaten mm rasvojen hapettumiselta. Ruusujuuren on myös tutkittu edistävän kognitiivisia kykyjä eli tehostavan oppimista. Perinteisesti sitä käytetään mielen virkistämiseen sekä masennuksen hoitoon.

Wildfoodsin ruusujuuriyrttitee sisältää lisäksi vadelmanlehtiä, maitohorsmankukkaa ja -lehteä, sekä koivunlehtiä. Maku onkin raikkaan makea, joten se sopi loistavasti näihin valkosuklaisiin raakatryffeleihin.

DSC_9387DSC_9338

Ruusujuuritryffelit  Semiraaka

Lusikoi paksu kerma kookosmaitotölkin pinnalta. Lämmitä kookoskerma kattilassa, mutta älä keitä. Siirrä kattila syrjään ja mittaa ruusujuuritee sekaan. Laita kattilan päälle kansi ja anna hautua 10-15 minuuttia.
Siivilöi kerma vesihauteen kestävään astiaan(painele teen yrttejä varovasti siivilää vasten, jotta saat kaikki makuaineet talteen. Säästä ylijäänyt teemäski ja blendaa se seuraavan aamun smoothien sekaan) ja lisää sekaan kaakaovoi, kookossose(tai -öljy), suola ja koivusokeri. Sulata miedolla lämmöllä ja sekoita hyvin. Kun seos on sulanut ja tasainen, kaada se leivinpaperilla vuorattuun pieneen vuokaan ja siirrä kylmään jähmettymään(pakasteessa noin tunti, jääkaapissa kaksi).
Lusikoi jähmettyneestä massasta lusikalla palasia, pyöritä käsien välissä palleroisiksi ja pyörittele puolukkakoivusokerissa. Säilytä tryffeleitä jääkaapissa ja nautiskele hyvässä seurassa.
*Sisältää mainoslinkin.
DSC_9339

Tekijä: annekatariina

Kirjoittajana toimii kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista kiinnostunut elintarviketekniikan opiskelija. Rakastan kaiken uuden kokeilemista. Ruokaa laitan rennolla otteella, eikä epäonnistuminen ole maailmanloppu. Ruuanlaiton ohella harjoittelen valokuvaamisen saloja. Kotonani tepasteleekin kaksi oivaa kohdetta, Norwichin terrieri rouva sekä Australian paimenkoira poika. Molemmat ovatkin sellaisia linssiludeja, että tulee olemaan oma haasteensa saada pidettyä tyypit kaukana ruokakuvista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s