Kirsikka-kurpitsansiemen galette

DSC_9673DSC_9653DSC_9705

Vai silläviisii mansikat?? Menitte vaan mitään sanomatta, hyvä että kerkes edes morjenstamaan. No, eipä sillä, muutama kilo jo onneksi pakkasessa. Ainakin meillä, toivottavasti teilläkin! Eikä tämä maailma tähän lopu. Onneksi luonnolla on tarjota muitakin herkkuja. Niitähän on vielä tulossa vaikka kuinka, erityisesti loppukesää odotellen. Nyt ajankohtaisimpana varmasti kirsikat, toki siis mustikoiden ohella. Kirsikat saattaa jakaa mielipiteitä, monilla ollessa mielikuva vain niistä hirvittävistä neon-pinkeistä-sokeriliemi ”kirsikoista”. Aidot, mehevät ja tuoreet kirsikat ovat kuitenkin, onneksi, jotain ihan muuta.

Helpot ja yksinkertaiset kesäjälkkärit on tarpeen etenkin lomilla. Ja ehkä vielä spesifimmin mökki lomilla. Tällöin keittiövarustus on harvoin samalla tasolla kuin kotona, joten sekoita-yhteen-ja-heitä-uuniin leivonnaiset on kaivattuja. Allekirjoittanut pääseekin viimein ensi viikoksi mökille testailemaan tositoimiin että kuinka käy.

Mikä on hyvä muistaa, on se, ettei kaiken tarvitse aina olla nopeaa. Etenkään lomalla. Silloinhan ei ole muuta kuin aikaa, ja joskus asioille vain täytyy antaa aikaa. Se luo hyvää kontrastia arjen kiireille, jonne tosin sinnekin olisi hyvä saada ujutettua rentoja ja rauhoittavia hetkiä.

Kokeillaan vaikka heti. Nytkö? Just nyt. Hengitä muutama kerta rauhassa sisään ja hitaasti hitaasti ulos. Sulje vaikka silmät jos se auttaa keskittymään.

Tunnetko olosi rentoutuneemmaksi? Hyvä. Sit voidaankin lähteä kokkailemaan.

DSC_9594

Nappaa kirsikat mukaan ja mene vaikka terassille aurinkoon istuskelemaan. Perkaa kirsikoista kivet kaikessa rauhassa. Sormet on ihan punaisena noista mehevistä, tumman punaisista, luumarjoista. Niitä kannattaa varata vähän ekstraa. Että voi napostella välistä.

Galetten rapea, hieman murotaikinamainen, pohja sekoitellaan kurpitsansiemenjauhosta. Sen lumoava tuoksu valtaa koko asunnon uunissa paistuessaan. Monen moni muu jauho jääkin heittämällä kakkoseksi tämän jauhon pähkinäisessä maukkaudessa. Tästä kauniin vihreästä jauhosta kirjoittelinkin ja aiemmin täällä. Kurpitsansiemenet auttaa nimittäin kanssa sen rauhaisan mielen tavoittamiseen.

Uunituore, lämmin galette nostetaan uunista. Kirsikat ovat hilloutuneet piirakan pinnalta ja kultainen kuoritaikina rapeutunut. Piirakka on parhaimmillaan lämpimänä kylmän sitruuna-kerman kera!

DSC_9549DSC_9582DSC_9603DSC_9701

 

Kirsikkahillo

 • 400-500g tuoreita kirsikoita
 • 3 rkl mustia* tai vaaleita* chiasiemeniä
 • (2 rkl agavesiirappia*, lisää tarvittaessa kirsikoiden makeuden mukaan)

(Jos tarjoilet lisukkeeksi cashewkermaa, aloita laittamalla pähkinät likoamaan.)

Poista kirsikoista kivet (puolittamalla ne veitsellä ja kääntäen). Säästä sivuun noin kolmasosa kirsikanpuolikkaista ja survo tai soseuta 2/3 karkeaksi, sattumia saa siis jäädä. Sekoita joukkoon chiasiemenet, maista ja lisää tarvittaessa agavea makeutukseen. Siirrä kylmään turpoamaan.

 

Kurpitsansiemenkuori

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Sekoita kaikki aineet huolella keskenään. Voit tehdä tämän myös yleiskoneessa, taikinasta tulisi tulla murutaikinamainen, mutta hieman kosteampi. Lisää nestettä tarvittaessa enemmän. Anna taikinan olla hetki, tai siirrä tarvittaessa 10 minuutiksi jääkaappiin, jotta siitä tulee käsiteltävämpää.

Kaulitse taikinaa kahden leivinpaperin välissä, voit tehdä yhden isomman(paistaa joko pellillä tai piirakkavuuassa) tai useamman pienemmän. Lusikoi kirsikkahilloa keskelle, lisää päälle aiemmin säästettyjä kirsikanpuolikkaita ja kääntele kuoren reunat varovasti täytteen päälle reunoilta. Paista 200 asteessa 15-20 minuuttia pienempiä, ja yhtä isompaa 25-30 (laske tarvittaessa lämpötilaa, jos reunat alkavat saada liikaa väriä).

 

Cashewkerma

Siivilöi liotetut pähkinät. Blendaa kaikkia aineksia tehosekoittimessa tai yleiskoneessa täydellä teholla, kunnes seoksesta muodostuu sileää. Lisää nestettä alussa vain tilkka ja lisää tarvittaessa lisää jotta saat haluamasi koostumuksen. Tarjoile jääkaappi viileänä galetten kanssa.

 

*Sisältää mainoslinkin.

DSC_9677DSC_9711

Tekijä: annekatariina

Kirjoittajana toimii kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista kiinnostunut elintarviketekniikan opiskelija. Rakastan kaiken uuden kokeilemista. Ruokaa laitan rennolla otteella, eikä epäonnistuminen ole maailmanloppu. Ruuanlaiton ohella harjoittelen valokuvaamisen saloja. Kotonani tepasteleekin kaksi oivaa kohdetta, Norwichin terrieri rouva sekä Australian paimenkoira poika. Molemmat ovatkin sellaisia linssiludeja, että tulee olemaan oma haasteensa saada pidettyä tyypit kaukana ruokakuvista.

2 vastausta artikkeliin “Kirsikka-kurpitsansiemen galette”

 1. Todella herkullisen näköisiä kuvia! Olen tänä kesänä syönyt tasan kaksi kertaa mansikoita, joista ensimmäiset olivat makeita ja toiset osittain sitä tätä ja tota (myös laadultaan). Taisi mulla mennä siis mansikkakesä kokonaan ohitse, hitsi 😦 Onneksi kirsikat ovat suurta herkkuani, kunhan vaan muistaisi pysyä kohtuullisuuden rajoissa ;D Ohjeesi täytyy kyllä jossakin vaiheessa testata!

  Tykkää

  1. Oi kiitos paljon! 🙂 Mansikat on kyllä olleet tosi vaihtelevaa laatua tänä vuonna! Kirsikat on herkkua, ja toki mustikkasato taitaa olla tänä vuonna kohtuullisen suuri(jos jaksaa poimia 😉 ).
   Kannattaa ehdottomasti testata, kerro sitten mitä pidit 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s