Keep it dirty

DSC_1797DSC_1861

Oon huomannut että viime aikoina mulla on naksahtanut päässä. Jotkut palaset on loksahdelleet paikoilleen ja oon löytänyt niin sanotun wholefoods:in. Mistä siis on kyse? Nyt en puhu Jenkkilästä kotoisin olevasta huippukalliista ja -laadukkaasta markettiketjusta. Nyt puhutaan ruuasta, joka on sitä itseään. Sitä aitoa ruokaa, jota maalla on meille tarjota juuri sellaisena kuin se on. Voisin raapustaa tähän pitkän listan siitä mitä wholefoods ei ole, mutta se ei ole mielestäni tarpeen. Pikaisella googletuksella se lienee selvää kaikille. Joskus on hyvä keskittyä vain niihin asioihin, mitä meillä on ja kuinka hienoja ne todellisuudessa ovat.

DSC_1852

Joku ajattelee, että mikä hörhö tuo kuvittelee olevansa. Näin joskus itsekin tuumasin sellaisista rehujen ihkuttajista.

Maailman ylikulutuspäivä oli eilen. Suomalaisten ylikulutuspäivä oli jo huhtikuussa. Tästä ruokateollisuus lohkaisee melkoisen palasen. Ruoka, jonka kasvatukseen ei tarvita valtavasti resursseja; jota ei tarvitse käsitellä ja lisätä saavillinen synteettisiä aineita, on meidän jokaisen edun mukaista.

Nyt jos koskaan kulutukseen tulisi kiinnittää huomiota.

Tämä ei kuitenkaan ole helppoa. Tiedän, että kulutan itse aivan liikaa. Teen päivittäin vääriä valintoja. Valitsen liian usein auton polkupyörän tai omien jalkojen sijaan. Saatan ostaa tuotteita muovipakkauksissa, eikä muidenkaan kulutustuotteiden valinnoissa ole kehumisen varaa. Kukaan ei kuitenkaan tee tällaista tahallaan, ilkeyttään. Jokainen tekee valintoja, eikä niistä tarvitse moittia. Onkin eittämättä selvää, että niin sanottuihin parempiin valintoihin tulee pyrkiä. Uskoisin myös, että tiedostaminen on ensimmäinen askel siihen kuuluisaan onneen. Olen joskus kuullut viisaammilta, että tieto voi lisätä tuskaa, mutta ymmärys ei.

DSC_1839

Nyt, jotta saisin tästä tämän päivän sillisalaatista entistäkin sekavamman, haluaisin jakaa ajatuksia vielä yhdestä aiheesta, joka on ollut mielen päällä jo pidemmän aikaa

Cleanfood. Siinä toinen käsite. Puhdasruoka. Mitä se puolestaan on? Tästä voi olla montaa mieltä, riippuu miltä kantilta katsoo. Puhtaasti kotimainen, puhtaasta maasta, eatclean eli lautasella vain selkeitä raaka-aineita. Entä sitten nämä; puhdistettu sokeri, jauho, kasvirasvat, steriloidut säilykkeet, iskukuumennetut maidot, ja niin edespäin. 

Ainakaan omaan korvaan niin sanottu puhdasruoka ei ole ole täysin yksiselitteinen. Toiselle se merkitsee kalorittomia kastikkeita, riisiä ja kanaa. Toiselle ehkä juurikin niitä kasviksia ja superfoodeja.

Harvalle on varmaan jäänyt epäselväksi oman mikrobiomin merkityksellisyys. Tähän eivät antibiootit auta, mutta ei myöskään ruuan ylipuhdistaminen. Joskus on vaan hyvä keep it dirty. Likaista ruokaa, sitä me tarvitaan enemmän. Käytännössä tämä tarkoittaa mm. fermentoimista, villiruokaa, teollisten säilykkeiden ja einesten välttelyä, pesuaineilla lotraamisen vähentämistä, sekä hätävarjelusuojelun vähentämistä sekä ruuan, että yleisen hygienian suhteen.

DSC_1816

Tähän loppuun haluaisin vielä jakaa reseptin, tai ehkä pikemminkin ruokaidean, joka sopii sesonkinsa puolesta hyvin näin loppukesään. Pikaruokaa, mutta silti hyvää fiilistä ja tekemisen meininkiä. Runsaasti hyviä rasvoja ja värejä.

Voidaan hyvin ❤ 

Kermainen kesäkurpitsapasta

 • 2 dl cashewpähkinöitä liotettuna 1-8h
 • 1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja (pussissa) liotettuna 5-10 min
 • 2 tomaattia
 • tuoreita yrttejä (rosmariini, timjami, basilika, oregano, nokkonen…)
 • (2 Medjool taatelia kivet poistettuna)
 • (1/2 dl ravintohiivahiutaleita)
 • 1-2 kotimaista kesäkurpitsaa

Siivilöi pähkinät ja kuivatut tomaatit tomaatit. Lisää kaikki aineet paitsi kesäkurpitsa blenderiin ja aja silkkisen tasaiseksi. 

Suikaloi kesäkurpitsa(t) kuorimaveitsellä ja kääntele kermaisen kastikkeen joukkoon.

Lisäksi

 • (luomu) hapankaalia
 • (luomu) siemeniä
 • avokadoa
 • kotimaista salaattia tai muita haluamiasi kasviksia

 

DSC_1834

 

Tekijä: annekatariina

Kirjoittajana toimii kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista kiinnostunut elintarviketekniikan opiskelija. Rakastan kaiken uuden kokeilemista. Ruokaa laitan rennolla otteella, eikä epäonnistuminen ole maailmanloppu. Ruuanlaiton ohella harjoittelen valokuvaamisen saloja. Kotonani tepasteleekin kaksi oivaa kohdetta, Norwichin terrieri rouva sekä Australian paimenkoira poika. Molemmat ovatkin sellaisia linssiludeja, että tulee olemaan oma haasteensa saada pidettyä tyypit kaukana ruokakuvista.

2 vastausta artikkeliin “Keep it dirty”

 1. Hyvä kirjoitus, todentotta.
  Ekologisemmat valinnat on kyllä aina kinkkisiä, ei sitä ilkeyttään tosiaan tee mitään huonoja valintoja. Joskus vähän tuntuu myös siltä, että voisi haluta tehdä parempia mahdollisuuksia, mutta siihen ei ole mahdollisuutta. Esimerkiksi juuri ruoan ostamisessa hedelmät ja vihannekset myydään muovirasioissa, kun voisivat hyvin olla irtona tai pakkauksissa on käytetty sekä muovia, pahvia ja metallia, moninkertaisesti pakattuna. Kuluttajana ei siis aina ole välttämättä vaihtoehtoa valita muuta, toki aina voi olla syömättä, mutta pienemmissä kaupoissa ei välttämättä ole koko valikoimassa valinnan varaa ja jotainhan sitä on pakko syödä.
  Toki hyvä juttu on, että teknologiat kehittyy ja biohajoavia muoveja sekä kierrätysmuoveja tulee käyttöön, pakkausmateriaaleja yritetään minimoida jne. Mutta muutos tuntuu vain harmillisen hitaalta.

  Puhdas ruoka termi on kyllä ihan hauska. Välillä kun lueskelee näitä tekstejä joissa juuri tasalaatuiset ja teollisesti tuotetut ruuat ovat sitä puhdasta ja aitoa ruokaa, oli kyse miten prosessoidusta tuotteesta kyse, mutta kunhan se on vain näennäisesti kaunista ja puhdasta. Naureskelen aina omaa pientä kasvimaata kesäisin hoitaessani, että tätäkö se likainen ruoka nyt sitten on… Multaisia porkkanoita ja punajuuria ilman teollisia lannoitteita jne. Loppujenlopuksi se likainen taitaakin olla se puhdas 🙂

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos Jenni taas sun kommentista! Tosi hyviä pointteja.
   Aina ei ole mahista valita, mutta loppupeleissä kuluttaja äänestää ostamalla, oli se sitten tietoista tai ei. Ihan sama pätee ympärillä pyörivässä mainonnassa. Yritä siinä sitten tehdä valintoja mitä ruokkia. EI ole helppoa, mutta mahdollisuus onneksi on 🙂
   Voi vitsit se on aina niin huippua, jos on mahis omaan kasvimaahan. Se jos mikä on parasta ❤

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s