Superfoodleipä ja villiyrttipesto

DSC_2194DSC_2216DSC_2222

Suomalaiset ja leipä. Melko klassinen yhdistelmä ja todenmukainen yhtälö. Entäs sitten suomalaiset superfoodit ja leipä? On muuten mahdottoman hyvä yhdistelmä! Tämä leipä pitääkin sisällään jos jonkinmoista villikasvista. Yhtenä päätehtenä tietenkin nokkonen. ’Tietenkin’ koska onhan se nokkonen nyt vaan niin kätevä ja tosi hyvän makuinen. 

Nokkonan ei ole pelkästään se rikkaruoho, jota pitää aina kesäisin nilkat paljaana väistellä kutiavan ihottuman pelossa. Ei, se on jotain paljon hienompaa ja merkityksellisempää. Nokkosen ravitsemuksellinen arvo on huikea. Ravinteet ovat jonkin verran pinaatin luokkaa, mutta villinä kasvaessaan se saa maaperästä ravinteita ihan eri tavalla kuin kasvihuoneessa ihmisen itsensä ruokkivat vihreät. Nokkonen pitääkin sisällään erityisesti C, A, B, Eja K vitamiinia, sekä mm. kalsiumia, kaliumia, magnesiumia ja rautaa jopa 3-4 kertaa enemmän kuin pinaatissa![1.]

Nokkosta käytetäänkin monipuolisesti eri sairauksiin ja vaivoihin. Se auttaa esimerkiksi munuaisten toiminnan parantamiseen, anemian hoitoon, sekä verenpaineen ja -sokerin säätelyyn. Ja mitä, kaikki tämä löytyy meidän lähi metsästä?

Kesä alkaa olla pitkällä. Ei hätää, ei se vielä ole takana. Nokkosta voi toki kerätä läpi kesän ja vielä alkusyksystäkin. Mutta talven tullen metsästä ei vihreää juuri löydä. Nokkosta ja muita yrttejä voi säilöä itsekin pakastamalla tai kuivaamalla. Se puuha on ihan lystiä, mutta hieman työlästä. Onneksi joitakin kotimaisia yrttejä saa nykyään myös valmiiksi kuivattuna. Itsellä tulee talven tullen varmasti kulutettua yrttejä etenkin tee haudukkeina.

DSC_2197DSC_2168

Toinen asia josta tämä superleipä koostuu, ja josta olen tosi innoissani, on koivunmahla.  Tuota herkkua ei kuitenkaan enää ihan helpolla itse kerätä. Ehkä joku päivä omistan lääniä pohjoisemmasta ja kerään sieltä sitten talteen kaikki herkut. Toistaiseksi mahla tulee siis hankkia valmiiksi lasipulloon valutettuna.

Onko koivunmahla sulle tuttu? Mulle se ei oikeastaan ollut, ennen kuin pääsin tutustumaan siihen Helsinki Wildfoodsin kautta. Koivunmahla on siis aine, jonka avulla koivu herää keväisin takaisin eloon pitkän talven jälkeen. Se on uusiutuva ja puhdas luonnonvara, joka toimii luonnollisena ja virkistävänä virvoitusjuomana. Toimii muuten myös urheilujuomana ja palautumiseen, sillä se sisältää hieman sokereita, aminohappoja, C-vitamiinia, kaliumia, kalsiumia, fosforia, magnesiumia, mangaania ja sinkkiä [2.]. Mun mielestä tässä onkin jotain samoja piirteitä kuin etelästä tulevassa kaverissa kookosvedessä, eikö? Parasta toki vaan se, että tätä herkkua saa ihan meidän omilta mailta! 

Koivumahlan maku on mieto ja raikas. Jos sen maku ei ole tuttu niin kannattaa rohkeasti kokeilla! Helsinki Wildfoodsilla on muuten myös maustettuja mahloja; sekä nokkos, että minttu versiona, jotka puolestaan on ihanan raikkaita ja jäätee -tyyppisiä juomia.

DSC_2190

Superleipä

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Yhdistä kulhossa kuivat aineet ja lisää joukkoon koivumahla ja vesi.
Öljyä leipävuoka oliivi- tai kookosöljyllä ja tasoittele taikina vuokaan. Ripottele leivän päälle halutessasi lisää siemeniä. Paista uunin keskitasolla noin 45 minuuttia. 

 

Villiyrttipesto valmistuu morttelissa tuoreista voikukakan ja nokkosen lehdistä, kotimaisista auringonkukansiemenistä, oliiviöljystä, sitruunamehusta sekä Nokkos-vahvero -suolasta *. Pestoon voi myös sekoittaa nokkos- ja voikukkarouhetta intensiivisemmän maun ja ravinteiden lisäämiseksi.

*Sisältää mainoslinkin.

DSC_2194

 

 

Tekijä: annekatariina

Kirjoittajana toimii kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista kiinnostunut elintarviketekniikan opiskelija. Rakastan kaiken uuden kokeilemista. Ruokaa laitan rennolla otteella, eikä epäonnistuminen ole maailmanloppu. Ruuanlaiton ohella harjoittelen valokuvaamisen saloja. Kotonani tepasteleekin kaksi oivaa kohdetta, Norwichin terrieri rouva sekä Australian paimenkoira poika. Molemmat ovatkin sellaisia linssiludeja, että tulee olemaan oma haasteensa saada pidettyä tyypit kaukana ruokakuvista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s