Pehmeä nokkoskeitto

DSC_2472DSC_2521DSC_2504

Toivottavasti kukaan ei ole päässyt kyllästymään mun nokkostykitykseen. Hyvä, nimittäin se ei ole loppumassa! Tällä mennään niin kauan, kun tuoretta nokkosta metsästä löytyy.

Rakastan kulkea sesonkien ehdoilla. Pakastekasvikset on ihan hyvä vaihtoehto, mutta näin kesällä en pystyisi ostaa esimerkiksi kukkakaalia pakkasesta. Talvisin tilanne on toki eri ja silloin se on näppärä tapa saada kotimaisia kasviksia lautaselle kohtuu hyvään hintaan. Oon myös tuumannut miksei me pakasteta kesäisin myös kasviksia. Mansikkalaatikon hintaa kytätään, mutta miksei juurikin vaikka kaaleja pakasteta? Vai tekeekö joku niin, haluan tietää! Kuinka hauskaa se olisi?! Jos mitä vaan voisi pakastaa rakenteen kärsimättä, mä taltioisin ehdottomasti avomaankurkut ja kesäkurpitsat.

DSC_2518DSC_2460

Viime päivät on olleet melko sateisia. Nokkosta voi toki kerätä koska vain, mutta sateella tai sateenjälkeen kasvi sisältää runsaammin typpeä, josta muodostuu puolestaan nitraattia. Liika nitraatti voikin olla terveydelle haitallista, mutta satunnaisessa käytössä asiasta ei tarvitse olla huolissaan. Nokkonen kannattaisi optimaalisimmin kerätä muutaman kuivan päivän jälkeen, jolloin se on muodostanut typestä aminohappoja.

Tähän aikaan vuodesta kannattaa kerätä vain ylimpiä lehtiä, eikä yläosissa kasvavia siemeniä tarvitse vältellä. Nekin nimittäin sisältää ihan hurjasti ravinteita. Siemeniä voi myös kerätä, kuivata, ja käyttää ruokien ja juomien seassa.

DSC_2547DSC_2536

Tämä nokkoskeitto suurustetaan itselleni uudella tuttavuudella lupiinijauholla. Monien muiden luontaisesti gluteenittomien jauhojen tapaan lupiinijauho sisältää hurjasti proteiinia ja ihmiselle kaikki välttämättömät aminohapot. Proteiinia siis hurjat 43g ja kuituakin jopa 28g! Makealupiinista matalassa lämpötilassa vailmistettu jauho pitää sisällään myös muun muassa E-vitamiinia, kaliumia, kalsiumia, rautaa ja karoteenia. Ja kyllä, nimensä mukaisesti jauho on luontaisesti makeahko. Se toikin mielestäni mukavan twistin tällaiseen vehreään kasviskeittoon.

Rakennetta keittoon tulee puolestaan kukkakaalista ja lisäkermaisuutta kookosmannasta. Lisukkeeksi keiton päälle ripottelin murskattuja raaka manteleita ja ravintohiivahiutaleita. Nam!

DSC_2557

 

Nokkoskeitto

Huuhtele nokkoset siivilässä kylmän veden alla ja jätä valumaan.

Lämmitä kattilassa kookosöljyä ja lisää lupiinijauho. Sekoita vispilällä, jotta vältyt paakuilta. Kypsennä jauhoa miedolla lämmöllä muutama minuutti, mutta älä polta. Lisää tarvittaessa hieman vettä.

Lisää kasviliemi/vesi hiljalleen jatkuvasti vispaten. Nakkaa joukkoon pilkottu kukkakaali(muista käyttää myös kanta ja lehdet). Keitä, kunnes kukkakaali on kypsä. Ota pannulta ja lisää nokkonen ja kookosmanna. Soseuta sauvasekoittimella tai kuumuutta kestävässä blenderissä. Mausta tarvittaessa suolalla. Nauti!

 

*Resepti sisältää tuotelinkit.

DSC_2499

Tekijä: annekatariina

Kirjoittajana toimii kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista kiinnostunut elintarviketekniikan opiskelija. Rakastan kaiken uuden kokeilemista. Ruokaa laitan rennolla otteella, eikä epäonnistuminen ole maailmanloppu. Ruuanlaiton ohella harjoittelen valokuvaamisen saloja. Kotonani tepasteleekin kaksi oivaa kohdetta, Norwichin terrieri rouva sekä Australian paimenkoira poika. Molemmat ovatkin sellaisia linssiludeja, että tulee olemaan oma haasteensa saada pidettyä tyypit kaukana ruokakuvista.

2 vastausta artikkeliin “Pehmeä nokkoskeitto”

 1. Kuulostaa herkulliselta! Itse olen ollut liian laiska keräämään nokkosia, pitänee ryhdistäytyä 😊 Lupiinijauho sopii mielestäni vaikka mihin tuomaan ravinteikkuutta: pannarit, vohvelit, siemennäkkärit yms. Tein viime viikolla superfoodleipääsi muunnellen, korvasin 2dl jauhoista lupiinijauhoilla, herkullista tuli!
  Ajattelin tehdä raaka granolaa ohjeellasi, oletko tehnyt mainitsemasi mustikkasoseen pakastemustikoista? Kiitos erinomaisesta blogista! 😀

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos ihanasta kommentista Alisa ❤ Joo mä en ymmärrä miksen aiemmin ole lupiinijauhoa löytänyt, sehän on ihan huippu! Hei tosihyvä idea! Meillä ainakin menee siemenleipää päivittäin, seuraava erä tuleekin lupiinijauhoon!
   Nokkosten kerääminen tuntui mullakin aluksi vaivalloiselta, mut sit vaan puutarhahanska käteen ja korin kanssa metsään. Ymmärrän alun tuskan, mutta suosittelen 😀
   Ja kyllä, käytin ihan vain pakastemustikoita, toimii!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s