Kun kalassa maistuu metsä

DSC_2382DSC_2400

Kaikkien kasvisruokien ohella, pidän kalaruuista. Aiemmin kesällä mökillä tuli syötyä runsaammin järvikalaa kun sitä oli kerrankin saatavilla, oikeasti tuoreena. Itse, tai naapurin, pyytämänä. Ja siitä suoraan savustimeen tai grilliin. Siitä on muuten tehotuotanto kaukana. Näin kaupunkilaisena asia ei olekaan enää niin yksinkertainen.

Virallinen ravitsemussuositus osaa tehdä kalansyönnistä melkoisen labyrintin. Pitää syödä tarpeeksi, muttei liikaa. Ja oikeita kaloja, muttei kokoaikaa sitä samaa. Viimeisin on toki ihan totta, raskasmetallien ja ympäristömyrkkyjen kanssa kannattaa olla tarkkana ja tietoinen. Mutta pieni taustatieto riittää, kyseessä on kuitenkin monipuolinen ja usein varsin edullinen raaka-aine.

DSC_2230DSC_2235

Parasta tässä reseptissä on ehkä se, että vaikka siinä onkin kesän kaikua on se toteutettavissa mihin tahansa aikaan vuodesta. Kalaakin voi suosia sesongin mukaan. Mitä tahansa kalaa ei toki kannata graavata ja lohi onkin usein se turvallisin vaihtoehto. Tehokasvatettua Norjan lohta en suosittelisi liiaksi käyttää ja nykyään on monesti saatavilla myös luomu tai villilohta.  Itse olisin valinnut tähän mieluiten siian, mutta sitä ei tähän hätään ollut saatavilla.

Usein graavikalaan tavataan lisätä valkoista sokeria. Makeutta tarvitaan tasapainottamaan graavin suolaisuutta, mutta mun mielestä pöytäsokeri on turha ja melko mauton lisä. Itse käytän yleensä luomu hunajaa, mutta tällä kertaa rohkaistuin ja laitoin koivusokeria. Kyllä, ksylitolia! Tuo piparminttupurkasta tuttu hampaiden pelastaja. Hampaiden hyvinvoinnin edistämisen lisäksi koivusokerilla on myös muita etuja; sen glykeeminen indeksi on noin 10 kertaa pienempi kuin teollisuussokerin. Tämän koivu -peräisen sokerin maku on ihanan raikas, jopa hieman minttuinen. Tästä huolimatta sitä voi vallan mainiosti käyttää myös suolaisessa ruuanlaitossa. Tässä koivusokerissa on lisäksi kuivattua puolukkajauhetta, joka puolestaan tuo kalaan juuri sitä kaivattua kirpeyttä.

Lisäksi mun mielestä mageeta tässä Helsinki Wildfoodsin koivusokerissa on se, että se valmistetaan Suomessa puuteollisuuden kuitusivuvirrasta. Eli kyseessä on myös varsin ekologista tavaraa!

DSC_2248

 

Graavilohi

Siisti kalafile; leikkaa pois mahdolliset evät, nypi ruodot. Mausta kala puolukkakoivusokerilla ja nokkos -kristallisuolalla (huom, älä rouhi suolaa vaan käytä suola kiteet kokonaisena). Kääri file leivinpaperiin, ujuta muovipussiin(hedelmäpussit toimii hyvin) ja nosta esimerkiksi uunivuokaan tai reunalliselle tarjottimelle (kalasta valuu graavautuessa nestettä). Laita kala jääkaappiin ja nosta päälle paino esimerkiksi leikkuulauta.

Anna graavautua 1 1/2 – 2 vuorokautta. Pyyhi suolakiteet pois kalan pinnalta ja leikkaa terävällä veitsellä ohueksi siivuksi. Nauti esimerkiksi tämän siemenleivän päällä.

 

*Resepti sisältää tuotelinkit.

DSC_2405

Tekijä: annekatariina

Kirjoittajana toimii kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista kiinnostunut elintarviketekniikan opiskelija. Rakastan kaiken uuden kokeilemista. Ruokaa laitan rennolla otteella, eikä epäonnistuminen ole maailmanloppu. Ruuanlaiton ohella harjoittelen valokuvaamisen saloja. Kotonani tepasteleekin kaksi oivaa kohdetta, Norwichin terrieri rouva sekä Australian paimenkoira poika. Molemmat ovatkin sellaisia linssiludeja, että tulee olemaan oma haasteensa saada pidettyä tyypit kaukana ruokakuvista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s