Gluteeniton oliivileipä

* Resepti on gluteeniton, maidoton ja vegaaninen.

DSC_8148DSC_8137DSC_8166

Leipä. Tuota hämmentävän minimalistisen ulkomuodon omaavaa luontokappaletta on syöty pallollamme jo yli 3 000 vuoden ajan. Perinteinen leipä aiheuttaa kuitenkin oireita monilla, huolimatta siitä onko varsinaista yliherkkyyttä edes todettu. Ja jos ei muuta, niin gluteeniton, lisäaineeton leipä ei ainakaan aiheuta samanlaista turvotusta kuin kaupan perus vehnäleipä.

Gluteeniton leivonta ei aina ole helppoa, sillä gluteeni on juuri se proteiini, joka muodostaa leipään sen tiiviin ja joustavan verkoston eli sitkon. Gluteeni muodostuu, kun gliadiini ja gluteniini järjestyvät keskenään jauhon ja veden yhdistyessä. Gluteenittomana leipominen on kuitenkin yksinkertaisempaa kuin monet uskovatkaan, eivätkä kananmunat ja maitotuotteet ole välttämättömiä kestävän rakenteen aikaansaamiseksi.

Gluteenittomia leipiä on monenlaisia. Tai oikeastaan vain kahdenlaisia; syötäviä ja syömäkelvottomia. Kuten tiedätte, monet valmiit kaupoissa myytävät leivät ovat varsin kuivia ja mauttomia. Jos et ennen ole kokeillut leipoa itse, gluteenittoman leivän leipominen on kuitenkin helpompaa kuin uskotkaan. Ja mikä parasta, taikinaa ei tarvitse koskaan vaivata. Vaihtoehtojakin on monia; vuokaleivät, soodaleivät, viljattomat leivät, pataleivät, and the list goes on… Tällä kertaa halusin tehdä ihan perinteisen, hiivalla nostatetun, artesaani -tyyppisen leivän. Pienenä twistinä mukana on oliiveja, ensi kerralla voisi kokeilla myös aurinkokuivatuillatomaateilla. Tämä on siitä mukava hiivataikina, että voit valmistaa taikinan, kohottaa ja laittaa tarvittaessa jääkaappiin odottelemaan paistoa. Taikina säilyy muutaman päivän. Jos omistat uunin kestävän kivi-/pizzalevyn, suosittelen käyttämään! Sen avulla saat myös pohjasta ihanan rapean. Eikun siis leipomaan, eihän tuoreen leivän tuoksua voita mikään!

DSC_8134DSC_8140DSC_8143

Oliivileipä

  • 425g (n. 4,5 dl) lämmintä vettä
  • 5 g kuivahiivaa
  • 500 g jauhoja + lisää työstämiseen 1.
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl ruokosokeria//kookossokeria//vaahterasiirappia
  • n 100 g kalamata oliiveja

Yhdistä keskenään kaikki muut aineet paitsi oliivit. Sekoita huolella keskenään, peitä liinalla ja anna nousta lämpimässä paikassa noin 2 tuntia. Tässä vaiheessa voit peittää kulhon kelmulla/kannella ja siirtää jääkaappiin. Voit käyttää taikinan parin päivän sisällä.

Jos jatkat leipomista heti, laita uuni lämpenemään 2525 asteeseen. Jos käytät paistokiveä, siirrä se myös samalla uuniin lämpenemään, myös tyhjä pelti(ei leivinpaperia) käy. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle, lisää valutetut oliivit ja jauhoja tarvittaessa, sen verran että taikina on työstettävää. Muotoile pyöreä leipä ja anna kohota puolisen tuntia.

Leikkaa leipään halutessasi viillot, ripottele päälle vettä ja siirrä kuumalle levylle/pellille. Paista 30-40 min, kunnes leipä alkaa saada kaunista väriä.

 

  1. Itse käytin noin 2/3 tattarijauhoja ja loput kaurajauhoja.

DSC_8125

Tekijä: annekatariina

Kirjoittajana toimii kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista kiinnostunut elintarviketekniikan opiskelija. Rakastan kaiken uuden kokeilemista. Ruokaa laitan rennolla otteella, eikä epäonnistuminen ole maailmanloppu. Ruuanlaiton ohella harjoittelen valokuvaamisen saloja. Kotonani tepasteleekin kaksi oivaa kohdetta, Norwichin terrieri rouva sekä Australian paimenkoira poika. Molemmat ovatkin sellaisia linssiludeja, että tulee olemaan oma haasteensa saada pidettyä tyypit kaukana ruokakuvista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s