Viherpeukalon paistos eli simppeliä ja maukasta kasvisruokaa

DSC_1693DSC_1768DSC_1735

Ei, nyt ei paisteta vihreitä peukaloita. Eikä viherpeukaloita. Ne viherpeukalot voi kyllä lähettää metsään hakemaan villiruokaa tähän reseptiin, jos ei itse just nyt jaksa.

Sanooko ruokalajike shepherd’s pie mitään? Mä olen niin hurahtanut kyseiseen ruokaan. Kyseessähän on alkujaan brittiläinen ruoka, joka koostuu jauhelihakastikekerroksesta, joka puolestaan kuorrutetaan perunamuussilla. Näin karkeasti ilmaistuna. Ideana muuten ihan huippu; pohjalle saa muhimaan mitä maukkaimman muhennoksen ja pinnalla väriä ottaa silkkisen sileä muussi. Voisipa joku tätä myös lohturuuaksi kutsua.

Mutta kuten aina, on tätäkin ruokaa pitänyt jälleen jatkojalostaa omasta toimesta. Ja niinhän se taas lähti vähän käsistä.

Itse tykkään tehdä tämän paimenen-, tai siis viherpeukalon, paistoksen kasvisversiona. Täytteeseen päätyy usein linssejä tai papuja, usein tomaattipohjaiseen kastikkeeseen. Helpointa budjettiruokaa parhaimmillaan! Kasvikset ovat taas se pelivara; sesongin mukaan muussi tehdään joko bataatista, juureksista tai näin kesäisin ehdottomasti kotimaisesta kukkakaalista! Täyttettä puolestaan ryhdistämässä muita kotimaisia kasviksia, kuten porkkanaa, lehtikaalia… Tai sitten sitä parhautta eli metsänantimia; sieniä ja villikasviksia. Chi’ching, ja lompakkokin kiittää!

DSC_1710

Kun teen kasvisruokaa, haluan hyvien, sesongin mukaisten kasvisten lisäksi kiinnittää huomiota laadukkaisiin rasvanlähteisiin. Mieluusti jopa useampaan sellaiseen mahdollisimman kattavan rasvahappokoostumuksen saamiseksi, tässä ei kannata tinkiä. Siemenet, pähkinät, kylmäpuristetut öljyt, avo… You name it! 

Mä olen itse hurahtanut näihin erilaisiin siemen ja pähkinätahnoihin. Niitähän saa nykyään vaikka minkä sorttista! Käsitellyt markettimaapähkinävoit on vaihtuneet laadukkaisiin raakatahnoihin. Jos arjessa, tai juhlassa, haluaa säästää aikaa ja vaivaa, on nämä valmiit tahnat iso helpotus. Paitsi että maistuvat ihanalta sellaisenaan luomu maissikakkujen päällä, saa niistä makua myös yllättävissäkin ruuissa. Kuten juurikin suolaisissa ruuissa. Pataruuat, keitot ja vaikkapa salaatinkastikkeet saa ihan uuden ilmeen muutamasta lusikallisesta pähkinätahnaa.

Tän hetken lemppari on ehdottomasti proteiinipitoinen hampunsiementahna. Hampussa on muuten runsaasti rautaa ja E-vitamiinia. Myös sen omega-3 ja -6 suhde on ihmiselle täydellisessä suhteessa. Maultaan hamppu on pehmeän pähkinäinen. Se on voimakas, mutta maukas ja sopiikin siksi hyvin maustamaan suolaisiakin ruokia.

DSC_1743

Jos sinulla on mahdollisuus saada käsiisi itse kerättyjä kanttarelleja, joko edellisvuotisia pakasteen perältä tai tuoreita lähimetsästä, suosittelen ehdottomasti käyttämään niitä. Myös lehtikaalin voi korvata joko villiyrteillä, tai vastaavasti jollain itsekasvatetulla vihreällä. Näillä kahdella kikalla saat laskettua ateriakustannusta ja toisaalta nostettua ravintoarvoja entisestään!

Vege shepherd’s pie
 • 1 sipuli tai muutama kesäsipuli
 • (kanttarelleja)
 • 3-4 lehtikaalin lehteä tai esimerkiksi nokkosen lehtiä
 • 2 prk vihreitä linssejä
 • 1 rkl kookosmannaa *
 • 2 rkl hampunsiementahnaa *
 • 1,5 dl vettä tai kasvilientä
 • (tuoretta) timjamia
 • n. 1 tl merisuolaa *
 • pippuria

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Keitä kukkakaali lähes kypsäksi (noin 5 minuuttia). Soseuta sileäksi pienen määrän keitinvettä ja kookosmannan kanssa, mausta suolalla. Suosittelen käyttämään soseuttamiseen tehosekoitinta, jolloin saat silkkisen lopputuloksen.

Kuutioi sipuli ja kuullota pannulla kookosöljyssä muutama minuutti. (Lisää kanttarellit.) Poista lehtikaalista ruodit ja revi lehdet pienemmäksi (nokkosen lehtiä ei tarvitse käsitellä, jos käytät niitä), lisää pannulle valutettujan ja huuhdeltujen vihreiden linssien kanssa. Lisää myös manna, hampunsiementahna, vesi ja mausteet. Sekoita tasaiseksi ja kaada uunivuokaan. Levitä kukkakaalimuussi paistoksen päälle ja paista uunissa noin 15 minuutin ajan, kunnes pinta alkaa saada hieman väriä.

Nauti raikkaiden kasvisten kera!

 

*Sisältää mainoslinkin.

DSC_1720

Tekijä: annekatariina

Kirjoittajana toimii kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista kiinnostunut elintarviketekniikan opiskelija. Rakastan kaiken uuden kokeilemista. Ruokaa laitan rennolla otteella, eikä epäonnistuminen ole maailmanloppu. Ruuanlaiton ohella harjoittelen valokuvaamisen saloja. Kotonani tepasteleekin kaksi oivaa kohdetta, Norwichin terrieri rouva sekä Australian paimenkoira poika. Molemmat ovatkin sellaisia linssiludeja, että tulee olemaan oma haasteensa saada pidettyä tyypit kaukana ruokakuvista.

2 vastausta artikkeliin “Viherpeukalon paistos eli simppeliä ja maukasta kasvisruokaa”

 1. Viherpeukalon piirakka kuulostaa just hyvältä nimeltä! Kukkakaalimuusi sen päällä kuulostaa kyllä aikas taivaalliselta, että pitääkin varmaan sitten kokeilla. Lähinnä sitä tullut syötyä sellaisenaan, eikä niinkään laitettua uuniruokiin, hyvä motivaattori nyt sitten. Sesonkikasvikset ovat muutenkin niin parhautta, maistuvat aina ihan erilaiselta kuin pitkään säilytettynä.

  Siemen- ja pähkinätahnat ovat mullakin nyt pieni hehkutuksen aihe, niitä voisi melkeimpä lusikoida suoraan purkista suuhun, mutta yleensä hillitsen itseäni kuitenkin sen verran että tahnat päätyvät ruokiin. Ovathan nuo laadukkaammat versiot hieman (joskus aika paljonkin) kalliimpia, mutta laadusta sitä kyllä maksaakin, maku kuitenkin ihan erilainen.

  Tykkää

  1. Kukkismuussi toimii tosi kivasti vielä uunituksen jälkeen, tulee tosi maukas ja kaalimainen sivumaku häviää! Toki just niinkun sanoit, on uudet kukkakaalitkin ihan eri planeetalta nyt.
   Jep, siemen- ja pähkinätahnat on kyllä rakkautta ❤ Parastahan ne on suoraan purkista ja sillon ei kyllä mausta ja laadusta halua tinkiä 😉

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s