Joulua odottaessa voi herkutella hyvin – raw chocolate tart

suklaapiirakka-12suklaapiirakka-14suklaapiirakka

Monien meistä joulu alkaa ensimmäisenä adventtina, toisten aattoa edeltävänä viikkona joulukiireiden keskellä, joillakin vasta aattoaamuna, ja sitten on toki he, jotka ei vietä joulua ollenkaan. Sitten on me hullut, jotka viettää joulua ympäri vuoden ja varsinainen odotus alkaa elokuussa. Jos multa kysytään, niin kaikki nämä on okei. Ei ole pakko, mutta on ihan fine lisätä kesäkuussakin vähän joka ruokaan kanelia, kardemummaa ja neilikkaa. Myös piparminttukaakaot heinäkuun helteillä on jees.

Mutta nyt on kuitenkin aika kääntää blogikin virallisesti joulu-moodiin. Ei huolta, se ei tule näkymään vilkkuvaloina ja muovihässäkällä. Tästä hetkestä jouluun asti, ja ehkä vähän sen jälkeenkin, tulet löytämään täältä mausteisia makuja ja tuoksuja, ideoita omaan joulupöytään, lahjaideoita sekä tietysti sitä oleellisinta, eli rauhoittumista kiireen keskeltä.

suklaapiirakka-6suklaapiirakka-15

Olen viime aikoina kiinnittänyt huomiota erityisesti sokereihin. Enkä tarkoita nyt valkoista sokeria, siitä on luovuttu jo aika sitten. Erilaisia sokerin korvikkeita on monia, ja pääsääntöisesti ne sisältääkin makeutensa ohella myös kaikkea hyvää, kuten vaikkapa taatelit ja kookossokeri erilaisia hivenaineita. Ne onkin hyviä vaihtoehtoja satunnaiseen sekä hallittuun käyttöön. Hivenaineista huolimatta, monet, luontaisetkin, makeuttajat sisältävät silti todella paljon sokeria. Kuten mainitsinkin, satunnaisessa käytössä se on tottakai täysin ok, mutta jos haluaa päästä eroon sokerin himosta ja saada siitä todellisen elämäntavan, kannattaa makeuttajiin kiinnittää huomiota.

Herkkuja voi nimittäin valmistaa ilman makeutustakin, maukkautta poissulkematta. Ja tähän mulla onkin muutama vinkki. Suola. Usein kitkeryyttä lähdetään tasapainottamaan imelällä, eli makeudella. Suola on kuitenkin parempi leikkaamaan ja tasapainottamaan kitkeryyttä. Lisää esimerkiksi 100% kaakaomassan joukkoon ripaus laadukasta suolaa. Suola myös korostaa makuja ja nostaa esiin makeutta. Mausteet. Tämä on monille varmasti tuttu kikka, mutta ei välttämättä täysin ilmeinen. Kaneli, kardemumma, vanilja, lakritsanjuuri, neilikka, inkivääri… Ja näitähän löytyy, kokeile rohkeasti ja tee omia sekoituksia.

Viimeisimpänä ehkä tärkein. Rasva ja laadukkaat raaka-aineet. Rasva on ihmiselle välttämätön ravintoaine ja se tuo myös mielihyvää. Laadukkaista rasvanlähteistä aivosi saavat virtaa ja aineenvaihdunta käynnissä. Terveyshyödyt ei ole toki ainut näkövinkkeli tässäkään asiassa. Esimerkiksi laadukas kookosöljy tai vaikkapa kookossose omaavat myös luonnostaan vienoa makeutta.

Pähkinät on kaiken kaikkiaan todella hyvä lisä ruokaan kuin ruokaan, ja itse olenkin viime päivinä fiilistellyt erityisesti manteleita. Raakamantelit kuorineen päivineen ei ole koskaan ollut varsinaisesti oma juttu. Sen sijaan kun pöydälle nostetaan mantelijauhe tai -tahna, niin morjens. Jotkut mantelit on luonnostaan karvaita, mutta itse pidän esimerkiksi tämän mantelitahnan kevyestä makeudesta. Laadukkaissa raaka-aineissa on myös oma makunsa, jota ei pysty suoraan määrittelemään. Aitous, voisi olla kuvaavin käsite. Kun mitään ei ole lisätty tai otettu pois, näkyy se myös lopputuotteessa.

Tästä päästäänkin viimein kikkailtua päivän reseptiin, eli suklaapiirakkaan. Raaka-aineet sekä toteutus on simppeli, ja variaatiomahdollisuuksia löytyy. Kiireen keskellä voit käyttää cashewkerman sijaan kookosmaitoa. Sitä käyttämällä et myöskään tarvitse blenderiä valmistukseen. Mausteiden määrää voit säätää tai jättää pois. Itse ajattelinkin tehdä ehkäpä itsenäisyyspäivän jälkkäriksi piparminttu -version, jättämällä pohjasta appelsiinin ja lisäämällä täytteeseen piparminttuöljyä, sekä mahdollisesti hieman konjakkia.

suklaapiirakka-10suklaapiirakka-8

 

Raakasuklaapiirakka

Pohja

3 dl mantelijauhetta

2 rkl raakakaakaojauhetta

0,5 tl merisuolaa

2 rkl kookosöljyä

2 rkl mantelitahnaa tai muuta pähkinä/siementahnaa

n 2 rkl luomu appelsiinin kuorta

Täyte

3 dl cashewkermaa* tai kiiruksessa luomu kookosmaitoa

200 g raakasuklaata/maustettua raakasuklaata/-kaakaomassaa**

1/4 tl muskottipähkinää

ripaus suolaa

Sekoita pohjan ainekset huolella keskenään. Taputtele murumainen taikina tiiviiksi leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuuan(∅18-20) pohjalle ja reunoille. Nosta kylmään täytteen valmistamisen ajaksi.

Valmista täyte vesihauteessa rauhassa sulatellen. Sekoita huolella esimerkiksi vispilän avulla. Jos haluat täytteen enemmän aikuiseen makuun, voit lisätä pienen määrän esimerkiksi konjakkia.

Kaada täyte vuokaan pohjan päälle(katso ettei täytette ole yli pohjan reunojen) ja nosta kylmään jähmettymään. Pakasteessa piirakka jähmettyy 1-2 tunnissa. Koristele halutessasi esimerkiksi kookoslastuilla, raakasuklaarouheella ja kotimaisilla puolukoilla.

*Cashewkerma on todella helppo valmistaa liottamalla cashewpähkinöitä aluksi runsaassa vedessä 1-8 tuntia. Blendaa siivilöidyt pähkinät veden kanssa kermaisen sileäksi massaksi. Voit säädellä kerman paksuutta veden määrällä. Tähän reseptiin sopii suhde 1 osa cashew 2 osaa vettä, tai tarvittaessa hieman enemmän vettä.

**Jos kuulut jengiin, joka syö suklaansa raakana 100%kaakaomassan muodossa, käytä sitä! Cashew/kookoskerma tuo kyllä täytteeseen riittävää pehmeyttä. Maistele ja lisää tarvittaessa hieman makeutta hunajasta tai koivusokerista. Valmista raakasuklaata käyttämällä saa ainakin pomminvarman lopputuloksen. Vinkki: valitse valmiiksi maustettu raakasuklaa, kuten vaikkapa tämä.

 

Raw chocolate tart

Crust

1+1/4 cup almondmeal

2 tbsp raw cacao powder

0.5 tsp sea salt

2 tbsp coconut oil

2 tbsp almond butter or any other nut butter

2 tbsp of grated organic orange peel

Filling

200 ml cashew cream * or organic coconut milk

200 g raw chocolate 

1/4 tsp ground nutmeg

pinch of sea salt

 

Mix the base ingredients carefully to each other. Pat the dough on bottom of a round cake pan and put into freezer while preparing the filling. 

Melt the filling ingredients together over in a bowl over hot water and mix well. If you like you can add a small amount of brandy into the filling mixture. Pour the mixture on top of the crust and place into the freezer for 1 to 2 hours. 

* Cashew cream is really easy to make by soaking the cashews in cold water for 1-8 hours. Blend the cashew nuts with water until it’s creamy and smooth mass. You can control the thickness of the cream by controlling the amount of the water. The ratio is approximately 1 dl of cashews and 1 dl of water.

 

 

suklaapiirakka-14

2 thoughts on “Joulua odottaessa voi herkutella hyvin – raw chocolate tart

 1. Oih, niin ihana suklaatorttu!
  Oon pohdiskellut tuota samaa makeuttajien suhteen. Helposti sitä vain tuudittautuu ajatukseen siitä, että kun taateleissa tai vaahterasiirapissa ei ole sitä valkoista sokeria, että se olisi suoraan hyvä juttu. Mutta kuitenkin sitä sokeria sitten on, ja jopa aika paljon. On vain niin paljon muitakin makuja, jotka sitten peittyvät kun sokeria lisää paljon. Samalla ihmisillä on ihan vääristynyt kuva siitä, miltä esimerkiksi tyrni tai pihlajanmarjat maistuvat kun ainoa, miten niitä syödään on kunnon sokeripanssari. Tyrninmarjat kun ovat oikeasti hyvän makuisia kun niitä syö sellaisenaan tai käyttää vaikka smoothiessa, sen sijaan että juo sitä 50% sokerista (ellei enemmän) mehua. Aitoja makuja.

  Mausteet on kyllä kiva keino vähentää sokeria, mutta sitä ei vain tule välttämättä ajatelleeksi! Olen nyt innostunut lakritsinjuurijauheesta ja sitä voisikin ujuttaa vähän sinne sun tänne, tuo juuri sopivaa korvaavaa makua sokerille 🙂

  Tykkää

  1. Kiitos Jenni! Joo etenkin just nämä ruoko/kookossokerit käytännössä sitä samaa sokeria. Sitten tietysti esimerkiksi hunaja ja ksylitoli poikkeukset, joista erityisesti ensimmäinen hyvälaatuisena on pätevä lisä ruokavalioon. Ainakin kunhan oppii erottamaan oikean sokerihimon.
   Toi on kanssa totta, nykyihminen on niin vieraantunut karvaasta ja happamasta(itsekin) että onhan ne aidot marjat alkuun ”rajuja”. Mut ihan totta, tyrnit on ihania ❤
   Lakritsinjuuri on kyllä ihan pop ja itseasiassa senkin ympärille resepti tulossa.
   Muutenkin mausteita helppo hyödyntää maku/haju muistin avulla. Esim monet yhtistää kardemumman korvapuusteihin tms 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s