Rapean rouskuva rawnola

*Resepti on raaka, vegaaninen, viljaton, gluteeniton ja maidoton.

DSC_1892DSC_1889DSC_1851

Muistatteko vielä kun viikko sitten tehtiin macadamiamaitoa? Valmistusprosessista jäi käteen mäskiä, joka on ihan yhtä kallisarvoista kuin itse maitokin. Sitä ei siis kannata heittää menemään. Helpot ja selkeät käyttökohteet on taikinat, smoothiet, raakapatukat, tuorepuurot ja smoothiebowlit.

Ylijäänyt pähkinämassa on kuitupitoista, sisältäen edelleen hivenaineita. Siitä saakin loistavan kuitulisän granolaan, samalla antaen rakennetta ja rapeutta. Raakakasvimaitoa voi toki tehdä myös muista pähkinöistä tai siemenistä. Tässä granolareseptissä voit siis käyttää mistä tahansa pähkinästä jäänyttä mäskiä.

DSC_1506

Mä en todellakaan ole 100 prosenttinen raaka-ituhippi -tyyppi. Ihan siis kaikella rakkaudella, olisinkin, mulla ei olisi vielä tarpeeksi kokemusta sellaiseen. Onneksi kokemus karttuu kokeilemalla ja harjoittelemalla! Aikanaan kuvittelin että kaikki raaka- ja idätysjutut on ihan ydinfysiikkaa, tai tilastotiedettä…. Nykyään olen rohkeasti koittanut päästä mukaan tuohon skeneen, eikä se lopulta ole ollut edes vaikeaa. Kannattaa aloittaa helpoista ja varmasti onnistuvista jutuista. Mun mielestä kuivatus, sekä tattarin idätys on just sellaisia iisejä joissa ei voi mennä vikaan. Helposta idätyksestä ensikertalaiselle olenkin kirjoitellut jo -täällä-.
Itse idätin tätä granolaa varten raaka tattaria vain noin päivän. Sen verran että hännät juuri ja juuri kurkistavat kuoren läpi. Juuri sen verran, että tattarin oma entsyymitoiminta alkaa ja siitä tulee mielettömästi ravintorikkaampaa. Idätetyn tattarin terveysvaikutuksista mainitsin myös tuossa yllä mainitsemassani postauksessa.
Tämä raaka granola on rakenteeltaan ihanan rapeaa ja rouskuvaa. Se saadaan aikaan pitkällä kuivumisajalla. Granolan palamisesta ei luonnollisesti tarvitse olla huolissaan, sillä kuivauslämpötila on niin alhainen. Sekään ei haittaa jos granolamassa vahingossa ’unohtuu’ kuivumaan muutamaksi lisätunniksi. Kuivaamisen voikin hoitaa hyvin vaikka yönaikana, jolloin aamulla löytyy uunista valmista, maukasta ja rouskuvaa raaka granolaa, eli rawnolaa.

DSC_1813DSC_1821DSC_1806DSC_1870

Raaka ja rapea rawnola

 Sekoita idätetty/liotettu tattari, kookoshiutaleet, mäski/rouhe ja omenasose keskenään. Jos haluat herkku granolaa, sekoita joukkoon hieman agavea. Mausta kanelilla ja suolalla. Levitä massa tasaisesti pellille leivinpaperille ja kuivata 45-50 asteisessa uunissa mieluiten kiertoilmalla 10-15 tuntia. Voit sekoitella granolaa välillä, joka nopeuttaa kuivumista hieman. Kuitenkin jos kuivatat yön yli, sekoittamista varten ei tarvitse heräillä 😉
Lisää sekaan mustia mulpereita kuivauksen jälkeen. Pakkaa ilmatiiviisti. Nauti smoothiebowlin päällä, mantelimaidon kera, jogurtissa, tai rouskuttele sellaisenaan!
  1. Ohjeet idätykseen -täältä-. Tattarin idätys ei ole välttämätön granolan valmistukseen. Jos et idätä tattaria, liota sitä runsaassa vedessä 2-3 h, siivilöi ja huuhtele.
  2. Jos et halua tehdä ensiksi pähkinämaitoa, voit myös käyttää noin 1,5 dl hienoksi rouhittua jotain raaka pähkinää.

**Sisältää tuotelinkin. Tuotteet Foodinin verkkokaupasta.

 

DSC_1867

Tekijä: annekatariina

Kirjoittajana toimii kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista kiinnostunut elintarviketekniikan opiskelija. Rakastan kaiken uuden kokeilemista. Ruokaa laitan rennolla otteella, eikä epäonnistuminen ole maailmanloppu. Ruuanlaiton ohella harjoittelen valokuvaamisen saloja. Kotonani tepasteleekin kaksi oivaa kohdetta, Norwichin terrieri rouva sekä Australian paimenkoira poika. Molemmat ovatkin sellaisia linssiludeja, että tulee olemaan oma haasteensa saada pidettyä tyypit kaukana ruokakuvista.

2 vastausta artikkeliin “Rapean rouskuva rawnola”

    1. Ihanaa, kiitos paljon ❤ ja kyllä se on sen arvoista, tulee herkkua macadamioilla 🙂 kannattaa muuten kokeilla myös cashewpähkinöillä! Toimii niilläkin ja ovat toki hieman edullisempia arkisempaan käyttöön.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s