Lemon-poppy seed -donitsit

*Resepti on vegaaninen, gluteeniton ja maidoton.

DSC_1988DSC_2006DSC_1999

Okei hei mites nää leivontareseptit; onko tästä tulossa nyt ihan kokonaan joku leivontablogi? Missä vaiheessa tää näin oikein kääntyi… Toisaalta ei kai herkuissa ja leivonnaisissa mitään vikaa ole? Mutta ei silti hätää, tästä ei tule pysyvä tapa! Josta tuli mieleen, että toiveita resepteille saa myös esittää ja toki kommentteja tämänastisista resepteistä. Kommenttiboksi on aina käytettävissänne!

No mutta, siirrytäänpä itse asiaan. Perinteisiä, öljyssä keitettyjä ja makealla kuorrutteella varustettuja donitseja ei voita ehkä mikään. Jos taas multa kysytään.. Makuvariaatioitakin on miltei loputtomasti. Toisaalta suomalaiset versiot ovat hieman erilaisia muistuttaen enemmänkin munkkia. Taikka ei niitä taideta edes donitseiksi sanoa. Kai ne kaikki uppopaistetut, sokerihuurteiset leivonnaiset taitaa munkki -nimellä kulkea?  Satunnaisiin juhlapyhiin tämänkaltaiset herkut sopivat kuin nenä päähän, mutta voisiko donitseilla herkutella vaikka päivittäin? No odotappa vain, näillä seuraavilla nimittäin voi!

Donitsejakin voi nimittäin tehdä kevyemmin. Donitsivuoka ei varsinaisesti ole uusi keksintö. Itse en ole sellaista aiemmin käyttänyt. Käytännössä se vastaa muffinivuokaa, jolla muuten voi myös korvata reseptin donitsivuuan. Toki taikinalla jota vuokaan pursottaa, on myös väliä. Mausta ei silti, tälläkään kertaa, tarvitse tinkiä. Makumaailma näissä donitseissa on raikkaan keväinen, joissa klassikko; sitruuna ja unikonsiemen kohtaavat, kardemumman täydentäen liittoa. Kardemumma on myös messissä mukana ikään kuin kunnianosoituksena suomalaiselle vappumunkille, joka siis perinteisesti pullataikinan kaltaisesta tehdään. Näissä vegaanisissa kevät-donitseissa puolestaan on ravintoarvotkin kohdillaan. Taikinaa täydennetään nimittäin proteiinijauheella, jolloin kokonaisuudesta tulee ravitsevampi ja ruokaisampi. Täydellinen siis vaikka välipalaksi! Huomaa lisähuomio proteiinijauheisiin liittyen reseptin lopusta.

DSC_1913DSC_1955DSC_1972DSC_1986

Sitruuna-unikonsiemen donitsit

 • 1,5 dl omenasosetta
 • 1,5 dl kasvimaitoa
 • 1 luomu sitruunan kuori raastettuna
 • 0,5 sitruunan mehu
 • 0,5 dl hunajaa
 • 1 tl kardemummaa*
 • 1 rkl unikonsiemeniä
 • 2 dl tattarijauhoja*
 • 1,5 dl riisi-* ja/tai herneproteiiniayhteensä // 1,5 dl mantelijauhoa
 • 1,5 tl leivinjauhetta
 • 1/3 tl suolaa
 • 2 rkl kookosölyä* sulatettuna
Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Sekoita omenasose, kasvimaito, sitruunan kuoriraaste, -mehu ja agave keskenään. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää edelliseen seokseen. Sulata kookosöljy ja lisää taikinan joukkoon. Öljyä donitsivuoka kevyesti kookosöljyllä ja pursota tai lusikoi taikina vuokaan. Vinkki! Lusikoi taikina isoon pakastuspussiin, leikkaa kulmaan reikä ja pursota taikina vuuan koloihinsen avulla. Näin saat siistimpiä donitseja ja säästät hermojasi lusikoiden kanssa pelaamiselta. Paista donitseja uunin keskitasolla 18-20 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ennen siirtämistä.

 

Kuorrute

Sulata kookosmannaa hetki vesihauteessa tai mikrossa. Sekoita joukkoon sitruunan kuoriraaste, kurkuma ja steviajauhe. Lusikoi kuorrute donitsien päälle. Ripottele päälle halutessasi kookoshiutaleita* tai vaikkapa unikonsiemeniä.

 

*Sisältää  tuotelinkin.

DSC_1993

Tekijä: annekatariina

Kirjoittajana toimii kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista kiinnostunut elintarviketekniikan opiskelija. Rakastan kaiken uuden kokeilemista. Ruokaa laitan rennolla otteella, eikä epäonnistuminen ole maailmanloppu. Ruuanlaiton ohella harjoittelen valokuvaamisen saloja. Kotonani tepasteleekin kaksi oivaa kohdetta, Norwichin terrieri rouva sekä Australian paimenkoira poika. Molemmat ovatkin sellaisia linssiludeja, että tulee olemaan oma haasteensa saada pidettyä tyypit kaukana ruokakuvista.

2 vastausta artikkeliin “Lemon-poppy seed -donitsit”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s