Marja-aronia vispipuuro [raw,V]

dsc_5111dsc_5119dsc_5165dsc_5181

Vispipuuro. Mulle se sijoittuu automaattisesti lapsuuteen, tarhaan ja vielä tarkemmin päikkäreitten jälkeiseksi välipalaksi. Junnuna puolukka oli omaan makuhermoon melko kirpsakka, mutta kun päälle sai sokeria, meni mikä vain alas. Oli se vispipuuro loppupeleissä aika hyvääkin. Vaikkakin pieni mysteerinverho sillä oli yllään. Mitä on vispipuuro? Mistä ja miten se on tehty?

Mä voin kertoa sen nyt teille. Marjoista, chia-siemenistä ja mantelimaidosta. Tuttuja ainesosia, eikö? Eikä se muuta tarvi. Okei, okei eihän se nyt se sama perinteinen ole, mutta maku ei kauas putoa. Tähän fiksattuun versioon menee valmistukseenkin aktiivista aikaa noin kaksi minuuttia. Ei kauheen paha? Lisämakua ja ravintoarvoja se puolestaan saa Marja-aronia -jauheesta. Entä mitä se sitten on? Minäpä kerron.

dsc_5190dsc_5106dsc_5226

Marja-aronia on yksi niistä marjoista, jonka olemassaoloa ei moni tiedä. Minäkin tietämättömänä käytännössä päivittäin kävelen kyseisten pensaiden ohi, joiden oksilla tuota marjaa kypsyy väärällään, keväästä syksyyn. Kaupungissa teiden varsilla kasvavia marjoja, tai muitakaan kasveja en lähtisi poimimaan, mutta jos omalla pihallani niitä kasvaisi niin miksei.

Ehkä hieman unohdetun marjan maineeseen vaikuttaa sen hapan maku. Toisaalta kuten muutkin hapokkaat marjat ja hedelmät, on marja-aronia äärimmäisen C-vitamiini -pitoinen. Korkean C-, E- ja B-vitamiinipitoisuuden lisäksi, aronia sisältää ihan hulluna fenoleita. Siis aivan törkeenä. Aronia onkin loistava antioksidanttilähde, jopa viisi kertaa parempi kuin mustikka!

No mutta mites se happamuus? Maistelin jokin aika sitten varovasti Helsinki Wildfoodsin Marja-aronia jauhetta ja sehän maistuikin varsin miellyttävältä. Kirpeältä, niinkun marjajauheen kuuluukin, mutta samalla sopivan makealta. Kirpeyttä onkin tasapainottamassa ripaus koivusokeria sekä minttua. Jauhe onkin tosi freesi, ja toimii ihanasti myös smoothiessa tai vaikka teen seassa.

Mun mielestä vispipuuron kuuluu olla hapan ja kirpeä, silleen sopivasti. Ei kuitenkaan niin että naama vääntyy rusinaksi. Happoa täytyy olla nimittäin siksi, että päälle saa ripotella jotain makeaa. Sokeriahan me ei siihen lisätä, vaan jotain paljon maukkaampaa, nimittäin koivusokeria!

Tästä vispipuurosta tulikin just sopivan hapan. Marjoja voi vaihdella maun mukaan ja sekaan sopii hyvin myös esimerkiksi herukat, mustikat tai karviaiset. Kauramaito on luontaisesti makeampi kasvimaito, joten sitä voi käyttää mantelimaidon tilalla. Jos kuitenkin edelleen tuntuu, että nyt on liian hapokasta, voit lisätä joukkoon valmistusvaiheessa hieman koivusokeria tai laadukasta hunajaa.

dsc_5255dsc_5284

 

Marja-aronia vispipuuro

1 dl chia -siemeniä
4 dl mantelimaitoa // kauramaitoa // vettä
2 dl puolukoita tai muita kotimaisia marjoja

 

Lisäksi: Manteli-//kauramaitoa, Koivusokeria *

Laita chia-siemenet turpoamaan kasvimaitoon. Anna turvota vähintään 10 minuuttia, tai laittaa illalla turpoamaan ja käyttää aamulla. Jos käytät pakastemarjoja, voit nakata ne päälle samaan astiaan sulamaan.

Kaada geeli, marjat ja marjajauhe blenderiin ja sekoita täydellä teholla, kunnes puuro hieman kuohkeutuu. Tähän menee noin minuutti.

Tässä vaiheessa puuro on jo syötävää. Itse huomasin, että pienen jääkaappihengailun jälkeen puuro paksuuntui hieman ja siitä tuli vieläkin miellyttävämpää. Voit siis valmistaa puuron jo hyvissä ajoin jääkaappiin odottamaan.

Nauti esimerkiksi mantelimaidon ja koivusokerin kanssa.

*Sis. tuotelinkin.

dsc_5277

 

4 thoughts on “Marja-aronia vispipuuro [raw,V]

 1. Ooh! Mulla olis juuri kaapissa marja-aronia jauhetta :O
  Laitan sitä usein aamukaurapuuron päälle ripotellen tai sekoitan tuorepuuroon, mutta en ookaan ajatellu et vois ihan tehä blenderissäkin tälleen. Ihan loistavaa, tiedän nyt ainaki mitä syön ensviikolla aamulla 😉
  Marjajauheet on kyllä jänniä, ne imee tosi paljo kosteutta kun antaa tekeytyä jääkaapissa.
  Pienenä puolukat oli kyllä aina niitä hirveän kirpeitä, mutta silti oli pakko maistaa kun olivat niin kauniin värisiä! Nykyään mun mielestä puolukat on parhaimmillaan ihan tuoreeltaan.

  Tykkää

  1. Hei mahtia! Ja tuo aronia on kyllä herkkua. Kuulostaakin hyvältä just tuo puuron päällä.
   Tämä on kyllä ihanan raikas aloitus päivään, ja parasta kun voi valmistaa vaikka montakin päivää etukäteen! Turpoaa ja paranee vaan päivä päivältä.
   Ja totta, pikkuhiljaa opetellut puolukan makuun ja parhaitahan ne on tosiaan tuoreena. Erityisesti tänä vuonna olleet tosi meheviä!
   Ihanaa viikonlopun jatkoa Jenni ❤

   Tykkää

 2. Voi ihanaa, vispipuuroa! Mannasuurimoita en oo pystyny vatsaongelmien takia syömään pitkiin aikoihin ja mummun vispipuuroa on ollu ikävä. Kiitos siis tuhannesti tästä (ja myös muista loistavista resepteistä!)
  Niin ja kuinkahan kauan tämä säilyy jääkaapissa?

  Tykkää

  1. Kiitos paljon Mari ❤ Ihanaa jos resepteistä on ollut iloa!
   Pelkkä chia -geeli veteen tehtynä säilyy jääkaapissa jopa kaksi viikkoa. Mutta puurona, jossa lisukkeena on myös muuta, uskoisin säilymisajan liikkuvan jossain 5-7 vuorokauden paikkeilla. Eli hyvin voi esimerkiksi sunnuntaina valmistaa samalla kertaa seuraavalle viikolle puurot evääksi 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s