Toisen roska on toisen aarre: Papaijan siemen -vinaigrette

*Resepti on raaka, vegaaninen, viljaton, gluteeniton ja maidoton.

DSC_8688DSC_8654DSC_8698

Viimeisten vuosien aikana papaijat ovat selvästi yleistyneet markettien hevi -osastoilla. Ne on usein ihan siinä kavereidensa mangojen vieressä. Vaikka ulkomuoto vaikuttaa hieman samalta, maku on kuitenkin jotain ihan muuta. Tuore papaija ei taida olla monille yhtä tuttu, kuten vaikkapa mango on. Papaija on tullut tutuksi lähinnä säilykehedelmäsalaateista, kuivahedelmäsekoituksista ja hedelmämehuista.

Kypsä papaija muistuttaa maultaan verkkomelonia. Maku on makea ja täyteläinen, muttei liian voimakas tai hapokas. Itse en ole koskaan välittänyt noista makeimmista meloneista, mutta papaija on sen verran raikas, muistuttaen jopa päärynää, että se on kiva lisä esimerkiksi salaatteihin, smuutiehin ja kastikkeisiin. Tiesitkö että myös papaijan siemenet on syötäviä? Niitä ei siis todellakaan kannata heittää pois! Siemenillä jopa arvellaan olevan melkoisesti eri terveysvaikutuksia.

DSC_8623DSC_8645

Löysin itseasiassa aika paljon mielenkiintoista tietoa näistä siemenistä. Toki tutkimustietoa ei ole mielettömästi, joten faktaan kannattaa suhtautua sen mukaisesti. Kuitenkin, kuten papaijat itsekin, myös sen siemenet sisältävät runsaasti ruuansulatuskanavan hyvinvointia tukevia entsyymejä.[1] Siemenet sisältävät myös  oleiinihappoa, jonka on tutkittu ehkäisevän mm. rintasyöpää.[2] Perinteisessä kiinalaisessa ja japanilaisessa lääketieteessä papaijan siemeniä on käytetty maksan puhdistukseen ja vahvistamiseen.[3] Erään Nigeriassa tehdyn tutkimuksen mukaan papaijan siemenet auttoivat pääsemään eroon suoliston loisista.[4] Lisäksi papaija itsessään sisältää mm. C-vitamiinia, kalsiumia, kaliumia, rautaa, tiamiinia ja magnesiumia.[5]

Papaijan siemenet maistuvat hieman happamilta ja miedon pippurisilta. Niitä voisi käytännössä rouskutella vaikka päivittäin. Kannattaa silti aloittaa vain muutama siemen kerrallaan ja hyvin pureskeltuna, muuten ne voivat rasittaa ruuansulatusta. Näin salaatinkastikkeessa voit huoletta nauttia siemeniä, sillä ne on valmiiksi hienonnettu ja määrät ovat muutenkin pieniä. Ne toimivat itseasiassa todella hyvin tässä raikkaan hedelmäisessä kastikkeessa. En muuten malta odottaa että päästään kevättä eteenpäin ja kauppoihin alkaa jälleen tulla raikkaita, värikkäitä ja tuoreita kasviksia. Parsat ja kaalit, retiisit ja yrtit, joita voi kaikkia pilkkoa sellaisenaan salaaattiin. Se lienee yksi parhaista asioista keväässä!

DSC_8664DSC_8711

Papaijan siemen -vinaigrette

  • 1/3 isosta papaijasta siemenineen eli siemeniä tulee 2-3rkl
  • 2 rkl tuoretta inkivääriä kuorittuna ja viipaloituna
  • 1 rkl Dijon -sinappia
  • 1 rkl vaahterasiirappia
  • 3/4 dl omenaviinietikkaa voit korvata osan riisiviinietikalla
  • 3/4 dl MCT -öljyävoit käyttää myös oliiviöljyä joka on voimakkaampaa
  • pippuria
  • 1/2 tl hyvää suolaa

Kuori papaija, jos sinulla on käytössäsi pieni papaija, käytä puolikas. Lisää papaija, siemenet, inkivääri, sinappi, siirappi ja etikka korkeaan astiaan ja sekoita sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää sekaan öljy, muutama rouhaisu mustaapippuria ja suola. Sekoita vielä hetki sekoittimella, maista ja lisää tarvittaessa lisää siirappia, suolaa tai mustaapippuria. Nauti raikkaan salaatin kanssa! Säilyy jääkaapissa suljetussa lasipurkissa pari viikkoa.

Vinkki: Säästä loputkin siemenet, murskaa morttelissa ja käytä pippurin sijasta ruuanlaitossa, esim: kastikkeissa, sosekeitoissa, padoissa…

DSC_8709

Tekijä: annekatariina

Kirjoittajana toimii kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista kiinnostunut elintarviketekniikan opiskelija. Rakastan kaiken uuden kokeilemista. Ruokaa laitan rennolla otteella, eikä epäonnistuminen ole maailmanloppu. Ruuanlaiton ohella harjoittelen valokuvaamisen saloja. Kotonani tepasteleekin kaksi oivaa kohdetta, Norwichin terrieri rouva sekä Australian paimenkoira poika. Molemmat ovatkin sellaisia linssiludeja, että tulee olemaan oma haasteensa saada pidettyä tyypit kaukana ruokakuvista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s