Kulhoruokaa part 3: Tattaria ja tomaattia

DSC_7940DSC_7887DSC_7899DSC_7925

Ootko koskaan kokeillut tehdä risottoa tattarista? Riisistä tehty risotto on hyvää, mutta sen valmistukseen pitää varata aikaa. Tattari puolestaan kypsyy huomattavasti nopeammin. Tattarin maku on pehmeä ja ihanan pähkinäinen, siksi se sopiikin hyvin sekä makeaan että suolaiseen ruokaan.

Tattarista ja sen idättämisestä olen kirjoittanut aiemmin täällä, mutta kypsennetty tattari ei ole yhtään huonompi vaihtoehto sekään. Tattarin on tutkittu alentavan (plasman-) kolesterolia, sillä sen proteiinit heikentävät kolesterolin imeytymistä (esim). Sillä on myös monia muita terveysvaikutuksia;  ensimmäkin tattari sitältää kaikki ihmiselle välttämättömät aminohapot, sekä monia tärkeitä hivenaineita, kuten kalsiumia, rautaa, kaliumia, magnesiumia, piitä ja fluoria. Tattaria voisi myös kutsua tulevaisuuden ravinnoksi sillä sen viljely on panosten suhteen vaatimatonta (ei tarvitse lainkaan tai vain vähän lannotteita, lähde).

DSC_7838DSC_7849

Sitten vielä asia josta olen ehkä vielä vähän enemmän innoissani. Kuka muu rakastaa aurinkokuivattuja tomaatteja? Makeita, suolaisia, sopivan happamia ja ihanan intensiivisiä. Tekevät ruuasta kuin ruuasta kertaheitolla parempaa. Okei, ehkä näin alkuun lisäisin niitä lähinnä suolaisiin sapuskoihin. Ainoa epäkohta on se, että suurinosa myynnissä olevista ak. tomaateista on säilötty auringonkukkaöljyyn, joka on ensinäkin melko mauton ja toiseksi se ei ole terveydelle edullisin ratkaisu. Onnekseni löysin jokin aika sitten Foodinin aurinkokuivatut tomaatit * joita ei ole säilötty mihinkään, vaan ovat ehtaa tavaraa. Halutessaan ne voi vaikka marinoida itse. Kuvitelkaa nyt; hyvää oliiviöljyä, balsamicoa, yrttejä, valkosipulia ja vaikka oliiveja, nam! Tällä kertaa kuivatut tomaatit pääsivät kuitenkin sellaisenaan tattarin kaveriksi. Ja hyviä kavereita muuten ovatkin!

DSC_7956

Tästä tattarikulhosta vielä sen verran, että itse käytin nestettä vain sen verran että tattari kypsyi. Jos haluat risottomaisen koostumuksen, käytä enemmän nestettä ja lisää mukaan loraus hyvää valkoviiniä. Muista sekottaa välillä, jotta koostumus ’puuroutuu’ hieman. Toisekseen, jos ruuanvalmistuksella on akuutti kiirus, voit käyttää myös esikeitettyjä, säilöttyjä papuja. Muista kuitenkin huuhdella ne hyvin.

Tattarikulho

 • 1 rkl öljyä
 • 1 pieni sipuli
 • 2 dl tattaria*
 • 2 dl mung-tai mustapapuja*, jos kuivattuja, liota väh 6h
 • 6 dl vettä
 • 1 luomu kasviliemikuutio
 • kalamata oliiveja
 • kirsikkatomaatteja
 • lehtikaalia

 

Jos käytät kuivattuja papuja, laita ne likoamaan riittävän ajoissa. 

Silppua sipuli ja kuullota öljyssä. Lisää tattari, sekoittele ja anna olla vielä muutama minuutti ennen veden lisäämistä. Lisää vesi ja kasviliemi, kiehauta ja anna porista miedolla lämmöllä noin 10 minuutia. Jos käytät kuivattuja papuja ja olet liottanut ne, huuhtele ne siivilässä ja keitä suolalla maustetussa vedessä noin 10 minuuttia. Paloittele kuivattuja tomaatteja pienemmäksi.

Kun tattari on porissut 10 minuuttia, lisää kuivatut tomaatit. Anna kypsyä vielä 5 minuuttia, kunnes tattari on kypsää, lisää tarvittaessa vettä. Jos haluat, voit paahtaa lehtikaalia toisella pannulla tilkassa öljyä, muutoin, lisää valmiin tattarin joukkoon pavut, oliivit, kirsikkatomaatit, lehtikaali ja mausta suolalla ja pippurilla.

 

Tarjoiluun(halutessasi)
 • uppomuna(kurkkaa ohjeet linkin takaa)//paistettu kananmuna

 

* Sisältää tuotelinkkejä

DSC_7975DSC_7979

Tekijä: annekatariina

Kirjoittajana toimii kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista kiinnostunut elintarviketekniikan opiskelija. Rakastan kaiken uuden kokeilemista. Ruokaa laitan rennolla otteella, eikä epäonnistuminen ole maailmanloppu. Ruuanlaiton ohella harjoittelen valokuvaamisen saloja. Kotonani tepasteleekin kaksi oivaa kohdetta, Norwichin terrieri rouva sekä Australian paimenkoira poika. Molemmat ovatkin sellaisia linssiludeja, että tulee olemaan oma haasteensa saada pidettyä tyypit kaukana ruokakuvista.

2 vastausta artikkeliin “Kulhoruokaa part 3: Tattaria ja tomaattia”

 1. Hei Annekatriina,

  Satuin löytämään sivuillesi tänään ensimmäistä kertaa. Aivan ihania kuvia ja mielettömiä reseptejä! Jäät ehdottomasti seuraamieni blogien listalle, vaikka ruokailutottumuksemme yleisesti ottaen poikkeavatkin.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s