Kulhoruokaa part 2: Pehmeä puuro paahdetuilla balsamico-viinirypäleillä ja inkiväärikermalla

DSC_7674DSC_7651DSC_7662

Taidan olla vähän hulluna puuroon. Mutta kuka ei olisi; pehmeän samettiseen, pitkään haudutettuun puuroon. Ehkä nuorempana se ei ollut niin kovassa huudossa. Nykyään puuroja on kaikenlaisia viljattomista versioista raikkaisiin tuorepuuroihin. Mutta erityisesti viileämmillä ilmoilla kaipaa sitä lämmintä, perinteistä versiota. Jos puuroa syö päivittäin, sitä saattaa joskus kaivata pientä vaihtelua.

Vaihtelevat lisukkeet on ehkä helpoin tapa nähdä puuro uusista perspektiivieistä. Jokin aika sitten kirjoittelin puurosta suolaisilla lisukkeilla. Myös makeilla jutuilla voi leikitellä; pieni eksoottisuus virkistää ja tuo luksusta. Tämän puuron lisukkeet voi hyvin valmistella jääkaappiin etukäteen jo edellisenä päivänä, vaikka ei niihin aikaa silti juurikaan kulu. Erilaisten hedelmien paahtamista kannattaa hyödyntää sillä se tuo makeuden esille aivan uudella tavalla. Erityisesti nämä tummat rypäleet karamellisoituivat ihanasti uunissa. Makeuden vastapainoksi kaipaa jotain kevyttä ja raikasta, joten inkiväärikerma astuu kehiin! Kookoskerma vatkautuu ihanan kuohkeaksi ja on luonnostaan juuri sopivan makea, joten se ei tarvitse lisämakeutusta. Loppuhuipennukseksi vielä jotain rapeaa; eikä pähkinät koskaan petä. Mielestäni pekaanit toimivat hyvin, mutta tässä vaiheessa kannattaa valita ne omat lempparit; saksanpähkinä, mantelit, hasselpähkinä… valinta on sun!

DSC_7609DSC_7631

Puuron keittämiseenkin on omat kikkansa. Monet ovat varmaan joskus syöneet puuroa valmiilla brunssilla. Miksi se on niin pehmeää ja täyteläistä? Epäilen syyn olevan haudutusaika. Pitkä haudutus on avain parhaaseen puuroon. Pitääkö munkin siis herätä kukonlaulun aikaan keittämään _puuroa_? Ei tarvitse. Hiutaleita voi turvottaa keittovedessä vaikka yön yli, jolloin ne ovat kerenneet pehmetä jo ennakkoon ja keittoaika lyhenee. Toinen vinkki on isot hiutaleet. Ihan parhaita; purutuntuma ja maku ovat ihan toista luokkaa etenkin verrattaessa pikahiutaleisiin. Kolmanneksi: suola. Mielummin liikaa kuin liian vähän. Ei lisättävää.

Kannattaa muuten muistaa, että kaura saattaa aiheuttaa yliherkkyyttä. Se ei siis välttämättä ole kaikille paras raaka-aine päivittäiseen käyttöön. Itse suosin puhdasta kauraa jolloin mahdolliset oireet ovat hieman pienemmät. Onneksi myös tattarista tehdään hiutaleita, vaikka ei ne silti kauraa ole.

DSC_7656DSC_7692DSC_7693

Paahdetut viinirypäleet

 • Tummia viinirypäleitä
 • Balsamicoa

Pese rypäleet ja siirrä pellille leivinpaperin päälle. Pirskottele balsamicoa päälle, itse käytin noin 300 g rypäleitä ja 2 rkl balsamiviinietikkaa. Paahda rypäleitä 200 C asteessa 10-15 minuuttia. Rypäleistä irtoaa supermakeaa mehua, joka sekoittuu ihanasti balsamicon kanssa. Myös sitä kannattaa lusikoida puuron päälle!

Pehmein puuro

 • 1,5 dl isoja (gluteenittomia) kaurahiutaleita per nenä 
 • 4 dl vettä voit korvata osan esim kaura- tai mantelimaidolla 
 • 0,5 tl hyvää suolaa
 • (0,5 tl ceylon kanelia)

Lisää kaikki aineet kattilaan. Kiehauta ja sekoita villisti, jotta kaura puuroutuu. Alenna lämpö pienimmälle asteelle ja hauduta puuroa kannen alla, välillä sekoitellen vähintään 10 minuuttia tai niin kauan kuin aikaa riittää. Lisää nestettä tarvittaessa.

Inkiväärikerma

 • Kookosmaitotölkin jähmeä osa
 • Inkivääriä
 • (Ripaus aitovaniljaa)

Vatkaa jähmeää kermaa hetki sähkövatkaimella. Sekoita joukkoon raastettua inkivääriä ja halutessasi vaniljaa.

Vinkki! Hyödynnä kookosmaitotölkistä saatava kirkas neste puuron keitossa.

Lisäksi

 • Pekaanipähkinöitä
 • Ceylon kanelia

 

DSC_7620

Tekijä: annekatariina

Kirjoittajana toimii kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista kiinnostunut elintarviketekniikan opiskelija. Rakastan kaiken uuden kokeilemista. Ruokaa laitan rennolla otteella, eikä epäonnistuminen ole maailmanloppu. Ruuanlaiton ohella harjoittelen valokuvaamisen saloja. Kotonani tepasteleekin kaksi oivaa kohdetta, Norwichin terrieri rouva sekä Australian paimenkoira poika. Molemmat ovatkin sellaisia linssiludeja, että tulee olemaan oma haasteensa saada pidettyä tyypit kaukana ruokakuvista.

2 vastausta artikkeliin “Kulhoruokaa part 2: Pehmeä puuro paahdetuilla balsamico-viinirypäleillä ja inkiväärikermalla”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s