Vihreä, rapea ja ennenkaikkea maukas piirakkapohja

DSC_9556DSC_9472

Tämä resepti on ollut mulla varastossa jo viikkoja, enkä tosiaan ymmärrä miksi olin unohtanut tämän kesäjuhliinkin sopivan reseptin.

Kesäarkena syö mielellään vähän eri tavalla. Ei enää patoja ja kastikkeita, vaan ruokaisia salaatteja, värikkäitä kasviksia tai muita kylmiä ruokia. Yksi toimiva on myös suolainen piirakka, joka toimiikin myös seuraavana päiväna jääkaappikylmänä. Usein piirakoissa ongelmana onkin piirakkapohja, joka sisältää  joko pelkkää vehnää tai muita käsiteltyjä ja ravinneköyhiä raaka-aineita. Tässä ei toki juhlissa ja muissa spesiaalitilanteissa ole haittaa, mutta jokapäiväiseksi ravinnon lähteeksi en niitä ottaisi.

Piirakat on kuuluneet aina omiin lemppareihin. Yleinsähän niistä saakin nauttia vain juhlana. Miten olisi moninverroin ravinnetiheämpi, proteiinipitoinen, hyviä rasvahappoja sisältävä, mutta ennenkaikkea maukkaampi piirakkapohja? Tämä vihreä piirakkapohja on super simppeli ja maukas pähkinäisen aromikkaan kurpitsansiemenjauhon takia. Toimii jopa ilman paistoa, jos suolaisista raakapiirakoista pitää.

Kurpitsansiemenet on ihan hurjan ravitsevia. Edullisena raaka-aineena hyötysuhde on siis valtaisa. Kannattaa tosin suosia laatua; luomua ja mieluiten raakaa. Kurpitsansiemenet sisältää runsaasti sinkkiä, magnesiumia, kaliumia ja rautaa; eli siis juuri niitä hivenaineita jotka on meille yksiä tärkeimpiä ja joista monilla on silti puutetta. Siis mitä, rautaa jopa 15mg/100g?! Lisäksi tuo pieni ravinnepommi on loistava E vitamiinin, sekä tryptofaanin lähde. Tryptofaani on siis yksi ihmiselle välttämättömistä aminohapoista, josta on tutkittu olevan apua mm. nukahtamiseen ja masennukseen. Tryptofaanin puutteen on myös tutkittu laskevan aivojen serotoniinin määrää, joka vaikuttaa mielialaan laskevasti.

Okei nyt tuli tiedettä ihan riittävästi tälle päivälle. Muutama sananen vielä täytteistä. Sanotaanko vaikka niin, että vain piirakkavuuan reunat ovat rajana. Itse käytän usein peruspohjana 4 luomumunaa ja 1 desi kasvimaitoa, siihen vielä kaveriksi runsaasti yrttejä. Tällä hetkellä kehitteillä on muuten myös soijaton, vegaaninen versio.

Kuvissa olevassa piirakassa oli lisäksi savulohta, punasipulia ja lehtikaalia. Itse ajattelin tehdä tätä piirakkaa loppuviikosta ja käydä vähän metsällä. Nimittäin yrttimetsällä, joko te hyödynnätte villiyrttejä? Itse olen vielä totaalisen alkutaipaleella sillä saralla, mutta meinaan opetella asiasta vielä paljon lisää! Horsman versot ja nuoret voikukat on ehkä parhaita mistä aloittaa. Luulenkin että seuraavaan piirakkaan päätyy täytteeksi ihanan parsamaisia horsman versoja, voikukan lehtiä ja miksei vaikka vähän nokkostakin…

DSC_9440DSC_9449DSC_9452DSC_9458

Kurpitsansiemenpiirakkapohja

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Lusikoi avokado ja kookosöljy monitoimikoneeseen ja aja tasaiseksi soseeksi. Sekoita loput aineet tasaisesti joukkoon. Taputtele taikina vuuan pohjalle ja esipaista 5-10 minuuttia.
Täyte ’pohja’
 • 4 munaa
 • 1 dl manteli- tai kookosmaitoa
 • puoli punttia basilikaa hienonnettuna esim. morttelissa
 • suolaa ja pippuria

Sekoita ainekset keskenään. Lisää täytteet esipaistetulle piirakkapohjalle ja kaada munaseos päälle. Jatka paistamista 20-25 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja saanut kaunista väriä.

*Sisältää tuotelinkin.

DSC_9460

Tekijä: annekatariina

Kirjoittajana toimii kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista kiinnostunut elintarviketekniikan opiskelija. Rakastan kaiken uuden kokeilemista. Ruokaa laitan rennolla otteella, eikä epäonnistuminen ole maailmanloppu. Ruuanlaiton ohella harjoittelen valokuvaamisen saloja. Kotonani tepasteleekin kaksi oivaa kohdetta, Norwichin terrieri rouva sekä Australian paimenkoira poika. Molemmat ovatkin sellaisia linssiludeja, että tulee olemaan oma haasteensa saada pidettyä tyypit kaukana ruokakuvista.

4 vastausta artikkeliin “Vihreä, rapea ja ennenkaikkea maukas piirakkapohja”

 1. Kokeilin tätä pohjaa juuri pienissä piirasissa, ja hyvinhän se onnistui! Itse en ole kaikista suurin kypsennetyn avokadon ystävä, mutta se ei onneksi maistunut läpi voimakkaasti. Kurpitsansiemenjauhoja taas kokeilin ihan ensimmäistä kertaa, ja mikä tuoksu niistä paistaessa tuleekaan! Tuli niin vahvat suklaakakkuvibat, että taidanpa kokeilla niitä seuraavaksi sellaiseen 🙂

  Tykkää

  1. Eikö olekin ihan mieletön tuoksu ❤ Jep, avokadon ei pitäisi maistua läpi, se on vain tuomassa rasvaisuutta ja rakennetta!
   Hei tosi hyvä idea! Oon ite käyttänyt ko. jauhoja monissa eri taikinoissa, muttei kertaakaan ole tullut mieleen laittaa suklaakakkuun. Pitää muuten munkin kokeilla sitä! 🙂

   Tykkää

 2. Hei, sain nyt käsiini tuota kurpitsansiemenjauhoja ja ajattelin testata tätä piirakkapohjaa. Minkä kokoinen vuoka tässä on ollut käytössä?

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s